A csapat számára tét nélküli a szezonzáró, de Lewandowskinak közel sem

A figyelemre méltó szezont futó lengyel a számok tekintetében kevesek számára elérhető közelségbe került, már a harmadik legtöbb gólt szerző debütáló játékos a klub történetében

A Real Valladolid elleni góljával Lewandowski a 32 találatának köszönhetően a Barcelona történetének harmadik legeredményesebb játékosa lett, ami a klubnál töltött első idényeket illeti. Csak Ronaldo Nazario (47) és Hans Krankl (35) előzi meg őt ebben a tekintetben. Romario ugyanennyi gólt szerzett a bemutatkozó szezonjában minden sorozatot figyelembe véve, 32-t. A lengyel a 23 bajnoki góljával hat góllal előzi meg a második helyen álló Benzemát a góllövőlistán egy meccsel a vége előtt. Ha meg tudja tartani ezt a különbséget, a lengyel elnyeri első Pichichi-díját, azonban az egyéni díjon kívül a katalánok támadója közel áll ahhoz, hogy történelmet írjon, és számos rekordot beállítson.

Lewandowski 23 bajnoki góllal már csak egy gólra van attól, hogy két rekordot is beállítson. A lengyel, ha a hátralévő játéknapon is betalál, akkor Falcao rekordját állítaná be, mint a negyedik debütáló játékos, aki a legtöbb gólt szerezte első szezonjában a La Ligában a 21. században. Az első ezen a rangos listán Cristiano Ronaldo 26-tal. Bár nehéznek tűnik, nem lenne lehetetlen, hogy elérje ezt a számot. A varsói születésű játékos hazai góljai mellé azonban csillagot kell tenni, ugyanis a góljainak nagy részét idegenben jegyezte. A gólok pontos száma attól függően változik, ki hogy számolja. Egyes források szerint 23 van neki a bajnokságban, mások szerint 22. Ez annak köszönhető, hogy a bajnokság harmadik fordulójában, a Valladolid ellen az egyik gólnál nem volt egyértelmű, hogy öngól volt-e, vagy Lewandowski lövése talált utat a kapuba. A játékvezető végül a lengyelnek adta a gólt.

A másik rekord, ami karnyújtásnyira van tőle, hogy ő legyen a Barcelona játékosa, aki a legtöbb gólt lőtte a LaLigában a 21. században az első szezonjában a klubnál. Eto’o 24 góllal vezeti a rangsort. A kameruni a lengyelhez csupán egy góllal van előrebb, ezt pedig Lewandowski nem csak beállíthatja, de akár meg is döntheti vasárnap.

***