Xavi: „A hosszabbításom már napok óta megtörtént, és hamarosan bejelentik”

A csapat az elmúlt időszakban jó formában van, de Xavi óvatosságra intett

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a szombat esti Celta Vigo elleni bajnoki mérkőzést megelőzően elmondta, hogy a 2025 nyaráig szóló szerződéshosszabbításának bejelentése már csak idő kérdése, valamint arról is kérdezték ennek kapcsán, hogy melyik volt a legboldogabb pillanata eddig a csapat kispadján. A mester a tavaly januárban megnyert Spanyol Szuperkupa megnyerését emelte ki, szerinte ugyanis ez volt az a pillanat, amikor a játékosok hinni kezdtek magukban.

Milyen mérkőzésre számítasz?

„Otthon érezzük magunkat, nagyjából úgy, mintha a Camp Nouban lennénk, még ha ez nem is a Camp Nou. Megnyertük az eddigi meccseinket itt, és jó pillanatnyi formában vagyunk, de a Celtának kevesebb pontja van, mint amennyit megérdemelne. Egy masszív csapatról beszélünk az ő esetükben, és Benítez remek munkát végez. Fontos, hogy megnyerjük a meccset és hogy közben jól érezzük magunkat.”

Későn érkeztél a sajtótájékoztatóra, van ennek valami köze a hosszabbításodhoz?

„Azt mondtam, hogy 13:30-ra jövök… A hosszabbításom már napok óta megtörtént, és hamarosan bejelentik. Ez már megtörtént.”

Hogyan érzed magad a hosszabbítás után?

„Nos, nagyon kedvezőtlen körülmények között érkeztünk. Ha visszatekintünk arra, ami történt és arra, ami most történik, az az érzésünk, hogy jobban állunk. Még mindig fordítanunk kell a kockán, de ez még mindig egy újjáépülő csapat formálódó folyamata. Az első évben megmutattuk, hogy mire vagyunk képesek. Ennek az idénynek a pozitív eredmények és a remek játék szezonjának kell lennie. Úgy érzem, hogy az elnök támogat, különösen a rossz időkben. Nagyon erős a bizalmam. A stáb is fejlődött, a játékosok is élvezik a közös munkát. Ez egy jó időszak, de alázatosnak kell lenni, mert ez bármikor megfordulhat..”

Javult a játék vagy a játékosok fejlődtek?

„Gündogan vagy Cancelo jelenléte előnyt jelent. Aztán vannak olyan játékosok, akik többet kockáztatnak. Frenkie komfortosan érzi magát, Oriol is sokat adott nekünk. A csapat fejlődése nyilvánvaló. Ez Lewandowski számára is előnyös. Ez nagyon pozitív.”

Elképzelhető, hogy ebben a szezonban fontos címeket nyertek majd?

„Nem nyerek semmit azzal, ha ezt mondom. Csak lépésről lépésre kell haladnunk, és nem szabad a harangokat kongatni. A cél a jó játék és a pozitív eredmények szinten tartása. Aztán majd beszélünk róla. Előre beszélni erről felesleges.”

A Celta általában ötvédős rendszerben játszik hátul, inkább egy szélsőt vagy egy plusz középpályást szeretnél használni?

„A legfontosabb dolog mindig az, hogy kinyissuk a pályát. Hogy térben játsszunk, hogy támadjunk belülről is. Mindig fontos, hogy legyenek alternatívák. Több variáció kell az ellenfél védelmének kibillentésére. Reméljük, hogy holnap is lesznek alternatíváink.”

Szeretné, ha csapata a hétvégé végén listavezető lenne?

„Mindig fontos, hogy az élen legyünk, és ha holnap nyerünk, akkor nyomás alá helyezzük a Madridot. De a legfontosabb az, ami a mi kezünkben van. Ez a legfontosabb dolog.”

Követitek Vitor Roque helyzetét, aki megsérült és emiatt 8 hetet hagyhat ki?

„Kapcsolatban állunk a Paranaense orvosaival. Reméljük, hogy nincs semmi komoly. Bojan fog gondoskodni a kölcsönadott vagy érkező fiatal játékosokkal. És az olyan játékosoknak, mint Ansu vagy Eric, vele kell lenniük és Bojan lesz az, aki irányítani fog.”

João Félixet tervezi a klub végleg leigazolni a nyáron?

„Még korai lenne erről beszélni, meglátjuk. Ez még sokféleképpen alakulhat, de nagyon örülünk neki. Szerintem boldog, és ez a legfontosabb. Ő és Cancelo is. Meglátjuk, hogy tudnak-e segíteni nekünk ebben a szezonban.”

El tudod képzelni magadat a csapat kispadján a következő tizenöt vagy húsz évben?

„Tizenöt év nagyon sok. Ez a Barça, és itt mindig nagyon nagyok az igények. Tudom, hogy hol vagyok, de vannak pillanatok, amikor nem éreztem jól magam. Ez az érzelmek hullámvasútja. Bárcsak tizenöt évig itt lehetnék. Nagyon boldog vagyok, de tizenöt évet nagyon nehéz feladat itt tölteni.”

Mit üzensz azoknak, akik azt hitték, hogy az érkezéseddel a csapat nem fog jó útra térni?

„Nem üzenek senkinek, még azoknak sem, akik azt hitték, hogy rosszul fognak menni a dolgok. Mindig is hittünk abban, hogy megfordítjuk majd a helyzetet. Nem szoktam üzengetni, főleg nem azoknak, akik nem szimpatizálnak velem. Én tisztelem őket. Nem kell üzenni senkinek semmit. Dolgozzunk és nagyon nagy lelkesedéssel folytatjuk a munkát.”

Melyik volt a legboldogabb pillanatod, mióta a klubnál vagy?

„Amikor igazán hittünk magunkban, az a januári Spanyol Szuperkupa volt. Azt hiszem, az volt a fordulópont, amikor a játékosok látták, hogy nagy dolgokra vagyunk képesek. Azt hiszem, a játékosok végre elhitték, és mi, mint stáb, hitelessé váltunk. Azt hiszem, ez kulcsmomentum volt.”

Ebben a szezonban már ötször cserélted le Christensent

„Érzett egy kis kellemetlenséget a lábában, de jól van.”

Hogy van Araújo, aki a sérülése után visszatért a keretbe?

„Ronald egy nagyon fontos figura számunkra. Ő egy vezér, alapvető fontosságú a számunkra. Szépen lassan vissza fog térni, de nagyon jól van. Ő egy nagyszerű vezér.”

Sok a jobbszélső a csapatban

„Ez egy kellemes probléma. Örülök Lamine Yamalnak, Raphinhának és Ferrannak is… ők olyan pozícióban játszanak, amelyek nagy terhelést igényelnek, mert mindig száz százalékos teljesítményre van szükségünk ott.”

Van még João Félix számára javítanivaló?

„João kiválóan teljesít. Ő jelenti néha a különbséget. A legjobb formáját hozza, és ez nagyon sokat adott nekünk. Így kell folytatnia és nem szabad abbahagynia a kemény munkát.”

Hogy van Pedri?

„A felépülése szépen lassan halad. Nagyszerű munkát végez. Nagy szükségünk van rá. Az érzésein fog múlni a visszatérésének időpontja. Azt akarjuk, hogy jól érezze magát, és ha jól van, akkor vissza fog térni.”

***