Győzelem 88 perc szenvedés után: Real Sociedad – Barça 0-1

Az FC Barcelona 0-1 arányban nyert a Real Sociedad vendégeként a La Liga 12. fordulójában, ennek köszönhetően megelőzte az Atlético Madridot és felléppett a harmadik helyre. A katalánok 88 percig szenvedtek, nemhogy helyzetet nem tudtak kidolgozni, támadásokat is alig-alig tudtak vezetni és Ter Stegen bravúrjaira volt szükség ahhoz, hogy ne kapjanak gólt. A három pontot érő találatot Ronald Araujo szerezte fejjel a ráadásban.

Xavi Hernández kitartott a Real Madrid ellen látott szerkezet mellett, sőt, majdnem pontosan ugyanazt a kezdőcsapatot küldte pályára, mint egy héttel ezelőtt. A védelmet Ter Stegen előtt Balde, Inigo Martínez, Koundé, valamint Araujo alkotta, utóbbi volt a jobbhátvéd. A középpályán Gündogan és Gavi mellett Fermín López szerepelt. Lewandowski a Porto elleni mérkőzést követően először kezdett (ez volt az egyetlen változtatás a Clásicóhoz képest), a lengyelen kívül Félix és Cancelo játszott a támadósorban.

A hazaiak nagyon veszélyesen kezdték a meccset, az első negyedórában négy helyzetük is volt, három alkalommal Ter Stegen védett nagyot. A Barça kapuja nagy nyomás alatt volt az első félidő zömében. Ehhez képest a gránátvörös-kékek teljesen veszélytelenek voltak, a 45. percben találták el először a kaput Fermín López révén és az a kísérlet sem jelentett veszélyt. A Sociedad nem csupán helyzetek, hanem játék tekintetében is dominált, elsősorban az intenzív és pazarul működő letámadásának köszönhetően. A vendégek nem tudták kihozni a labdát a saját térfelükről, vagy ott veszítették el a játékszert vagy az ívelés/indítás volt pontatlan.

Az első játékrészben labdabirtoklás tekintetében minimális volt a különbség a hazaiak javára (52% – 48%), viszont a Barcelona ritkán jelent meg az ellenfél kapujánál. Lövések szempontjából szintén a baszkok vezettek 8-3-ra, a kaput négyszer találták el, ezzel szemben a katalánok csupán egyszer. A Barcelona is próbált magasan letámadni, teljesen hatástalanul.

A térfélcsere után nem történt változás a játék képében, a Barçára nagy nyomás helyezedett, igaz, az első félidőhöz képest a hazaiak kevesebb helyzetet dolgoztak ki, Ter Stegen két tizenhatoson kívüli lövést hárított, ezen kívül nem akadt dolga a német kapusnak. Xavi két darab kettős cserével próbált belenyúlni a mérkőzésbe: az 57. percben lement Lewandowski és Fermín, a helyükre Ferran és Pedri érkezett, a 69. percben Félixet Raphinha, Cancelót pedig Lamine Yamal váltotta. A rendes játékidő utolsó perceiben kezdtek éledezni a gáránátvörös-kékek. A ráadás elején Gavi nagy helyzetbe került, de a kapusba lőtte a labdát. A slusszpoén a végére maradt, ugyanis Gündogan zseniális ívelését Araujo gólra váltotta, amit videózás után adtak meg, 0-1!

Folytatás kedden a Sahtar Donyeck elleni Bajnokok Ligája-találkozón Hamburgban, a bajnokságban az Alavés látogat a Barcelonához vasárnap délután.

Real Sociedad – FC Barcelona 0-1 (0-0)
La Liga, 12. forduló
Reale Arena, San Sebastián
Vezette: 
Javier Alberola Rojas

Real Sociedad: Remiro – Hamari Traoré (Elustondo 63′), Zubeldia, Le Normand, Munoz – Zubimendi – Take Kubo, Brais Méndez, Mikel Merino, Barrenetxea (Cho 79′) – Oyarzabal (Carlos Fernández 84′)

FC Barcelona: Ter Stegen – Araujo, Koundé, Inigo Martínez, Balde – Fermín (Pedri 57′), Gündogan, Gavi – Cancelo (Raphinha 69′), Lewandowski (Ferran 57′), Félix (Yamal 69′)

Gól: Araujo 90+2′