Lewandowski duplája mentette meg a csapatot: Celta – Barça 1X1 értékelő

Az FC Barcelona 1-2 arányban nyert a Celta Vigo vendégeként a La Liga 25. fordulójában. A győzelem ellenére kevés jó teljesítményt láttunk, a duplázó Lewandowski mellett Lamine Yamalt és Frenkie de Jongot lehet kiemelni pozitív értelemben. A leggyengébb láncszem egyértelműen Vitor Roque volt, aki először kapta meg a lehetőséget kezdőként. Az osztályzatok négytől hét és félig terjedtek. A pontozás szempontjairól, elveiről itt olvashatsz.

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 5.5

Három védést mutatott be, egyiknél sem volt nehéz dolga, a kapott gólról nem tehetett. Passzjátékban nem hozta a tőle megszokott szintet, hét hosszú labdájából csupán kettő ment társhoz. Érdekesség, hogy Iago Aspas az első olyan játékos, aki tíz gólt lőtt neki a bajnokságban, kétszer annyit, mint a lista második helyezettje, Maxi Gómez.

Koundé: 5

A hazaiak góljáért nem igazán lehet okolni, ugyanis blokkolni próbált, egyszerűen a csapat és saját maga szempontjából rosszul pattant a labda. Azért már sokkal inkább jár a kritika, hogy kétszer adta el a labdát az ellenfél támadóharmadában. Akadtak jó, hasznos megmozdulásai is, például egy alkalommal ziccertől és minden bizonnyal kapott góltól mentette meg a csapatot.

Araujo: 6

Jól látta el a kevés védőmunkáját, háromszor megszerezte a labdát, blokkolt kettő lövést, valamint egy alkalommal tisztázott, utóbbit ráadásul utolsó emberként, tehát nagy helyzetet akadályozott meg vele. Elővigyázatosságból nem játszott a második játékrészben, elvileg pályára léphet szerdán a Napoli ellenében. Ez volt a 100. bajnokija a klub színiben.

Cubarsí: 6.5

Csendes mérkőzése volt, nem számított főszereplőnek, ezúttal is a jó értelemben. Egy-két kisebb hibát leszámítva jól teljesített védekezésben, négy labdaszerzést, három tisztázást, egy blokkolt lövést és egy megelőző szerelést jegyeztek fel a neve mellé. Az építkezésből aktívan és egészen hasznosan vette ki a részét, 93%-os pontossággal (103/111) passzolt, illetve tizenegy hosszú labdájából hat társat talált.

Cancelo: 4.5

Ezen az estén egyáltalán nem tudta segíteni a támadásokat, csak rossz megoldásai voltak előrefelé. Négy cselezési kísérletéből egyet hajtott végre sikerrel, mindhárom beadása pontatlan volt, csupán 79%-os sikerességgel (45/57) passzolt és egyetlen helyzetet sem alakított ki. Kétszer lőtt kapura,  az egyik kísérletét blokkolták, a másik méterekkel fölé ment. Azonban a labda nélküli játékban kifejezetten hasznos volt, mivel tizennégy labdaszerzést és négy megelőző szerelést mutatott be (mindkettő rendkívül magasnak számít), emellett egy alkalommal szinte biztos góltól mentette meg a csapatot.

Christensen: 5.5

A dán játékos korrekt teljesítményt nyújtott – ezúttal is a középpályán, a duplaszűrő egyik tagjaként. Mindig a biztos opciót választotta, nem adta el a labdát, de nem volt túlságosan aktív (34 pontos átadás és 43 labdaérintés 58 perc alatt), nem osztott ki nagy passzokat, utóbbi minden bizonnyal nem is tartozik a feladatai közé. Védekezésben hozzátette a magáét, megállított néhány Celta ellentámadást. Megpróbálkozott kettő lövéssel/fejessel, egyik kísérlete sem találta el a kapu felületét.

Frenkie de Jong: 7

Azon kevés játékos közé tartozott, aki olykor tudott némi lendületet és progressziót vinni a támadójátékba, mind passzokkal, mind megindulásokkal, emellett jónéhány alkalommal tartotta meg és hozta ki a labdát nyomás alatt/alól. 94%-os sikerességgel (79/84) passzolt és kettő helyzetet dolgozott ki. Hasznos volt védekezésben, több hazai kontrát is csírájában elfojtott, egy megelőző szereléssel, hat labdaszerzéssel, valamint három tisztázással zárt.

Pedri: 6

Ezen a találkozón nem villogott, nem emelkedett ki, hozta a tőle elvárható minimumot. Volt pár jó passza előrefelé, de általában a következő embernél véget ért az adott támadás, így is kialakított kettő helyzetet. A második félidőre eltűnt, viszont az első 45 percben nem tudták megfogni a hazaiak, többször is 3-4 embert rázott le magáról, néha elől, néha hátul. Egészen sokszor, szám szerint négyszer szabálytalankodtak ellene.

Lamine Yamal: 7

Jóval kevesebb veszélyes megindulást és több rossz megoldást láttunk tőle az elmúlt összecsapásokhoz képest (négyszer szerelték, 0/5 sikeres beadás), így is főszereplővé vált pozitív értelemben, mert egy szép befelé törés után előkészítette az első találatot, majd a hajrában kiharcolta a tizenegyest. Négyszer lőtt kapura, annak felületét csupán egyszer találta el, kettő próbálkozása mellé ment, egy pedig elakadt a blokkban. A második félidőben némi fáradtságot lehetett érezni, látni rajta, ami teljesen normális és érthető, mivel hetek óta folyamatosan játszik. Öt gólnál és négy gólpassznál jár minden sorozatot figyelembe véve.

Lewandowski: 7.5

Az első találata klasszis megmozdulás volt, a legjobb formáját idézte. Ami a tizenegyest illeti… amíg hatékony, addig nincs különösebb probléma a „bakkecskeugrós” technikával, viszont ezúttal elsőre nem járt sikerrel, szerencsé(jé)re a kapus nem maradt a vonalon, így kapott egy második esélyt, amivel élni tudott. Ezzel a duplával már 50 gólja van a klub színeiben, David Villát és Thierry Henry-t is megelőzte ebben a tekintetben.

Vitor Roque: 4

A brazil támadó nem futballozott jól, lefelé lógott ki a többiek közül. Az egyetlen kialakított helyzetén kívül csak rossz megmozdulásokat láttunk tőle, nem ültek a cselei, egyszerű átadásoknál is hibázott, valamint olykor a labdát sem tudta átvenni. Láthatóan ideges volt, kapkodott, a sok hiba nagyrészt ennek számlájára írható. Ennek ellenére a jó ütemű visszalépések, az intelligens és ügyes mozgás poztív és biztató a jövőre nézve, a kivitelezés (remélhetőleg) sokkal jobb lesz idővel.

Cserék:

Inigo Martínez: 5.5

Védekezésben jó volt, viszont a támadásokat nem tudta úgy segíteni, mint általában, négy hosszú labdájából egy sem ment társhoz.

Gündogan: 6

A cserék közül ő tette hozzá a legtöbbet, kettő helyzetet dolgozott ki.

Raphinha: 5

Zömében a bal oldali félterületben/középen helyezkedett, ritkán húzodótt ki az oldalvonal mellé. A szabadrúgása kifejezetten veszélyes volt.

Fermín, Romeu: –

Fermín mozgott egy jót, Romeu pedig időhúzó csere volt.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 5

A csapat támadójátéka rendkívül statikus, lassú és könnyen kiszámítható volt, a büntetőn kívül nem is volt nagy helyzete. Ebben a bajnoki idényben 24 pontot szerzett a csapat az utolsó negyedórában szerzett góloknak köszönhetően, ebből a szempontból mindenkinél jobbak a Ligában. Legalább valamiben…

***