Xavi: „A Camp Nouban érezzük magunkat igazán otthon”

Xavi Hernández a Mallorca elleni hazai találkozó előtt ismét a mikrofonok elé ült. A 37. forduló mérkőzése előtt a spanyol trénert a meccs mellett már a következő szezonról, illetve a Camp Nouból való „kiköltözésről” is faggatták. Ansu Fati helyzete is terítéken volt, de Xavi elmondta, hogy egy játékos esetében sem tud nyilatkozni, mivel még nem tudják, hogy milyen lehetőségeik lesznek a játékospiacon. Jordi Alba és Busquets távozása is téma volt, valamint Pep Guardiola neve is több kérdésben felmerült. A holnapi mérkőzés lesz az utolsó a Camp Nouban, annak felújítása előtt, ezért elmondta, hogy szépen szeretnék „búcsúztatni” a stadiont.

Eljött a Spotify Camp Nou “búcsúztatása”: Barcelona-Mallorca előzetes

Emblematikus játékosok távoznak a Barcelonából (Busquets után Jordi Alba is a távozás mellett döntött – a szerk.)

„Az egyik legnehezebb ebben a munkában az, amikor a barátaidat kell edzened, akikkel annyi mindent átéltetek. Nehéz közölni velük, hogy számítasz-e a játékukra, vagy sem. Ezeket a döntéseket meg kell hozni, ezért vagyok itt. Sokszor ez nagyon fájó, mint például Piqué, vagy Dani Alves esetében volt. Most ugyanez a helyzet Jordi és Busi távozásával is, és annak ellenére, hogy ők döntöttek így, nem egyszerű a dolog. A munkám az elsődleges, ezután következhet bármi más. A klubért dolgozok és profin kell viselkednem az ilyen helyzetekben. Sokszor elmondtam már, hogy ezek nem személyes döntések, sportszakmai érvek alapján hozom meg őket, ennek ellenére nem egyszerű.”

Ez lesz idén az utolsó mérkőzés a Camp Nouban. Önnek mi volt a legemlékezetesebb pillanata hazai pályán?

„Azt hiszem a távozásom pillanata. A debütálás, vagy amikor címeket nyersz nagyon különlegesek, de az utolsó mérkőzés, amikor már nem profi focistaként, hanem „civilként” hagyod el a Camp Nout, miközben a nézőtérről árad feléd az emberek szeretete… Az én távozásom, miután tripláztunk, tökéletes lezárás volt. Ez a legkedvesebb emlékem.”

Xavi: Ezekkel a szavakkal búcsúzott 2015-ben

A vasárnapi mérkőzést követően elmondható, hogy Ön volt az utolsó edző, aki a most ismert, „régi” Spotify Camp Nouban meccselt. Ez milyen érzésekkel tölti el? (Hamarosan megkezdődik a Spotify Camp Nou felújítása, ez idő alatt a csapat a Olímpic Lluís Companys stadionba költözik – a szerk.)

„Ezen már gondolkoztam, remélem egy érzelmes búcsú lesz, aminek nyilván lesz egy szomorú oldala is. Egy olyan stadiontól búcsúzunk, ami sokáig volt az otthonunk, rengeteg dolgot éltünk át itt. A Camp Nou számomra játékosként és edzőként is az otthont jelenti. Tökéletes lezárást szeretnénk. Ugyanakkor jó oldala is van a dolognak, hiszen egy sokkal korszerűbb stadiont kapnak majd a szurkolóink. A holnap egy kicsit szomorú lesz, de szeretnénk örömet is okozni.”

Ter Stegen és Lewandowski is még versenyben vannak az egyéni címekért

„Szeretnénk megnyerni a mérkőzést, főleg annak tekintetében, hogy zsinórban két vereséget szenvedtünk, de az egyéni címekért is hajtani fogunk, annak ellenére, hogy a bajnokságot már megnyertük. Remélhetőleg Robert lesz a legtöbb gólt szerző játékos, Ter Stegen pedig begyűjtheti a Zamora-díjat és ő lesz az a kapus is, aki a legtöbb mérkőzésen nem kapott gólt egy szezon alatt. Nagyon jó lenne, ha ezeket az egyéni díjakat is bezsebelnénk a bajnokság végére.”

Alba elmondta, hogy Önnel és az elnökkel egyeztetve döntött a távozás mellett. Miután távozott Piqué, Busquets és most ő is, nem fél, hogy vezéregyéniségek nélkül marad a csapat?

„Természetes, hogy hiányozni fognak, mert Jordi és Busquets nagyon fontos játékosok voltak. Két kapitányról beszélünk, akik példaképek voltak nem csak sportszakmai szempontokból, de emberileg is. De pár hét múlva azt fogjuk látni, hogy egyes játékosok a háttérből előrébb lépnek, és új vezéreink lesznek majd. Hiányozni fognak nekünk, de nem félek emiatt. Nem aggódok, hogy kik lesznek majd az új kapitányok, ezzel kapcsolatban nincs probléma. Az öltözőn belül remek a légkör, a játékosok jól kijönnek egymással. Nem aggódom.”

Koundéról kérdezném. A közösségi médiában bejelentette, hogy a Barcelonánál képzeli el a jövőjét. Beszélt vele erről? Számít rá a jövőben?

„Négy napja ezt már megkérdeztétek tőlem, és válaszoltam is. Ennek ellenére ti még mindig problémát láttok a dologgal kapcsolatban, pedig tisztáztam, hogy nincsen. Ahogy az előző sajtótájékoztatón is elmondtam, beszéltem vele és nincs gond. Jó hangulatú megbeszélés volt. Koundé egy remek srác, egy igazi profi, aki két lábbal áll a földön. Szélső hátvédként és a védelem közepén is nagy biztonságot ad nekünk, nincsenek problémáim vele kapcsolatban.”

A Coldplay a hétvégén Barcelonában lép fel. (A népszerű angol poprock együttes május 27-én és 28-án a Olímpic Lluís Companys Stadionban tart koncertet – a szerk.) A Viva La Vida című szerzeményüket sokan a Guardiola-éra Barçájához kapcsolják. Mit gondol Önnek is lesz saját dala? Melyiket szeretné?

„Szólni kéne a Coldplay-nek, hogy írjon egy újat. A játékosokkal nem egy busszal szoktunk utazni, ezért nem tudom, hogy milyen számokat hallgatnak, és az öltözőben sem foglalkozom ilyenekkel. A történelem legjobb Barcelonájához hasonlóan, először nekünk is történelmet kell írni, hogy legyen saját dalunk. Remélhetőleg ez is eljön majd.”

Említette, hogy már a jövőt tervezik. A következő szezont a Olímpic Lluís Companys Stadionban töltik majd. Gondolkozott már ezen? Meglátogatta már a stadiont? Mik a benyomásai ezzel kapcsolatban?

„Az az érzésem, hogy nem lesz egyszerű. A Spotify Camp Nou nagyon közel áll hozzánk, itt érezzük igazán otthon magunkat a szurkolóink körében, akik zseniálisak. Most egy új helyen kell otthonra lelnünk, vagy legalábbis megpróbálnunk kényelmesen érezni magunkat. Nagy szükségünk lesz arra, hogy a szurkolóink kövessenek minket. El kell mondanom nekik, hogy egy bonyolult szezon elé nézünk, egy új pályán. El tudom képzelni, hogy ez a költözés felizgatja az embereket, de azt tudniuk kell, hogy nagy szükségünk lesz rájuk.”

Pedri sérülés miatt nem szerepel. Elképzelhető, hogy a nyári, Nemzetek Ligája mérkőzéseken láthatjuk majd spanyol színekben?

„Voltak megbeszéléseink a szövetséggel és az edzővel is. (Luis Enrique távozása utána Luis de la Fuente Castillo vette át a spanyol válogatott irányítását – a szerk.) Jó kapcsolatot ápolok Luis de la Fuentével, és tartjuk a kapcsolatot. Egyetértünk abban, hogy Pedrinek most pihenésre van szüksége, mert nagymértékű izomfáradtság tapasztalható nála. Sokszor erőltette a játékot, hogy ott lehessen a csapattal. Szóval most azt akarom, hogy szüneteltesse a játékot, ezt el is mondtam nekik. Amióta a Barçánál elkezdődött a profi pályafutása, szinte alig pihent. Folyamatosan kommunikálunk ezzel kapcsolatban a szövetséggel.”

Piqué után Busquets és Alba is távozik. Új stadionba költöznek. Ezzel elmondható, hogy lezárult egy korszak? Mit tartogat a következő?

„Úgy gondolom, hogy az új éra már ebben a szezonban elkezdődött. Az, hogy elhagyjuk a Camp Nout és átköltözünk a Montjuïc-ba valóban egy új fejezetet nyit, de nem egy új korszakot. Szerintem inkább azt kellene mondanunk, hogy a csapat fejlődésen megy keresztül. Balde berobbanása például azt eredményezte, hogy Jordi kevesebb lehetőséghez jutott. Szükségünk lesz egy nagyon jó igazolásra Busquets helyére. Nem korszakváltást látok. Úgy gondolom, hogy egy nagyon fontos szezon előtt állunk. A költözés nagy dolog lesz, de más téren nincsenek drasztikus változások.”

Alba távozásával egyértelműen Balde lesz az elsőszámú játékos a bal szélen. Alonso lehet még opció ezen a poszton?

„Igen, mindketten a rendelkezésünkre állnak, itt nem kell erősítenünk. Velük tervezek ezen a poszton.”

Beszélt mostanában Ansu Fatival? Hogy van? Marad, vagy távozik?

„Még senkivel sem beszéltem ilyen dolgokról, mert még nem tisztázott, hogy a pénzügyi fair play szabályok engedik-e az elképzeléseinket. Ezután tudunk döntéseket hozni, de ez nem csak Ansura, hanem a többi játékosra is vonatkozik. Nem tudjuk még, hogy lesz-e lehetőségünk igazolni, vagy sem.”

Ahogy többször elmondta a legfontosabb dolog, hogy megtalálják Busquets helyettesét. Milyen karakterű játékost keres? Hasonló legyen Busihoz, vagy például jobb fizikumú? Amrabath, vagy Zubimendi neve is felmerült. Az elképzelései szerint milyen játékos a Barcelona következő védekező középpályása?

„A legjobb játékost akarjuk megtalálni, ami nem lesz egyszerű, ezt már a kollégájának is elmondtam. A fair play szabályok nagyban befolyásolnak minket, akárcsak a klub gazdasági helyzete. Ezeket is figyelembe kell vennünk a döntésnél. Olyan emberre van szükségünk, akinek ez a természetes posztja. Fizikálisan erősnek kell lennie, hogy párharcokat nyerjen. Taktikailag képzettnek kell lennie és intelligensnek. Labdabiztosnak kell lennie, mert mi a labdabirtoklásra építünk.”

Busquets személyes döntése volt, hogy elhagyja a Barcelonát, de elmondása szerint Ön próbálta meggyőzni, hogy hosszabbítson. Alba esetében is ez volt a helyzet?

„Jordi személyesen hozta meg ezt a döntést. Távozni szeretett volna, ezt ő jelezte felénk először. Beszélt velem, és elmondta, hogy úgy érzi ez a megfelelő pillanat. Így történt. Ez egy nagyon bensőséges megbeszélés volt, ami jól zárult. Nagyon pozitív volt a hozzáállása, sokat segített a csapatnak és példakép volt a többiek számára.”

Meglepi Önt, hogy a La Masia nem tudott „kitermelni” egy hasonló profilú játékost, mint Busquets?

„Úgy gondolom, hogy voltak hasonló játékosaink, ott volt például Samper, vagy Romeu. (Oriol Romeu jelenleg a Girona, Sergi Samper pedig a Vissel Kobe játékosa – a szerk.) Azonban Busquets nagyon erős és stabil volt ebben a pozícióban, ezért mások nem tudtak érvényesülni, ugyanez volt a helyzet Yaya Touréval is, akinek másik csapatot kellett keresnie, pedig egy fantasztikus játékosról beszélünk. Busi egyszerűen elképesztő volt az elmúlt 15 évben, szezononként 45-46 mérkőzést játszott, és alig volt sérült. Ezért a játékosoknak el kellett gondolkozniuk, hogy új csapatba igazoljanak, ahol megtalálhatják a számításaikat. Most viszont nekünk kell valakit találnunk az ő helyére, ami nem biztos, hogy megoldható házon belül, szóval máshol is keresgélünk.”

Mi a véleménye arról, hogy a spanyol fociban nem alkalmaznak gólvonal technológiát, csak a VAR-ra támaszkodnak?

„Ezen a héten is láthattunk, hogy a VAR nem elég. A múltban az Espanyol ellen is volt egy kérdéses szituáció. A Barçánál mindig a tökéletességre törekszünk, és a LaLigának is ezt kéne tennie. Ahhoz, hogy ezeket a helyzeteket elkerüljük, fejlődni kell.”

Guardiola a Premier Leagueben is remekel. Mit gondol, ő egy olyan ember, aki megváltoztatja a focit?

„Igen, számomra Pep az az ember, aki 2008-óta, szóval már 15 éve a legnagyobb befolyással van a játékra. Efelől nincs kétségem. Pep példakép a mostani szakemberek számára, és a jövő edzőgenerációjának is az lesz.”

Sokszor elmondta, hogy a Barcelonánál nem könnyű az edzők dolga. Mennyire fáradt most, mennyire gondterhelt?

Ahogy látják a hajam felfelé húzódik (nevet). (Xavi arra utal, hogy elől kopaszodik – a szerk.) Ez természetes, vannak nehéz napok, főleg akkor, amikor veszítesz. Ennek ellenére nagyon hálás vagyok, hogy itt lehetek. Amikor jól mennek a dolgok nagy a boldogság, de ha rosszul jön ki a lépés padlóra kerülhetsz. Néha nagyon magányos az edzői munka, de mindenkinél ez a helyzet. De nagyon boldog vagyok, hogy itt lehetek.”

Guardiola is felszólalt a rasszizmus ellen. Szerinte a világon jelen van mindenhol, és állandó konfliktusforrás. Azt mondta, hogy nem látja, hogy Spanyolországban egykönnyen megoldódna ez a probléma. Egyetért?

„Hát ezzel most nem értek egyet. Általában egyezik a véleményünk, de ebben a kérdésben szerintem a „nevelés” jelenti a megoldást. Ha a kérdéses mérkőzésen (Viniciust a Valencia elleni mérkőzésen inzultálták, feltételezhetően erre utal – a szerk.) a játékosok abbahagyják a mérkőzést és elmennek haza, akkor annak lett volna hatása. A gyerekeknek is látniuk kell, hogy vannak következményei, ha inzultálsz valakit, mert az nem normális. Változtatnunk kell a dolgokon, és egyértelmű szabályokat kell hoznia a szövetségnek, de Spanyolországnak is. Így lehet elérni, hogy írmagja se maradjon a rasszizmusnak. Ez a véleményem.”

Busquetsről sokat beszélünk. Olvastam egy interjút, amiben a Camp Nouban átélt élményekről mesélt és szóba került Schuster (Bernd Schuster 1980-1988-ig volt a Barcelona középpályása, ezután az ősi rivális, Real Madrid csapatához igazolt- a szerk.) akit egy Gamper-kupa kapcsán említett. A Barcelona nem találta meg Schuster utódját, ennek ellenére a továbbiakban is képesek voltak sikereket elérni. Nem gondolja, hogy Busi távozásával lehetséges, hogy a csapat egy másik irányba „fejlődjön” és úgy érjen el sikereket?

„Értem amit mond, de számomra ez a pozíció a kirakós kulcsfontosságú része. A játékrendszerünk erre a játékosra épül, nagyon fontos. Busi kulcsfontosságú volt az idén elért sikereinkben, szóval mindenképpen meg kell találnunk az „örökösét”, akár a klub berkein belül, akár a játékospiacon. Nagyon fontos, hogy meglegyen a helyettese, csak így lehetünk versenyképesek a következő szezonban.”