Az FC Barcelona a Rayo vendége lesz a válogatott szünetet követő első bajnokin, a La Liga 14. fordulójában. Xavi a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón elmondta, hogy biztos megérzik majd Gavi hiányát, ugyanakkor Pedri és De Jong visszatérésével a csapat képes lehet az előrelépésre. A fiatal spanyol sérülése reflektorfényben volt. Xavi azt nyilatkozta, hogy beszélt Gavival, akit arra bíztatott, hogy a felépülési időszak minden napján keményen dolgozzon. A sűrű versenynaptár is téma volt, amiről Xavi elmondta, hogy nagyban fokozza a sérülések esélyét, hiszen a játékosoknak sokat kell utazniuk és rengeteg plusz percet töltenek a pályán. Méltatta Lewandowskit, akit a csapat egyik vezérének tart, illetve Iñigo Martínezt is, aki az utóbbi időben sok játékpercet vett el Andreas Christensentől.

Milyen mérkőzésre számít a Rayo ellen?

„Gavi elvesztése nagy érvágás, mert pótolhatatlan. Pótolhatatlan az a szenvedély, elhivatottság és bátorság, amit a pályán mutat… megpróbáljuk majd helyettesíteni, de ez nem egyszerű feladat. Holnap nagy szükségünk lenne rá, mert a Vallecas mindig nehéz terep. A közelmúltban is előfordult, hogy nem bírtunk velük. Egészen jó munkát végeztünk az edzéseken azokkal, akik a szünet alatt a csapattal maradtak.”

Dühíti, ahogy Gavit menedzselték a válogatottnál?

„Nagyon jó kapcsolatom van De la Fuentével. Kedden felhívott és beszéltünk. Nem hiszem, hogy edzői hiba lett volna, inkább a sűrű versenynaptár számlájára írható. Gavi a korához képest rengeteget szerepelt. Néha a balszerencse is közrejátszik. Beszélni fogok Decoval, hogy milyen lehetőségeink lesznek az átigazolások terén, de egyelőre nincs bejelentenivalónk.”

Hogy van Ter Stegen?

„Holnap nem fog tudni pályára lépni. Iñaki fog játszani, akiben nagyon bízunk.”

Tizenöt nap telt el azóta, hogy éles kritikát fogalmazott meg a sajtóval szemben (Xavi azt nyilatkozta, hogy a csapatot ért kritikák ártanak a játékosoknak, legfőképpen a fiataloknak – a szerk.)

„Csak elmondtam a véleményemet. Az Alavés elleni mérkőzés szünetében észrevettem, hogy több játékosra is hatással voltak a kívülről érkező impulzusok. Edzőként próbáltam tehermentesíteni őket, mondtam is, hogy ezért vagyok itt. De azt szeretném leszögezni, hogy ez nem egy kifogás volt a rossz játékra, azt csak magunknak köszönhetjük. De az kétségtelen, hogy a kritika hatással van a csapatra.”

Miért nehéz a Barçának győzni a Vallecasban?

„Úgy gondolom, hogy Álvaro elvesztése fájó számukra (A Rayo szélsője eltiltás miatt nem léphet pályára – a szerk.), aki mélységet adott a játékuknak, de Baby, vagy De Furtos is képes játszani a pozíciójában… nem lesz egyszerű dolgunk, mert nagyon intenzíven játszanak, és ez egy kellemetlen pálya. Dominálják a játékot és nagyon lelkesek.”

Az időjárás és a fű állapota (Xavi tavaly többször is panaszkodott az ellenfelek pályájának minőségére, ami miatt egyes sajtóorgánumok a „kertész” becenevet aggatták rá – a szerk.)

„Nem, ez nem lesz probléma. Remek kérdés. Saját? (nevet)”

Gavinak adott valamilyen tanácsot?

„Beszéltem vele és próbáltam nagyon tárgyilagos lenni. Én magam is megtapasztaltam ezt játékosként és még jobb, érettebb focistává váltam tőle. Tudatosult bennem, hogy jobban kell vigyáznom magamra, figyelnem kell a részletekre. Ez az, amit megtanultam és ez az, amit neki is próbáltam átadni. Azt mondtam neki, hogy a felépülési időszakban minden nap dolgoznia kell. Időt kell adnunk neki, ez egy térdsérülés, ami mindig nehéz dolog, de a legfontosabb, hogy egy napot se hagyjon ki.”

Van megoldás a sűrű versenynaptárra?

„Szerintem az egyik megoldás az lehet, hogy a játékosok 9 hónapot eltöltenek a klubcsapatunknál, ezután következhetnek a válogatott meccsek. Így nem lenne az a sok utazás. Araujo és Raphinha 13-14 órát repülnek, sok játékosban rengeteg kilométer van. Kilenc hónapot töltsenek a klubcsapatnál, egy hónapot a válogatottal, majd jöhet a vakáció.”

Gavi sérülése miatt fognak igazolni?

„Deco és az elnök úr már ismerik az álláspontomat, napi szinten beszélünk. Meglátjuk, hogy mire lesz lehetőségünk.”

Milyen állapotban van De Jong?

„Észrevehető volt a hiánya, ahogyan Gavié is az lesz. Nagyon fontos játékos. Már a csapattal van, 100%-os, készen áll a játékra.”

A versenynaptár nem ad lehetőséget a pihenésre

„A Barcelonánál mindig nagy a tét. Még hét mérkőzésünk van karácsonyig, mindegyik létfontosságú.”

A válogatottbeli kötelezettségek nagyban befolyásolják a csapatot?

„Hogyne, az utazások, a plusz játékpercek hatnak a csapatra. Például Araujo és Raphinha nem pihenhettek. Gündo is csak egy kicsit szusszanhatott. Fontos, hogy mindenkinek felmérjük az állapotát, folyamatosan teszteljük a játékosokat, próbáljuk megelőzni a sérüléseket.”

Lewandowski nagyban befolyásolja a csapatot?

„Robertnek szüksége van a csapatra, a csapatnak pedig rá. Kulcsfontosságú játékos, ő a gólvágónk, aki megteremti a különbséget a pályán. Az öltözőben is igazi vezéregyéniség. Fontos számunkra, hogy jó állapotban legyen.”

Aggasztja ami Lamine és Lewandowski között történt? (A fiatal spanyol a kapu előterében, gólhelyzetben nem passzolta le a labdát, amit a lengyel gólvágó nehezményezett. Az ügyet a spanyol sajtó nagyon felfújta, hiszen az Alavés ellen megszerzett második gól után a két csapattárs már együtt ünnepelt. Lewandowski az esetet követően elmondta, hogy ez teljesen normális dolog egy mérkőzés közben, nincs miről nyilatkoznia – a szerk.)

„Szerintem ebben nincs semmi rendkívüli. Velem is történt ilyen játékosként, voltak összezördüléseim Puyollal, vagy Valdéssel. Ilyen a foci és mindannyian nyerni akarunk. Lewandowski az egyik, aki a legtöbbször segít a csapattársainak. Robert különösen odafigyel Lamine-ra, hogy nagyszerű futballista váljon belőle.”

Edzés a válogatott szünetben

„Figyeltük a játékosokat és azoknak, akik felkészültek, próbáltunk lehetőséget adni. Ma megnéztük az U17-es spanyol válogatott meccsét, itt német részről is volt érdekeltségünk Noah Darvich (Barcelona Atlétic játékosa – a szerk.) személyében. A szünetben tartott edzéseken főleg a pozíciós játékra koncentráltunk. Ha ezt a pályán is hasznosítjuk, akkor szépen fogunk játszani.”

Támogatja Vitor Roque kölcsönszerződésének felbontását? Amennyiben ez sikerül, onnantól egy középpályás leigazolása lesz a prioritás?

„Még nem jött el az ideje, hogy az átigazolási piacról beszéljünk. A Rayőval, a Portóval és az Atléticóval kell foglalkoznunk, nincs értelme erről beszélni. Amennyiben lesznek fejlemények, arról be fogunk számolni önöknek.”

Gavi kiesésével Raphinha többször húzódhat majd be középre?

„Nagyon mobilis játékos és jól mozog be az üres területekre. Veszélyes a tizenhatoson kívülről. Benne van a gól és a gólpassz. Meglátjuk majd, hogy középen fog-e játszani.

Pedri milyen állapotban van?

„Ugyanazt tudom elmondani róla, amit Frenkieről. Őt terheli a csapat játékának szervezése, létfontosságú, hogy jó állapotban legyen. Jól érzi magát, akárcsak Frenkie. Velük a fedélzeten úgy hiszem, hogy a csapat képes lehet az előrelépésre.”

Javasolta a szövetségnek, hogy Gavi ne lépjen pályára?

„Mindig küldünk egy riportot arról, ki mennyi mérkőzést, percet játszott. Mindegyik válogatottal kapcsolatban vagyunk, nemcsak a spanyollal. Mindig elküldjük a jelentéseket, de végül mindenki saját döntést hoz.”

Milyen állapotban van Sergi Roberto?

„Holnap nem lesz velünk, de a Porto ellen már számítunk rá.”

Iñigo Martínez

„Véleményem szerint nagyon jól teljesít, Christensen ezért játszik kevesebbet. De Andreasnak is nagyon fontos szerepe lesz a szezonban. Négy nagyon magas szintű középső védünk van.”