Lewandowski egy duplával válaszolt a negatív hangokra: Barcelona – Alavés 2-1

A Barcelona a harmadik helyről várja a folytatást a válogatott szünet után

A Barcelona Alavés elleni játéka ismét a totális katasztrófával volt egyenlő, az első félidőben még a Montjuïcban is fütyültek a szurkolók, azon a meccsen, amelyen a hamburgi fiaskó után a katalánoknak válaszolniuk kellett a negatív hangokra a Xavi-éra talán legnagyobb mélypontja után. Az őrült első félidő majdnem lehetővé tette, hogy az Alavés ne csak gólokat szerezzen, hanem akár le is zárja a mérkőzést. Samu már 19 másodperc után gólt szerzett és tovább növelhette volna az előnyt, amennyiben a további helyzeteit értékesíti. A második félidőben a Barcelona válaszolni tudott erre, két Lewandowski-góllal, a másodikat büntetőből szerezte a lengyel, amit Ferran Torres harcolt ki. A katalánoknak még így is meg kellett szenvedniük, mert újabb gólt az egygólos előny tudatában már nem tudtak szerezni, de végül így is nyertek.

Ismét egy félidőt ajándékoztak el a gránátvörös-kékek. Egy őrületes első félidőt, amelyben az Alavés szinte komolyabb megerőltetés nélkül lezárhatta volna a meccset, ha a négy nagyon tiszta lehetőségeik közül egynél többet gólra vált. Xavi csapatának szüksége lett volna arra, hogy a Sahtar elleni vereség után valamelyest jobb játékkal szolgálja ki a hazai közönséget, de eltartott egy darabig, mire ezt meg is valósították, ugyanis csak a második félidőben mutatkozott meg ez a különbség.

Xavi több helyen is változtatott a hamburgi rémálom után. Romeu a kispadon maradt, Gündogan mélységi középpályásként játszott, Pedri pedig visszatért a kezdő tizenegybe. A legszembetűnőbb az volt, hogy Cancelo balhátvédként kezdett, Baldé pedig a padon maradt, annak ellenére, hogy a Shakhtar ellen sem kezdett. Lamine Yamal pedig visszatért az összeállításba.

Mielőtt az első percen túl lettünk volna, az Alavés máris megszerezte a vezetést. A katalánokkal nem először fordul elő ebben a szezonban az, hogy megbocsáthatatlan hibát vétenek rögtön a középkezdést követően. A Granada ellen is így kezdtek a srácok, akkor 2-2-es döntetlen lett a vége. A fiatal, 19 esztendős Samu egyből betalált, és az első gól után még hármat is lőhetett volna. 0-1

Xavi ezután Koundét hátrébb küldte és kimondottan Araújót állította Samura, akinek fél óra alatt négy tiszta gólszerzési lehetősége volt, amiből egyet kihasznált, hármat pedig kihagyott… Mindezt úgy, hogy Ter Stegennek igazán védenie sem kellett ezekben a szituációkban.

A Barcelona támadójátéka az első félidőben lelassult. Joao Félix próbálkozásai mögött inkább az akarat volt, mintsem a szép csapatjáték egészen addig, amíg Gündogan indítása nem jutott el Lewandowskihoz, aki előtt a Barça egyetlen komolyabb esélye adódott az első félidőben Joao Félix és Fermin próbálkozásai mellett, a lengyel azonban a vendégek kapusába lőtt.

A Barcelona a második félidőben változtatott valamelyest és már az első percekben magasan letámadta az ellenfelét, ez az első 45 percben abszolút nem volt jellemző. Cancelo, aki az első félidőben középpályásként kissé homályos volt, a bal szélen talált magára üresen, és rögtön a második félidő elején egy távoli lövéssel tesztelte a kapust. A jobb oldalon Lamine gyorsított, a fiatalnak Koundé nyújtott segítséget a szélen, akinek a beadására szükség volt Lewandowski egyenlítésénél. A lengyel fejjel vette be az ellenfél kapuját. 1-1

Az utolsó húsz percet a Barcelona az Alavés térfelén töltötte. Iñigo remekül ugratta ki a csereként beálló Ferran Torrest, akit a vendégek egyik védője buktatott a tizenhatoson belül, aki egy nagyon egyértelmű büntetőt hozott össze, ő is pontosan tudta, hogy elkésett, ugyanis nem is reklamált. Lewandowski nem hibázott a tizenegyespontról, annak ellenére, hogy a kapus megtévesztésére egy pillanatra megtorpant. A lengyel a 7. gólját jegyezte ebben a szezonban a spanyol bajnokságban, amely végül három pontot ért a csapatnak. 2-1

Most két hét pihenő következik a válogatott szünet miatt, ami nem is biztos, hogy olyan rosszul jön a Barcelona számára a csapat teljesítményét elnézve a Rayo Vallecano elleni vendégjáték előtt. Már csak azért sem, mert ezután Xaviékra nem vár egyszerű versenynaptár, ugyanis a Rayo után a Porto ellen fontos meccset játszanak a BL-ben a csoportelsőség szempontjából, majd a bajnokságban a mindig nehéz Atlético Madrid és a listavezető, Girona elleni összecsapások következnek.

FC Barcelona – Alavés 2-1 (0-1)

La Liga, 13. forduló

Montjuïc, Barcelona

38.183 néző

Vezette: Busquets Ferrer M.

Barcelona: Ter Stegen – Araújo, Koundé (Baldé 70’), Iñigo Martínez, Cancelo – Pedri (Romeu 81’), Gündogan, Fermín (Raphinha 63’) – Lamine Yamal, Lewandowski, Joao Félix (Ferran 70’)

Alavés: Civera – Gorosabel (Tenaglia 85’), Abqar, Rafa Marín, Rubén Duarte, Javi López – Guevara, Guridi (Kike García 79’), Blanco, Rioja (Rebbach 63’) – Samu (Hagi 79’)

Gólszerzők: Lewandowski 53′, büntető 77′ ill. Samu 1′

***