Xavi: „Ez nem az én érdemem, csapatmunka volt”

Az FC Barcelona elvesztette veretlenségét a hazai pályán vívott mérkőzéseket tekintve, miután a LaLiga 35. fordulójában 1-2 arányban kikapott a Real Sociedad csapatától. A Barça szombati teljesítménye nem volt bíztató, az viszont elismerésre méltó, amit a szezonban tettek le az asztalra, így a mérkőzés utáni ünnepségen büszkén emelhették magasba a bajnoki trófeát. A meccs utáni sajtótájékoztatón Xavit a szezon legemlékezetesebb és legnehezebb pillanatairól kérdezték. A katalánok trénere elmondta, hogy bár a fő célt már elérték, egyéni szinten még van mit nyernie a játékosoknak, és a Zamora-díj, vagy a Pichichi-trófea, nemcsak Ter Stegen és Lewandowski számára fontos, hanem az egész csapatnak.

A hangulat

„Ez az öröm és az ünneplés éjszakája. Nagyon hálás vagyok az elnöknek, az egész stábnak, a játékosoknak, valamint a szurkolóinknak. A legnagyobb változás ami tapasztaltam a 6-7 éves távollétem után, az a szurkolásban van, egészen elképesztő. Libabőrös leszek tőle, nagyon jó, hogy a Barcelona szurkolói ilyen egységesek.”

Ez a kilencedik trófeája edzőként (Az Al-Sadd SC-vel kétszeres Quatar Cup, és Emir Cup győztes, egyszer elhódították a katari szuperkupát és a Quatar Stars Cup-ot, a 2021-es szezonban pedig bajnokok lettek a katari bajnokságban. Ezután a Barcelonával bezsebelte a szuperkupát és megnyerte a bajnokságot – a szerk.)

„Edzőként mindenért sokszorosan szenvedsz, minden teher és felelősség a te nyakadban van. De hiba lenne azt mondani, hogy ez Xavi LaLigája, mert csapatmunka volt.”

Játékosként, vagy edzőként különlegesebb megnyerni a bajnoki címet?

„Nagyon érdekes, mert mindig nagy a nyomás előtte, edzőként talán több is. Voltak nagyon nehéz pillanatok, de végül jött az eredmény. A Bernabéuban elszenvedett vereséget követően volt egy megbeszélésünk, ezután még egységesebbek lettünk.”

A szezon legrosszabb pillanata

„A legrosszabb pillanat mindig az, amikor úgy érzed nem hisznek benned. A Barcelonánál mindig nagyok az elvárások és sokszor úgy érzed, hogy akkor is elégedetlenek az emberek, ha jól mennek a dolgok. A kulcs az volt, hogy rendet csináltunk és bevezettük a négy középpályással felálló rendszert.”

A munkamorál

„Az mindig ad egy pluszt, ha előtte játékos voltál. Őszintének kell lenned, lojálisnak, és tisztázni kell az elvárásokat a csapattal szemben, valamint egyenesnek kell lenned a játékosokkal. Ezek tekintetében úgy kell gondolkodnod, mint egy pszichológusnak.”

A kritikák

„Amikor vannak, próbálok nem odafigyelni, de ez lehetetlen. Elér a családomhoz, a feleségemhez, a játékosokhoz… Mivel helyi vagyok, ezért még inkább megvisel.”

A Sociedad elleni mérkőzés

„Ma nem a legjobb arcunkat mutattuk. Nagyon jól védekeztek, és gyorsan lendültek ellentámadásba, jól kontráztak. Sørloth remek mérkőzést játszott. Nekik mindenképpen nyerniük kellett, mi nem voltunk elég motiváltak. Normális, hogy következett egy ilyen meccs, az egyhetes ünneplést követően. A meccs végéig versenyben voltunk, de végül nem sikerült. Nagy volt a tét számukra, megérdemelték a győzelmet. Próbálkoztunk, voltak tiszta helyzeteink is, de végül nem jött össze semmi. A fő célunk a győzelem volt, nem pedig a vereség, de a 35. játéknapig veretlenek voltunk hazai pályán, ami összességében dicséretre méltó.”

A következő ellenfél a Valladolid

„A mai napon egy nagyon elszánt, szenvedélyes csapat ellen küzdöttünk, és végül nem alakultak jól a dolgok. Kedden mindenképpen nyerni szeretnénk Valladolidban és a hátralévő mérkőzéseken.”

A bajnokság legfontosabb pillanatai

„Talán Kessié gólját emelném ki. A valenciai, vagy a pamplonai győzelmünk is sokat jelentett, de Kessié gólja adta meg nekünk a 12 pontos előnyünket, ha jól emlékszem, ami nagy lépés volt a LaLiga megnyerése felé. Emellett fontos kiemelni a csapat és a szurkolók között kialakult harmóniát.”

Motiválhatóak a játékosok a hátralévő mérkőzéseken?

„Nem vehetünk vissza a tempóból. Ez nem lesz egyszerű, mivel már elértük az elsődleges célunkat, de több egyéni cím is a levegőben lóg még. Ott van Ter Stegen rekordja, illetve Robert számára is fontos lenne a Pichichi-trófea.”

„Presi, nem is voltunk annyira rosszak!” (Xavi, Laportának címzett szavai a bajnoki cím ünnaplése közben – a szerk.) 

„Ez az ünneplés hevében jött ki. (nevet) Nagyon felszabadult volt. Ő is nagyon megérdemelte, mert rajta is nagy volt a nyomás és óriási érdemei vannak abban, hogy bajnokok lettünk.”

Csapategység

„Ma egy csapatként ünnepeltük a bajnoki címet. Nincsenek kiemelt játékosaink. Azt próbáltuk megértetni mindenkivel, hogy egységként, családként kell működnünk…mindenki bajnokként szerepel a képeken.”

Pablo Torre a tegnapi napon nem léphetett pályára a B csapat egy fontos mérkőzésén, de a bajnoki találkozón csak öt percet kapott. Erre mi a magyarázat?

„Sportszakmai magyarázata van. Nagyon sok jó támadónk van, nagy a verseny a támadóharmadban. Öt perccel járult hozzá a játékunkhoz, és a hátralévő mérkőzéseken is szerephez jut majd.”

Araujo távolléte érezhető volt

„Nagyon meglep, hogy nem választották be a 2023-as LaLiga év csapatába. Nálunk kulcsfontosságú játékos, egy született vezető. Fizikailag rendkívüli, a szélen és középen is remekül teljesít. Mindemellett remek ember, figyel a részletekre és nagyon ismeri a csapatot, a társait. Kis kellemetlenséget érzett, nem volt jól, mi pedig szerettünk volna játéklehetőséget adni azoknak a játékosoknak akik egy kicsit háttérbe szorultak.”

Busquets nevét skandálták

„Nekem is ez ütötte meg először a fülemet. Ő egy igazi legenda, az én szememben a legjobb védekező középpályás, akit valaha is láttam. Azért cseréltük le, hogy megtapsolhassák. Egy korszak meghatározó alakja volt.”

Jordi Cruyff

„Én azt kértem tőle, hogy maradjon. A következő év nem lesz egyszerű, már formálódnak a tervek.”

Eric García lehet a jövőben a Barcelona egyik védekező középpályása?

„Nagyon jól alkalmazkodott ehhez a pozícióhoz. Jól átlátja a játékot, jól mozog, párharcokat nyer. Van egy tervünk vele kapcsolatban, meglátjuk, hogy alakulnak majd a következő mérkőzések.”