Gavi volt a csapat lelke és motorja: Barcelona – Real Madrid 1X1 értékelő

Az FC Barcelona szerezte meg a vezetést, de végül 1-2-es vereséget szenvedett a Real Madrid ellen hazai pályán a La Liga 11. fordulójában. A vereség ellenére Gavit és Gündogant mindenképpen ki kell emelni pozitív értelemben, utóbbit nem csak a gólja miatt. Ferran Torres mellett a csereként beálló Romeu kritikán aluli „teljesítményt” nyújtott. Xavi hibrid felállása és meccsterve nagyjából 60 percig egyértelműen ült, viszont húzott egy olyan cserét, amely részben a második kapott gólt és ezáltal a vereséget eredményezte.  A pontozás szempontjairól itt olvashatsz.

A Real Madrid ma pont annyira érdemelt győzelmet, mint a Barça vereséget: Barça – Real 1-2

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 5

Négy kapura tartó lövésből kapott két gólt. Tchouaméni átlövését még bravúrral hárította, Bellingham bombájába már csupán beleérni tudott… legeslegjobb formájában talán-talán kiszedte volna, hibáztatni biztosan nem lehet érte, a második gólnál végképp tehetetlen volt. Lábbal ezúttal is magabiztos és pontos volt, 93%-os pontossággal (27/29) passzolt.

Araujo: 6.5

Már sokadik alkalommal tette zsebre Viníciust, szokásához híven kemény és határozott belépőkkel, szerelésekkel, gyakorlatilag momentuma nem volt a brazilnak (0/4 sikeres csel, kettő blokkolt távoli lövés). Mindkét szerelési kísérletét sikerrel hajtotta végre, hatszor megszerezte a labdát, blokkolt egy lövést és egyszer tisztázott fejjel, tehát a védőmunkáját jól látta el. Azonban csupán 70%-os sikerességgel (37/53) passzolt és olykor egyszerűbb átadásoknál is hibázott. Egyszer közel járt a gólszerzéshez, de Kepa védte a kísérletét.

Christensen: 5.5

Ezen a mérkőzésen nem hozta azt a hibátlan, sallangmentes, illetve megbízható teljesítményt, mint amit általában szokott. Egy alkalommal eladta a labdát saját térfélen, igaz, legalább utána korrigált, a második játékrész elején az ő rossz fejesét követően adódott lehetőség a vendégek előtt és nem tudta blokkolni Bellingham bombáját, nyilván ez fáj a legjobban. Javítja az összképet, hogy más esetekben jól lépett közbe, például egyszer (Romeu rossz passzát követően) utolsó emberként tisztázott, mindhárom szerelési kísérletét sikerrel hajtotta végre, valamint volt hat labdaszerzése.

Inigo Martínez: 6.5

Védekezésben maximálisan helyt állt, két alkalommal nagyot mentett, hatszor tisztázott fejjel és végrehajtott egy megelőző szerelést. Hozzátett a támadójátékhoz is, olykor felléppett labdával a középpályára, illetve nagyszerű forgatásai, keresztlabdái voltak. Nagyon közel járt ahhoz, hogy ő is betaláljon az első Clásicóján, ugyanis a kapufára fejelte a labdát. Sokáig (elsősorban a makacs sérülése és a regisztrációs mizéria miatt) kevés lehetőséget kapott, viszont a legutóbbi három meccsen kezdett és abszolút élt a lehetőséggel, egyértelműen bizonyította, hogy lehet rá számítani.

Balde: 5

Csendes napja volt, teljesen beleszürkült a mezőnybe, nem tett hozzá semmit a támadójátékhoz (nulla kialakított helyzet, 0/1 pontos beadás), ugyanakkor nagy és/vagy sok hibát sem vétett hátul. Egy alkalommal az első félidőben kicsit hosszan tolta meg a labdát, ezért nem került helyzetbe.

Gündogan: 7

Kifejezetten aktív és folyamatosan megjátszható volt, 94 labdaérintést jegyeztek fel nála, a második legtöbbet a csapatból. Neki volt a legtöbb pontos átadása a támadóharmadba, szám szerint nyolc. Magabiztosan, sallangmentesen, hibátlanul tette a dolgát, 93%-os sikerességgel (78/84) passzolt és szépen osztogatott, ezáltal hatalmas szerepe volt abban, hogy a csapat kontrollálta a találkozót nagyjából 60 percig. A nagyon jó teljesítményét ezúttal góllal koronázta meg, amelynél ki kell emelni azt, hogy Ferran rossz passza ellenére üldözte a labdát, ezért tudta kihasználni Alaba hibáját. Nem rajta múlott, hogy egy pontot sem ért az első találata a Barcelona színeiben…

Gavi: 7.5

Sokáig duplaszűrőben játszott Gündogan mellett, ami remekül állt neki és a csapatnak is, Romeu becserélése után egy sorral feljebb ment. Támadásban nem volt meghatározó (59 labdaérintés, 38/42 pontos passz), viszont védekezésben és a letámadásban elképesztően hasznos volt, egyszer utolsó emberként szerelte le Bellinghamet, kilenc alkalommal szerezte meg a labdát, mindenkit lepipált a komplett mezőnyből ebben a tekintetben. Kis túlzással folyamatosan sprintben közlekedett, bejátszotta az egész pályát. Négy szabálytalanságot követett el, de egyiket sem érezte feleslegesnek az ember, nem pörgött túl (ellentétben például a Porto elleni találkozóval). Fermín kapufája az ő labdaszerzésének köszönhetően történt meg, tehát kis híján gólpasszal koronázta meg a teljesítményét. Imádjuk, imádjuk és imádjuk.

https://twitter.com/MagicalXavi/status/1718314424224878764

Fermín López: 5.5

Keveset volt játékban (19 sikeres átadás, illetve 35 labdaérintés 72 perc alatt), kicsit eltűnt a mezőnyben, azonban közel járt ahhoz, hogy a Sahtar elleni összecsapáshoz hasonlóan főszereplő legyen, csak az a fránya kapufa megint kifogott rajta. Kis híján gólpasszt adott, ugyanis ő dolgozta ki Inigo helyzetét. Megpróbálkozott egy átlövéssel is, az messze elkerülte a kaput.

Cancelo: 5

Mindenképpen érdekes volt az a hibrid szerepkör, amit Xavi kitalált neki. Támadásban kvázi jobbszélső volt, többnyire a vonal mellett helyezkedett, csak néha-néha mozgott kicsit beljebb, labda nélkül pedig rendre Araujo előtt helyezkedett. Láttunk tőle pár jó megindulást, kialakított egy helyzetet, volt egy blokkolt lövése, viszont egyik beadása sem (0/3 pontos) talált csapattársat. Aktívan kivette a részét a védekezésből, 1/1 sikeres szerelése, öt labdaszerzése, valamint egy tisztázása volt.

Ferran Torres: 3

Erre a „teljesítményre” legszívesebben azt írnánk, hogy szóra sem érdemes… 60 perc alatt egyetlen értelmes, hasznos megmozdulást sem volt képes végrehajtani, lehet, hogy a fűszálakat számolgatta vagy az élet értelmén gondolkodott. Az első félidő végén lerántotta Viníciust, amiért sárga lapot kapott, ezen kívül észre sem lehetett venni azt, hogy a pályán van. Még abban sem vagyunk biztosak, hogy leizzadt-e egyáltalán.

Joao Félix: 5

Támadásban nem ment neki a játék, a támadóharmadban több rossz döntése/megoldása volt, mint jó. Nem jelentett veszélyt a kapura sem, csupán egy blokkolt kísérletig jutott. Az viszont mindenképpen javítja az összképet, hogy végig fegyelmezetten visszazárt a bal oldalon, kifejezetten aktív és hasznos volt védekezésben, bemutatott kettő megelőző szerelést, három alkalommal megszerezte a labdát, valamint blokkolt egy lövést.

Cserék:

Lewandowski: 5

A 60. percben lépett pályára és egyben tért vissza, Ferrant váltotta. Volt egy lövése, ami kevéssel ment fölé.

Romeu: 2

Két alkalommal veszítette el a labdát saját térfélén, majd a második gólnál Bellingham úgy hagyta ott, mintha az angol játékos kismotoron ült volna… Rendkívül aggasztó, hogy a biztató kezdés után teljesen elvesztette a fonalat.

Raphinha, Lamine Yamal: –

Egyikük sem befolyásolta az eredmény alakulását sem negatív, sem pozitív értelemben.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 5.5

A csapat formációja labdával 3-2-2-3 volt, tehát Xavi ismét elővette az ún. box/négyzet középpályát: Araujo, Christensen és Inigo biztosítottak hátul, előttük Gavi és Gündogan alkotta a duplaszűrőt, egy sorral feljebb Fermín López, illetve Joao Félix szerepelt, a támadósorban bal oldalon Balde, a jobb oldalon Cancelo tartotta a szélességet, a középcsatár pedig Ferran Torres volt. Labda nélkül Araujo volt a jobbhátvéd, előtte helyezkedett Cancelo, a másik oldalon pedig Félix zárt vissza.

A csapat nagyjából egy óráig egyértelműen jobban játszott, illetve irányította, kontroll alatt tartotta a meccset, a Real teljesen veszélytelen volt, nagyrészt Xavi meccstervének és az előbb taglalt hibrid felállálásának köszönhetően. A sok hiányzó fényében ez nem kis szó és biztató a jövőre nézve. Az előző szezonhoz hasonlóan a mostaniban is többször előjött az a probléma, hogy a (támadó)játék kapkodó, túlságosan vertikális, ezen a mérkőzésen végre nem ezt láttuk, ezért volt meg sokáig a kontroll, Gündogan és Gavi duója pazarul működött. A Barça sem dolgozott ki sok (nagy) helyzetet, de a madridiaknál többet és az egyetlen ziccerét Gündogan gólra váltotta.

Majd jött Bellingham bombagólja a 68. percben, ami mindent megváltoztatott… innentől kezdve a vendégeknél volt a momentum, ők játszottak veszélyesebben. A cserék közül Lewandowski, Raphinha valamint talán Yamal is indokolható volt akkor, Romeu pályára küldésével viszont hatalmas hibát követett el Xavi, már akkor sem igazán értette az okát az ember, mert megbontotta a Gündogan-Gavi kettőst és egy olyan játékos szállt be, aki az utóbbi időben látványosan elveszítette a fonalat. Vereség ide vagy oda, pánikra semmi ok, mert a bajnokság még nem úszott el és ez a formáció a legerősebb összeállításban (tehát Pedrivel, De Jonggal, stb.) ütőképes lehet a jövőben.

***