Xavi: „Szerintem van esélyünk megnyerni a bajnokságot, hinnünk kell magunkban a végsőkig”

Így értékelt a sajtó munkatársai előtt Xavi a Getafe elleni könnyed siker után

A Barcelona vezetőedzője, Xavi Hernández a Getafe elleni győzelem után elmondta, hogy sok mindennel elégedett, és hogy még abszolút nem tettek le a spanyol bajnokság megnyeréséről. Hétről-hétre próbálják megszerezni a három pontokat, aztán kiderül, ez mire lesz elég. Arról is szót ejtett, hogy nem bánja, hogy bejelentette a nyári távozását, mert a klub érdekeit nézi, amely azóta láthatóan előrelépett és a legutóbbi 15 megszerezhető pontból 13 egységet begyűjtött.

Elégedett az eredménnyel?

„Sok minden miatt. Ez egy nagyon teljes mérkőzés volt. Sokszor tudtunk az ellenfél tizenhatosának előterébe kerülni, és ebből jöttek a gólok. Az intenzitánsuk is remek volt. Nagyon jók voltunk. Meggyőző játék volt ez a csapattól. Megleptük őket. Elégedett vagyok a csapat teljesítményével. A győzelem nyugalmat ad nekünk, és most már az Athletic elleni meccsre kell gondolnunk.”

Néhány helyen változtattál a legutóbbi kezdőcsapathoz képest

„A változtatásainknak oka volt. Raphinha és João mélységet tudnak nekünk adni, és nagyon jók voltak.”

Frenkie de Jong odáig ment, hogy a meccs után azt mondta, ennél tud jobban is játszani

„Frenkie nagyon igényes és maximalista magával szemben. Mindig a legjobb formáját akarja hozni, és ezért a Barça játékosa. Mindig lehet fejlődni, de jó meccset játszott.”

A La Liga megnyerése a cél?

„Már mondtam, hogy nem dobjuk be a törölközőt. Minden hétvégén háromból három pontot kell szereznünk. Tizenkét meccs van hátra, a riválisainknak tizenhárom… Meglátjuk, milyen eredményt ér el a Girona és a Real Madrid a hétvégén.”

Szerinted van reális esélyetek a bajnokság megnyerésére?

„Szerintem még korai erről beszélni, de igen. Nem dobjuk be a törölközőt. Az utolsó 15 megszerezhető pontból 13-at begyűjtöttünk, hinnünk kell magunkban a végsőkig. Szerintem van esélyünk megnyerni a bajnokságot. Nyomás alatt tartjuk a Gironát és a Real Madridot. El kell végeznünk a saját feladatunkat, aztán meglátjuk. Hiszünk abban, amit csinálunk. Azt hiszem, otthon újra magunkra találtunk. Hiányzott egy jó hazai meccs. Időben vagyunk. A Bajnokok Ligájában minden nyitott, egy ki-ki meccsen dől majd el, hogy ki jut tovább, van még időnk felkészülni arra a meccsre.”

Nem sajnálod, hogy bejelentetted a nyári távozásodat?

„Nem, épp ellenkezőleg. A döntés helyes, mert a csapat előrelépett. Teljesen meg vagyok győződve a döntésemről. Nem magam miatt, hanem a klub miatt. A szurkolóknak pedig szívből köszönöm, hogy mellettem álltak.”

20 évvel ezelőtt még a klub játékosa voltál, amikor rosszul kezdtétek a szezont, de mégis bajnokok lettetek, ez most is így lehet?

„Két és fél év óta ez az első pozitív hangvételű gondolat a részetekről, és ez a meghozott döntésem miatt van. Köszönöm. Hiszek a csapatban, a végsőkig kell harcolnunk. Nem dobjuk be a törölközőt. Lényeges, hogy ne bukjunk el.”

A fejlődés

„A legutóbbi hazai meccshez képest változott a koncentráció, a figyelem, az agresszivitás, és most hibákat sem követtünk el hátul….. Most már jobban versenyben tudunk lenni. Egy döntő időszak következik, és ez bizakodásra ad okot.”

***