Xavi: „Úgy hiszem, hogy jó munkát végzek továbbra is”

A Granada elleni mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón Xavit kérdezték a sérült, visszatérő és nem teljes egészséges játékosok állapotáról, a játékvezetésről, Sergi Roberto jövőjéről, Vitor Roque eltiltásáról, valamint Christensenről is.

Milyen meccsre számítanak?

„A Granada pár fordulóval ezelőtt váltott edzőt. Medinával javult a védekezésük. A csapat le van blokkolva, de több meccs is volt, ahol többet érdemeltek volna.”

Nincs visszaút?

„Azt gondolom, elég egyértelmű voltam. Nem fog semmi változni, én minden nap koncentrálok. Meghoztam a döntést. A csapat dinamikája változást követelt, ez a meggyőződésem. Csak a holnapi meccsre koncentrálok. Addig pedig az aktuális nap eseményei érdekelnek. Nagyon jól esett a csapat és a stáb reakciója, ahogy a szurkolóké is. Úgy hiszem, hogy jó munkát végzek továbbra is, még ha ez véget is ér.”

Hogy van Oriol Romeu?

„Pár meccs óta fájdalmakkal játszik. Más játékosok kiszálltak volna. Ő a csapat érdekeit nézi. Holnap pihenni fog és a Celta ellen már bevethető lesz.”

Mit gondol arról, hogy elutasították a fellebbezést Vitor Roque piros lapját illetően?

„Ne kérdezzetek a játékvezetőkről, nem fogok többet beszélni róluk.”

Mikor fog visszatérni Ter Stegen?

„Nagyon fontos lenne mindannyiunk számára. Inakival is elégedett vagyok, megmutatta, hogy rá is lehet számítani. Azonban Marc-kal is elégedett vagyok, szükségünk van rá, fontos eleme a keretnek.”

Várható holnapra valamelyik sérült visszatérése?

„Raphinha bevethető lesz. Szépen felépült, nagyon pozitív és ő egy nagyon fontos játékos a számunkra. Sergi is jól halad, habár holnap még nem lesz velünk, de a Celta ellen már igen.”

Sergi Roberto távozhat?

„Nem tudom. Én azt tanácsoltam a klubnak, hogy hosszabbítsanak vele, mint kapitány. Egy nagyon fontos játékos. Mindig a rendelkezésünkre állt, magas szinten. Azonban, ahogy Busquets és Alba esetében is, ezek személyes döntések, amit neki kell meghoznia.”

Mit gondol a kék lapról?

„Azt gondolom, hogy meg kell próbálni. A FIFA jó az újdonságok kipróbálásában. Ha működik, legyen. Még egy eszköz a futball számára. Azonban egyelőre ez csak egy felvetés. Mi nem teszteltük még.”

Jól jön, hogy a Madrid és a Girona egymás ellen játszik?

„Nyernünk kell holnap. Nem bukhatunk el úgy, mint a Villarreal ellen. Nagyobb hátrányban lennénk és elbuknánk. Az Atléticotól, és a Madrid-Gironától is függenénk. Fontos kérdés, de most az a lényeg, hogy mi ne bukjunk pontot.”

Nacho eltiltását csökkentették, Vitor Roque-ét nem.

„Megígértem, hogy nem fogok beszélni többet a játékvezetőkről.”

Megéri ismét Christensent játszatni?

„Igen. Ő az egyik opciónk. Jó neki ez a poszt, képes 360 fokban játszani. Technikailag remek és jó döntéseket hoz.”

Még nem nyert a Granada ellen. Mitől változhat ez?

„Valóban. Mostanában nem tudtunk nyerni és tudjuk, hogy nem lesz egyszerű, minden meccsen versenyben voltak, mióta megérkezett az új edző. Holnap nekünk is meg kell mutatnunk, hogy fejlődtünk.”

Cubarsí milyen szerepet kap így, hogy Inigo visszatért?

„Ugyanazt. Nagyon elégedett vagyok Pauval. Kiérdemelte a kezdő szerepet és a társai bizalmát. Jelenleg egy nagyon fontos játékosunk, ahogy Inigo is, így tudjuk variálni a játékosokat. Viszont Pau továbbra is játszani fog.”

Hogy telnek Xavi napjai így, hogy nem kell a következő szezonra koncentrálni? Kérnek azért tanácsot Öntől?

„Azt mondták, hogy rossz a viszonyom Decóval, de ez nincs így. Ha megkérdeznek, elmondom a véleményem. Segíteni fogok a csapatnak annak ellenére, hogy nem leszek itt a következő szezonban. A mindennapjaim nem változtak. Minél kevesebb van már vissza, annál motiváltabb vagyok.”

Mit gondol Pau Victorról?

„Sokoldalú játékos. Mindhárom támadó pozícióban kiválóan mozog. Készen áll a debütálásra, jó formában van.”

Lamine és Raphinha kompatibilis egymással?

„Igen, Lamine képes beljebb futballozni. Mostanában sokat játszott, de ezen a héten végre pihenhetett.”

Hogy halad Gavi felépülése?

„Jobban, mint vártuk. Szakszerű rehabilitációt végez. Az első napokban megtörtebb volt, azonban mostanra feldolgozta, tudja, hogy ez egy hosszabb folyamat lesz, és ő egy nagyon fontos ember a csapaton belül.”

Araúju és Cancelo száz százalékosak?

„Rendben vannak. Logikus, hogy Cancelónak magára kell találnia a Las Palmas ellen összeszedett térdsérülését követően. Nagyon jól esik neki, ahogy a játékostársak bánnak vele.”

***