Xavi: „Madridizmus? Nézzük meg az előző évek sajtótermékeit: ‘Villarato’, dopping-vádak…”

Az FC Barcelona a válogatott szünetet követően az Athletic Clubot fogadja, a La Liga 10. fordulójában. A napokban Laporta interjút adott, melyben elmondta, hogy Spanyolországban erős madridizmus uralkodik, ami kihat a focira is. Erről Xavit is kérdezték. A katalánok mestere elmondta, hogy egyetért az elnökkel és teljes vállszélességgel kiáll mellette. Nacho büntetésének mérséklése is szóba került, ami Xavi szerint meglepő, és párhuzamba állította Lewandowski tavalyi, 3 meccses eltiltásával. Kérdezték még a Barcelonát sújtó sérüléshullámról és a „Lewandowski-függőségről” is.

A válogatott mérkőzések és a megfelelő számú edzések hiánya, milyen hatással lehet majd a csapatra a bajnokság folytatásában?

„Nehéz dolgunk lesz. Az Athletic, Valverdével az élen, remekül kezdte a szezont. Nagyon bátor csapat, fizikálisan és technikailag is kiválóak. A baszk derbit leszámítva elmondható, hogy jó formában vannak. (Baszk derbinek, vagyis El Derbi Vasconak nevezik a Real Sociedad és az Athletic Club összecsapását. Legutóbbi találkozójukon az Athletic vesztett, 3-0 arányban – a szerk.) Vannak hiányzóink, de ez nem lehet kifogás. Szükségünk lesz a szurkolóinkra, reméljük számíthatunk rájuk.”

Aggasztják a folyamatos sérülések, vagy nincs összefüggés az esetek között?

„Ezeknek az oka a sűrű versenynaptár és a balszerencse. Két esetben ütközés okozta a bokasérüléseket, egyszer pedig Gavi ráesett Kounde térdére. Sok a sérülés, de ez nem lehet kifogás a rossz játékra, vagy, ha nem nyerünk.”

Mi a helyzet azokkal, akiknek kérdéses a játéka?

„Lamine, Balde, Gündogan, Araujo és Ter Stegen felépültek és kipihenték magukat. Vasárnap már játékra alkalmas állapotban lesznek.”

Ön szerint is nagy fokú madridizmus jellemzi a társadalmunkat? (Laporta pár nappal ezelőtt egy, a El Matí de Catalunya Ràdionak adott interjúban elmondta, hogy több szervezetnél, intézménynél nagy fokú madridizmus van jelen, amivel a Barcelona fel fogja venni a küzdelmet. Ahogy az elnök elmondta, emiatt robbanhatott ki a Negreira-ügy is, és mindez annak köszönhető, hogy a Barcelona ismét visszalépett  a siker útjára – a szerk.)

„A klubon belül nem beszélünk ilyen dolgokról, csak sportszakmai kérdésekről, de nézzük csak meg a sajtótermékeket az utóbbi évekből: Villarato, dopping-vádak… (A Barcelonát a Guardiola-érában doppingolással vádolták. A ‘Villarato’ kifejezés, Angel Maria Villar, a RFEF korábbi elnökének nevéből ered. A ‘Villarato’ összeesküvés-elmélet szerint a Barcelona támogatta Villar megválasztását, és rajta keresztül gyakorolt nyomást a játékvezetői testületre, hogy a katalánok számára kedvező ítéletek szülessenek a Guardiola-korszakban – a szerk.) 100%-ig kiállok az elnök mellett, ezek a hírek azért kapnak szárnyra, hogy destabilizáljanak minket. Túl sokat beszélünk a nem sporthoz kapcsolódó dolgokról. Az én időmben a dopping és a ‘Villarato’ volt a téma, mindkettőt egy madridi lap találta ki.”

Mi a helyzet Lewandowskival?

„Egyre jobb állapotban van és jól érzi magát. Reménykedem abban, hogy a Clásicóra visszatérhet, nagyon szeretne játszani.”

Kevés a hibalehetőség?

„Igen, három pontra vagyunk a listavezetőtől és egyre a Gironától. (Időközben a Real Madrid lejátszotta mérkőzését, ahol döntetlent ért el, így jelenleg 4 pont a különbség a katalánok és a királyiak között – a szerk.) Voltak olyan mérkőzések ahol nyernünk kellett volna, de olyanok is, ahol nem érdemeltük meg a három pontot. Fejlődnünk kell, folytatnunk a munkát. Lépésről-lépésre kell haladnunk. Az előző szezonban sok tapasztalatot gyűjtöttünk és sokat szenvedtünk, de végül megnyertük a bajnokságot.”

Meglepte, hogy Nacho 3 mérkőzésre szóló büntetését lecsökkentették? (A Real Madrid játékosa a 2023.09.30-án megrendezett, Girona elleni mérkőzésen követett el szabálytalanságot Portu ellen. A VAR is megvizsgálta az esetet, mely után piros lappal azonnal kiállították, majd 3 bajnoki mérkőzésre eltiltották. A büntetés mérséklésével Nacho pályára léphet majd a Clásicón – a szerk.)

Nacho „becsúszása”

„Meglepő volt. Az előző évben nélkülöznünk kellett 3 mérkőzésre Lewandowskit  reklamálás miatt, ami ellen fellebbeztünk, de hiába. Nacho esete meglepett. Sportemberként meglep, hogy lecsökkentenek háromról két mérkőzésre egy olyan büntetést, amit egy sérülést okozó becsúszásért adtak. Tavaly Lewandowski három meccset kapott, mert megérintette az orrát. Ez elég fura.”

Mit gondol a Real Madrid nem tudta megemészteni a Barcelona sikereit?

„Nem tudom, ezt a kérdést nekik kell feltenni. Számomra a kérdéses időszak a klub történetének legjobbja volt.”

Mit gondol igaz, hogy van egy második VOR (Video Operation Room – a szerk.)? (Estrada Fernández, volt spanyol bíró állítása szerint, a játékvezetői testület létrehozott egy párhuzamosan működő, második videóbírói szobát, amely nem szerepel sem a szövetség alapszabályában, sem a VAR protokolljában, és a munkaszerződéseikben sem – a szerk.)

„Erről nincs tudomásunk.”

Iñigo Martínez lehetőséghez juthat? (Martínez az Athletic Clubtól igazolt nyáron a Barcelonához – a szerk.)

„Fontos szerepe lesz majd. Az leigazolását nagyon szerettem volna. Remekel a labdakihozatal tekintetében, sokat adhat majd a csapatnak.”

Laporta milyen hangulatban van?

„Beszéltem vele. Nagyon pozitív és nyugodt. Mindig bátran és egyértelműen nyilatkozik. Ő az elnök, a vezetőnk, a projektünk feje. Teljes vállszélességgel kiállok mellette.”

Araujo teljesen felépült?

„Mindkét válogatott mérkőzésén jól teljesített. Fizikálisan 100%-os állapotban van.”

Aggódik a Cancelóra nehezedő fizikai megterhelés miatt? (A portugál a szezonban eddig 647 percet töltött pályán gránátvörös-kék színekben, 2023 márciusától pedig 519 percet szerepelt nemzeti csapatában. A helyzetet nehezíti, hogy ő az egyetlen klasszikus jobb bekk a keretben, minőségi cseréje nincs – a szerk.)

„Folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a nemzeti csapatokkal. Cancelo a fizikumát tekintve egy igazi szörnyeteg, ebben a tekintetben nincs semmi probléma.”

A gólszerzés tekintetében nagyban függenek Lewandowskitól?

„Sok lehetőségünk van csatár fronton. Többen is egyre magabiztosabban veszik célba a kaput, ami nagyon jó a csapatnak. Tavaly sokkal jobban függtünk tőle.”