Xavi: „Mi a legnagyobb gond? A LaLiga és a Szuperkupa megnyerése csökkentette a mentalitásunkat”

Raphinha esete szerinte büntetőt ért

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a szombat délutáni Rayo Vallecano elleni döntetlen után elmondta, hogy nagyon gyorsan meg kell változtatniuk a csapat dinamikáját, mert ugyan van még idejük javulni, de ha ez továbbra is így megy tovább, akkor különösen nehéz idők elé néznek. 

Milyen dolgokon kell javítania a csapatnak?

„Két különböző félidő volt. Az első félidőben domináltunk, de nem voltunk agresszívek, a második félidőben pedig amellett, hogy fölényben voltunk, lehetőségeket is alakítottunk ki. A második félidő a fejlődés útja. Meg kell nyernünk ezeket a mérkőzéseket. Önkritikusnak kell lennünk és sokat kell fejlődnünk, rendszeresen hoznunk kell a második félidőben látott formánkat.”

Nagyon sokba kerül az a csapatnak, hogy a legtöbb meccsét hátrányból kezdi?

„Igen, a kapott gólok nagyon sokszor megbüntetnek minket. Nagyon sok olyan meccs volt, ahol hátrányból kellett felállnunk. Ezen a téren javulnunk kell, mert a modern futballban erről szól minden.”

A Rayo vezetést jelentő gólja leshelyzet után született? Baldé kifejelte a labdát, mert mögötte volt egy Rayo-játékos, aki viszont a szabadrúgás pillanatában lesen volt.

„Beszéltem az asszisztenssel a meccs közben. Az asszisztens azt mondta nekem, hogy szerinte ez sok tényezőtől függ, de végül megadták a gólt. Ha nincs mögötte játékos, Baldé nem fejel bele a labdába. Aztán azt mondták nekem, hogy Raphinha esete a meccs végén büntetőt ért. Azonban nem ezekről kellene beszélnünk. Önkritikusnak kell lennünk, és jobban kell játszanunk.”

Frenkie visszatért, hogyan láttad a teljesítményét?

„Látszott rajta, hogy még nem vette fel a ritmust, de ő egy fontos játékos számunkra. Ma a labdahikozataloknál nagyon sokat jelentett az, hogy ott volt a pályán.”

A következetesség hiánya

„Az első félidőben két-három lehetőséget alakítottunk ki, a második félidőben viszont már kiismerhetőbb volt a csapat játéka és végül csak egy gólt tudtunk szerezni. Ez nem volt elég. Többre van szükségünk játékban. Önkritikusnak kell lennünk és a jó teljesítményt következetesen hoznunk kell.”

Mi aggasztja a legjobban?

„A mentalitás. A második félidőben jó volt, de az, ami az első félidőben történt időnként, azt nem engedhetjük meg magunknak. Önkritikusnak kell lennünk. Én vagyok az első, aki vállalja a felelősséget.”

Hogyan változhat meg a csapat mentalitása?

„A bajnokság és a Szuperkupa megnyerésének ténye csökkentette a mentalitásunkat, és ezt nem engedhetjük meg magunknak. Többet kell kiadnunk magunkból. Ragaszkodnunk kell a második félidőben látottakhoz.”

Raphinha esete büntetőt ért?

„Akkor mondd, hogy kifogásokat keresek, de ez egy egyértelmű büntető volt. Nincs szerencsénk a bírói döntésekkel. Ez nem kifogás. Ez egy egyértelmű büntető volt.”

A félidők közötti különbség

„A második félidőben nagyon jók voltunk, de későn reagáltunk. Az első perctől kezdve így kell kimennünk a pályára. Meg kell változtatnunk a dinamikánkat, különben nehéz dolgunk lesz.”

Nem sok bizakodásra ad okot a csapat játéka az elmúlt időszakban

„A kritika normális, és megértem. Van még időnk javulni és önkritikusnak kell lennünk.”

***