Xavi: „A Rayo elleni meccset ki kell törölnünk az emlékezetünkből, az volt a legrosszabb meccsünk ebben a szezonban”

Xavi gondolatai a Real Betis elleni meccs előtt

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a szombat esti Real Betis elleni hazai bajnoki mérkőzést megelőzően elmondta, hogy az elmúlt fordulóban a Rayo Vallecano vendégeként a szezon legrosszabb mérkőzését játszották, és hogy egyszerűen nem voltak azon a szinten, amit a találkozó megkövetelt volna, szót ejtett Dembélé és Christensen visszatéréséről, valamint arról, tudja, hogy csapata az elmúlt mérkőzéseken gyengén teljesített és hogy ezen változtatniuk kell.

Vajon a Rayo Vallecano elleni meccs után tud majd váltani és máshogy játszani a csapat?

„A Betis egy nagyszerű csapat, és tudják, hogy miért játszanak. Képesek hátul lezárni a csapatrészek közötti üres területeket, de aztán elöl olyan magas technikai képességekkel rendelkező játékosaik vannak, mint Guido, Carvalho, Rodri, vagy Canales… A Rayo elleni meccset ki kell törölnünk az emlékezetünkből, mert a játékunk szempontjából az volt a szezon legrosszabb meccse. Ki kell törölnünk a fejünkből azt, ami Vallecasban történt.”

Miért tartott ilyen sokáig Dembélé visszatérése?

„Az érzései nem voltak jók, a sérülése pedig egy olyan ponton volt, amit nehezebb gyógyítani. De most már jól van, remek a hangulata és boldog. Majd meglátjuk, hogy pályára küldjük-e őt holnap. Nagyon fontos hír, hogy ő és Christensen is visszatért.”

A klub matematikailag le szeretné zárni a bajnokságot, de amikor megvan az esély arra, hogy ehhez közelebb kerüljön az előny növelésével, akkor az nem mindig sikerül. Miért tart ilyen sokáig ez a folyamat?

„Nem értem, mit értetek azon, hogy túl sokáig tart. Számomra az, ami túl sokáig tartott, az a második hely megszerzése volt az előző szezonban. Nem tartom hosszúnak a bajnokságot, egyáltalán nem, boldoggá tesz a jelenlegi helyzetünk. Boldoggá tesz, de miért tart ilyen sokáig, ha azért vagyunk itt, hogy megnyerjük a bajnokságot? Jól érzem magam. Nem értem a környezetet, a médiát. Csodálatosan érzem magam. Néha nem értelek titeket.”

Tartasz attól, hogy a következő szezonban a Camp Nou felújítása miatt kevesebb szurkoló látogat majd ki a Montjuïc olimpiai stadionba?

„Erőltetnünk kell őket, hogy jöjjenek. A Barça a nyáron elmegy Miamiba és ott megtölti a stadionokat. Szóval persze észreveszik majd a változást, de nekünk rá kell őket vennünk, hogy eljöjjenek.”

Mi hiányzik Ansunak ahhoz, hogy több lehetőséget kapjon?

„Nagy a versenyhelyzet, jelenleg úgy látom, hogy Ferran és Raphinha jobbak. Ott vannak ők és Lewandowski is… És akkor az edző dönt. Ansu játszott, amennyit játszott. Meghatározó gólokat lőtt, de kemény a verseny, és keménynek kell lennie ahhoz, hogy a Barçában játsszon.”

Mit gondolsz, mi az oka a játék visszaesésének?

„Ha az elmúlt 20 meccset nézzük, akkor jó a mérleg. Ha az utolsó négyet vesszük, akkor nem az. Tudjuk, hogy reagálnunk kell. Az Atlético elleni meccsen többet birtokoltuk a labdát, jól játszottunk. Következetesebbnek és dominánsabbnak kell lennünk, meg kell mutatnunk a játékmodellünket.”

El tudod képzelni, hogy Messi visszatér és az olimpiai stadionban játszik a következő szezontól?

„Nem tudjuk, hogy Messi játszani fog-e ott vagy sem. Mi a Betisre és a bajnokság megnyerésére koncentrálunk. Ez stabilitást adna nekünk a jövőre nézve csapatként.”

Mit mondott Mateu Alemany az életképességi tervről [amit a klub a LaLigának nyújt be, amely tartalmazza a már szerződéshosszabbításon áteső játékosok új szerződéseinek bejegyzését, valamint az esetleges nyári érkezőket is – a Szerk.]

„Nem ez most a fontos kérdés. Most a bajnokságot kell megnyerni. Ez Mateu ügye, és elméletileg minden jól megy.”

Elemezted már a Rayo elleni vereség okát?

„Készítettünk egy videót. Volt egy koncepció, amit nem jól csináltunk. Ez egy hiba volt, és erre reagálnunk kell.”

Hiányzott Dembélé?

„Természetesen hiányoltuk Dembélét. Hiányzott nekünk Ousmane, mert ő a legjobb az egy az egy elleni szituációkban a csapatban. Ha nem hiszitek, akkor kérdezzétek meg a La Liga hátvédjeit, hogy Dembélével, vagy egy másik játékossal néznének-e szembe szívesebben.”

Hiányzott a szenvedély a Vallecasban?

„Szerintem nem. Ez a mutatott játékon múlt. És én is követek el hibákat edzőként. Talán az a tény, hogy a Madrid kikapott, megnyugtatott minket. Ez már Almeríában is megtörtént velünk. A győzelemhez mindig éhesnek kell lenned. És még nem nyertünk.”

Hogyan értékeled Christensen visszatérését?

„Ő egy olyan igazolás, amit én kértem. Ő is hiányzott nekünk. Mindig koncentrált és tisztában van azzal, hogy mi történhet. Ő egy teljes garanciát jelent számunkra. Csapaton belül nagyon nagyra értékeljük őt.”

Pablo Torre játszott néhány percet Vallecasban, de nem játszik rendszeresen, mit gondolsz arról, amit róla mondanak?

„Olvastam Pablóról, hogy rossz szokásai vannak, és hogy nem vigyáz magára. Ez hazugság. Ő egy nagyon jó srác, és szereti, amit csinál. Ő egy jó ember. Az a helyzet, hogy az ő posztján is nagy a versenyhelyzet, akárcsak Ansu esetében.”

Mit gondolsz, miért nem adják meg kívülről az emberek ennek a jelentős előnynek a valódi értékét?

„Nem tudom. Ez nem lep meg engem. A Barça a világ legnehezebb klubja. Már mondtam, hogy itt nem elég 1-0-ra nyerni. Sokszor nyertünk már 1-0-ra, és ez nem elég. Nyernünk kell és meggyőzőnek kell lennünk játékban is. Nem fogjuk magunkat megverni, még akkor sem, ha vannak olyanok, akik ezt szeretnék látni. De a Barcelona a világ legnehezebb klubja.”

Aleix Garrido, aki ebben a szezonban mutatkozott be a felnőtt csapatban 2025-ig hosszabbított

„Látom benne a tehetséget, és úgy gondolom, hogy lehet jövője a klubnál.”

Mit értettél a vallecas-i értékek alatt, amiknek nem sikerült megfelelni?

„Erőfeszítést, áldozatvállalást és a játék modelljét. Nem értettük, mi a harmadik ember szerepe a játékban. Túl sok volt a hosszú passz. Nem voltunk azon a szinten, amit a Rayo elleni meccs megkövetelt.”

Koundé teljesítménye meggyőzött téged a jobbhátvéd poszton?

„Majd gondolunk a jövő évre. Tudom, hogy ő egy középhátvéd. Tudom, mert ő egy olyan igazolás, akit én kértem, de a körülmények és a sérülések miatt ehhez a pozícióhoz kell alkalmazkodnia. És ő jól teljesít. Beszéltünk erről vele, de ő sokat ad nekünk és alkalmazkodik a jelenlegi helyzethez. Ő egy biztos pontot jelent, akár jobbhátvédként, akár középhátvédként játszik.”

***