Xavi: „Nincs krízis, de vissza kell térnünk a pozíciós játékhoz”

A Barcelona, a La Liga 13. fordulójában a Deportivo Alavés csapatát fogadja hazai pályán. A katalánok 14 játékost adnak majd a válogatott szünetben a nemzeti csapatoknak, de Xavi elmondta, hogy ez nem fog gondot okozni a szezon hátralévő részében. A mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón kérdezték még arról is, hogy culéként milyen hatással vannak rá a csapatot ért kritikák. A katalánok mestere azt is elmondta, hogy nem válságként éli meg a jelenlegi helyzetet, csupán finomhangolásra van szükség, és vissza kell térniük a pozíciós játékhoz. Lewandowski gólképtelensége és Iñigo Martínez is szóba került, illetve kérdezték Balde állapotáról is, aki kimaradt a nemzeti tizenegyből.

Az Alavés elleni egy kulcsfontosságú mérkőzés lesz a jelenlegi formájuk, és a közeledő válogatott szünet fényében?

„Nagy lelkesedéssel állunk hozzá, és szeretnénk visszatérni a saját játékunkhoz. Két olyan meccsen vagyunk túl, ahol rosszul teljesítettünk, ezért most fel kell javulnunk. Szervezettebnek kell lennünk és hoznunk kell a saját karakterünket. Az Alavés kőkemény ellenfél, direkt focit játszanak és nagyon fókuszáltak.”

Ehhez a játékosoktól mire van szükség?

„Amire mindig. Jól kell játszani és dominálni a pályán. Mindenre, amin az elmúlt két évben dolgoztunk. A tökéletességre törekszünk, ez a Barça.”

Tervez taktikai változtatásokat?

„Úgy gondolom, hogy változtatásokra és finomhangolásokra van szükség, egy edzőnek ilyenkor reagálnia kell. Nem fogunk letérni a járt útról, a pozíciós játékunkat kell felélesztenünk.”

A Sahtar elleni mérkőzés után milyen volt a hangulat az öltözőben?

„Azt hiszem a mentális blokk a pályán látható szervezetlenség miatt következett be. Ezért gondolom azt, hogy nem mentális problémával küzdünk, hanem sportszakmaival. Sokat beszélgettünk, az öltözőben egészséges hangulat uralkodik.”

„Hamburgban úgy vesztettünk, hogy rossz mérkőzést játszottunk, de a hozzáállással nem volt probléma. Ez a klub még mindig címeket akar nyerni, a keret nagyon egységes. Jó úton haladunk, egy csapatként, családként.”

Milyen hatása lesz annak, hogy 14-en is elhagyják a csapatot a válogatott szünetben?

„Jól edzettünk, és elemeztük, hogy mi történt az utóbbi időben. Tudtuk előre, hogy mi a menetrend, és tisztában voltunk azzal, hogy lesznek játékosok, akik benne lesznek a nemzeti csapataikban. Semmi sem változik.”

Beszélt az elnökkel?

„Minden mérkőzés után beszélünk. Én pozitív személyiség vagyok, csak kevesen szárnyalnak túl ebben, az egyikük az elnök úr. Nagyon nyugodt, és bízik a csapatban.”

Pedri készen áll arra, hogy kezdő legyen?

„Pedri 100%-os, Frenkie pedig a Rayo ellen lesz bevethető állapotban.”

Túlzás azt mondani, hogy most vannak a legrosszabb helyzetben, mióta Ön ez edző?

„Nem, közel sem, a legrosszabb pillanat a tavalyi Bajnokok Ligája kiesés volt. Most nincs nálunk krízis. Átéltem már itt pár válságot, de ez nem az.”

Mit szól a kritikákhoz?

„Egész életemben álltam az ütéseket, ezért megerősödtem, szinte hozzászoktam. A Barçánál, el kell fogadnod, hogy érkezhetnek kritikák. Őszintének kell lennünk, két rossz mérkőzésen vagyunk túl, ahol nem voltunk a helyzet magaslatán.”

Hogy dolgoznak a hatékonyságon?

„A pozíciós játékon kell dolgoznunk, visszatérni a játékmodellhez. Vissza kell szereznünk, amit a Madrid ellen elvesztettünk.”

Lamine bekerül a kezdőbe?

„Fontos szerepe lesz, akár 30, 60, 90, vagy csak 10 percet játszik majd, ezt már többször elmondtam. A fiatal kora ellenére képes megteremteni a különbséget a pályán.”

Nincs olyan érzése, hogy kesztyűs kézzel bánik a csapattal?

„Én ostoros típus vagyok (nevet). Rendnek kell lennie, akkor nem kell megemelned a hangod. Ha olyan a helyzet kiabálok, de nem ez a módszerem, inkább észérvekkel dolgozok. Sosem voltam nagyon keménykezű, de nem bánok kesztyűs kézzel a játékosokkal, azt adom vissza, amit én is kaptam.”

Mi az oka annak, hogy Lewandowski nem szerez gólt?

„100%-os állapotban van, ő is a pozíciós játék hiányától szenved. Nem voltunk jók támadásban, ezért Robertet sem tudtuk rendesen kiszolgálni. A pozíciós játék hiányzik.”

Lecseréli azokat a játékosokat akik hibáznak, vagy inkább további esélyt ad nekik a bizonyításra?

„Én a teljesítményben hiszek, ez alapján csinálom a dolgokat. A legjobbak lépnek a pályára, nem számít, hogy kinek mi a neve. Ez alapján döntök, aki a legjobb, az játszik a következő mérkőzésen. Ennyi.”

Kik a csapat vezérei?

„A kapitányok, de több módon is tölthetsz be vezető szerepet. Az öltözőben remek légkör uralkodik, a probléma amivel edzőként meg kell küzdenem, a játékot érinti. Azt hiszem javítani fogunk a hangulaton.”

Araujo csatlakozik a nemzeti csapatához?

„Ronald nagyon fontos láncszeme a csapatnak. Holnap és más mérkőzéseken is pályára léphet. A csapatunk egyik alappillére, és remek vezér.”

Nem gondolja, hogy túl hamar törnek pálcát a csapat felett?

„Nem tudom, majd júniusban megmondom. AZ előző évben is sok kritika ért minket, a végén mégis nyertünk két címet.”

Önre személy szerint, milyen hatással van a jelenlegi helyzet?

„Rám háromszorosan hatnak ezek a dolgok. Háromszor boldogabb vagyok amikor nyerünk, ha pedig vesztünk és jönnek a kritikák, azt is háromszorosan érezzük, a családom és én. Ez ilyen, nincs vele probléma.”

Iñigo Martínez milyen hatással van a csapatra?

„Ő igazi vezéregyéniség. Tapasztalt, jó a labdakihozatalok terén és párharcokat nyer. Kifejezetten az én kérésemre érkezett, nagyon jó igazolás volt a csapat számára.”

Hogy van Balde, miután nem került be a válogatottba?

„Erről a válogatott edzőjét kellene megkérdezni, mi nagyon értékeljük őt. Remek teljesítményt nyújt, de még fejlődnie kell, akárcsak az egész csapatnak. Kulcsszerepe lesz majd. Elégedett vagyok vele, mert védekezésben és támadásban is nagyon hatékony.”

Ter Stegen azt nyilatkozta a Sahtar elleni vereség után, hogy ilyen eredményeket nem engedhetnek meg maguknak

„Teljesen egyetértek Ter Stegennel. Ő az egyik kapitány, és tökéletesen ismeri a klubot. Úgy gondolom, hogy sok mérkőzésen domináltunk, de a saját hibáinknak köszönhetően mégsem értünk célt. Reagálnunk kell.”

Cancelo szerepelhet a bal oldalon?

„Tud játszani a bal oldalon, középen, sőt a szélsőként is. Nagyon jó, hogy sokoldalú játékosaink vannak, akik könnyen alkalmazkodnak több pozícióhoz is.”