Az idei szezon meglepetéscsapata látogat a Barçához

Barça - Girona előzetes

Az FC Barcelona a Girona együttesét látja vendégül vasárnap este a La Liga 16. fordulójában. A vendégek eddig 38 pontot gyűjtöttek a bajnokságban, néggyel többet, mint a Barcelona és csupán eggyel kevesebbet, mint a listavezető Real Madrid, amely ebben a körben 1-1-es döntetlent játszott a Betis otthonában. A Barça még soha nem szenvedett vereséget a Girona ellenében.

A Girona az előző szezont 49 ponttal és 58:55-ös gólkülönbséggel a tizedik helyen zárta. Ehhez képest ebben az idényben 15 játéknap után 12 győzelem, 2 döntetlen, 1 vereség, illetve 34 rúgott (legtöbb a ligában) és 18 kapott gól a mérlege. Csupán a Real Madridtól kaptak ki (0-3), a két ikszet a Real Sociedad vendégeként (2-2) és az Athletic Club ellen hazai pályán (1-1) érték el. A bajnokságban ők rendelkeznek az ötödik legmagasabb xG-differenciával (egy csapat által kialakított és engedett helyzetek minőségének különbsége), egészen pontosan 90 perces átlagban +0,59 ezen mutatójuk. A 2023-as naptári évben Spanyolországban ők szerezték a negyedik legtöbb pontot, szám szerint 70-et a Real Madrid (78), az Atlético Madrid (81), valamint a Barcelona (84) mögött.

A Girona eredményei szeptember 27-e óta, forrás: eredmenyek.com

A hatalmas és látványos javulásban, előrelépésben nagy szerepük van az új játékosoknak is. Többek között a nyári átigazolási időszakban érkező Artem Dovbyk 11 (7 gól és 4 gólpassz), Sávio 8 (4 gól és 4 assziszt), Yangel Herrera 4, illetve Iván Martín 3 találatból vette ki a részét gólszerzőként vagy előkészítőként. A spanyol bajnokságban Dovbyk gól+gólpassz/meccs értéke a legjobb, egészen pontosan 1,22. A jelenlegi vezetőedző, Míchel a 2021/22-es szezon óta ül a kispadon, tehát a másodosztályból való feljutás már az ő irányítása alatt jött össze. Ami a stílust illeti, támadó szellemben futballoznak, kezdeményeznek, labda nélkül pedig intenzitásra, magas letámadásra lehet számítani.

A Girona teljesítménye az idei és az előző szezonban

A gránátvörös-kékek a legutóbbi bajnoki mérkőzésen 1-0-ra győzték le az Atlético Madridot. Nem csupán a három pont megszerzésének, hanem annak is lehet(ett) örülni, hogy a csapat a találkozó zömében fölényben és kapura sokkal veszélyesebben futballozott, a támadójáték lendületes és dinamikus volt, pazarul kombináltak a széleken és középen is, a labdakihozatalok szintén olajozottan működtek. Azonban egy kivételével az összes lehetőség kimaradt, ezért Iñaki Peña hajrában bemutatott bravúrjaira is szükség volt a győzelemhez. A támadójáték már a Porto ellenében is jól nézett ki, hozzátéve, azon az összecsapáson a védekezéssel és a visszarendeződéssel bőven akadtak gondok, különösen az első játékrészben.

Ami a hiányzókat illeti, Ter Stegen, Gavi, illetve Iñigo Martínez nem áll Xavi Hernández rendelkezésére, míg Míchel négy játékosára (Yangel Herrera, Toni Villa, Borja Garcia és Pablo Torre) nem számíthat. A két együttes eddigi hét egymás elleni mérkőzéséből ötöt a gránátvörös-kékek nyertek meg két döntetlen mellett, viszont mindkét iksz alkalmával a Barcelona játszott hazai pályán. Az előző idényben a Camp Nouban gólnélküli döntetlen született, Gironában a Barça 0-1-re győzőtt Pedri góljával. Míchel a Girona mellett az Huesca és a Rayo Vallecano menedzsereként is megmérkőzött a Barcelona ellen, mérlege öt meccsen egy döntetlen és négy vereség.

Egymás elleni mérleg, forrás: Transfermarkt

FC Barcelona – Girona
La Liga, 16. forduló
Montjuïc, Barcelona
21.00, Spíler 2
Vezeti:
Isidro Diaz de Mera

Barcelona: Iñaki Peña – Koundé, Araujo, Christensen, Cancelo – Gündogan, De Jong, Pedri – Raphinha, Lewandowski, Félix

Girona: Gazzaniga – Arnau Martínez, Eric, Blind, Miguel Gutiérrez – David López, Aleix García, Iván Martín – Tsygankov, Dovbyk, Sávio

***