Raphinha életben tartotta a Barça bajnoki reményeit: Barça – Las Palmas 1-0

Raphinha gólja döntött egy olyan meccsen, amelyen a Barcelona emberelőnyben is szenvedett.

A Barcelona a három előfeltétel közül egyet teljesített a Las Palmas legyőzésével a válogatott szünetet követő első mérkőzésen, a második feladat a Cadíz vendégeként lesz majd, mielőtt a csapat a Bernabéuba látogat a spanyol bajnokságban. A katalánoknak a soron következő két bajnokijukat meg kell nyerniük ahhoz, hogy továbbra is reménykedhessenek a bajnoki cím megnyerésében. A Barça szombat este elérte a célját egy olyan meccsen, amelyen minden megtörtént katalán részről: Raphinha első gólját komolyabb ok nélkül érvénytelenítették; kétszer is a kapufát találták el kulcshelyzetben, Lewandowski és Joao Félix által; és végül egy szűk győzelmet arattak Raphinha nagyszerű góljának köszönhetően, tíz ember ellen is megszenvedve.

A Barcelona egy olyan ellenféllel került szembe, amely már gyakorlatilag bebiztosította a bennmaradását. Az egyértelmű volt a fordulót megelőzően, hogy a Las Palmas formája egy lefelé ívelő tendenciát mutat be az elmúlt időszakban, de mindig kiszámíthatatlan a játékuk. Kihívásra készen léptek pályára, és abszolút nem védekezésre berendezkedve játszottak, amíg tíz emberre nem fogyatkoztak, amikor a kapusukat kiállították. A Barcelona egy olyan csapat benyomását keltette, amely tizenegy ember ellen sokkal jobban szeret játszani, mint tíz játékossal szemben. Ez annak volt köszönhető, hogy a vendégek a 25. perctől kezdve lezárták a tereket és leginkább a védekezéssel voltak elfoglalva, az pedig évek óta megfigyelhető, hogy a gránátvörös-kékeknek a saját kapujuk elé betömörülő csapatok ellen nehezebben megy.

Egy merész Las Palmasra lehetett számítani, és nem is okoztak csalódást, magasra tolt védelmi vonallal játszottak. A Barcelona igyekezett kihasználni a védelmük mögötti üres területeket, és néha ez sikerült is, de sokszor a Kanári-szigeteki csapat stabilitása miatt nem jártak sikerrel, még akkor sem, amikor tíz emberre fogyatkoztak. Ahhoz, hogy a Barcelona képes legyen kibillenteni az ellenfél védelmét az egyensúlyból, Raphinha kellett. A brazil Lewandowskihoz hasonlóan sok támadás főszereplője volt, míg a jobb oldalon Lamine Yamal a mai napon visszafogottabb volt, mint máskor.

A 22. percben a katalánok gólját érvénytelenítették les miatt, ami nagyon vitatható volt. Cubarsí indítása után Fermín Lewandowski irányába továbbított. Ekkor Raphinha ugyan leshelyzetben volt, de egyáltalán nem avatkozott játékba és nem is tett erre irányuló mozdulatot. A labda Coco lábáról Raphinha elé került, a brazil ezután betalált, de Busquets Ferrer játékvezető a szélső korábbi helyezkedése miatt érvénytelenítette a gólt.

Lewandowski irányába ment a labda, Raphinha a közelben sem volt
Lewandowski irányába ment a labda, Raphinha a közelben sem volt

Megmagyarázhatatlan, hogy ezt a gólt hogy érvénytelenítették, és megmagyarázhatatlan, hogy Lewandowski hogy nem szerzett már az első félidő közepén érvényes gólt. A lengyel remekül vette át Cubarsi hosszú indítását, de a kapus eszén nem tudott túljárni, nem sokkal később pedig a keresztlécre fejelt.

A játékvezető másik érthetetlen döntése az volt, hogyan maradt el Cardona második sárga lapja, és kiállítása. A balhátvédet korábban már figyelmeztették sárga lappal egy Lamine Yamal elleni labdát nem érő szerelésért, és a másodikat is meg kellett volna kapnia, amikor hátulról, a labda megjátszásának lehetősége nélkül, durván meglökte a Barcelona szélsőjét. Busquets közelről nézte végig a történteket, és úgy döntött, hogy figyelmen kívül hagyja a kirívó szabálytalanságot. Talán azért, mert nem sokkal korábban nem volt más választása, mint a Las Palmas kapusát kiállítani, aki a kapuját messze elhagyva szabálytalankodott Raphinhával szemben.

A második félidő sem kezdődött túl eseménydúsan. A Las Palmas a kezdetektől fogva egy 5-3-1-es felállásban állt fel, elöl Sandro várta a labdákat, aki készen állt arra, hogy ezekkel meginduljon a Barcelona kapuja felé, de nem sokszor járt sikerrel a túlerővel szemben.

A Montjuïc látta, hogy a Barcelona támadásai újra és újra kudarcba fulladnak, és a Las Palmas ötfős védelmébe ütköznek. A második játékrészben már nem volt annyi területük a lehetőségek kialakítására, mint az elsőben. Változásokra volt szükség, így többek között Joao Félix is pályára lépett, akinek a szerepe ebben meghatározó volt.

Egy kifogástalan, szenzációs indítás érkezett Joao Félixtől, a portugál tűpontosan varázsolta Raphinha fejére a labdát, aki nem hibázott. Ez egy újabb nagyon értékes gól volt Raphinhától, aki annak ellenére nem adta fel, hogy a gólja előtt nem sok sikerélménye volt a befejezések tekintetében, vagy ha igen, akkor azt elvették.

Ferran Torres is beállt nem sokkal a vége előtt, aki két hónapot követően lépett pályára ismét, miután visszatért a sérüléséből. Álló ovációval fogadta őt a Montjuïc közönsége.

Joao Félix a pazar gólpassza után gólt is szerezhetett volna, de közvetlen közelről Koundé középre centerezése után csak a keresztlécet találta el. Ez azt jelentette, hogy maradt az egygólos különbség a csapatok között, így a Barcelona nem lehetett nyugodt. A Las Palmas az utolsó másodpercekig küzdött az esetleges egyenlítésért, amely majdnem össze is jött, amikor a csereként pályára lépő Moleiro került helyzetbe, akinek a próbálkozása csodával határos módon végül nem ment be.

FC Barcelona – Las Palmas 1-0 (0-0)
La Liga, 30. forduló
Montjuïc, Barcelona
46.778 néző

Vezette: Busquets Ferrer

FC Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Cubarsí, Iñigo Martínez, Joao Cancelo – Fermín (Joao Félix 56’), Sergi Roberto (Oriol Romeu 80’), Gündogan – Lamine Yamal (Ferran Torres 71’), Lewandowski (Vitor Roque 80’), Raphinha

Las Palmas: Valles – Álex Suárez, Coco, Mika Mármol, Cardona (Benito 78’) – Marvin, Javi Muñoz (Moleiro 72’), Loiodice (Campaña 72’) , Kirian, Munir (Araon 28’) – Sandro (Marc Cardona 78’)

Gólszerző: Raphinha 59′

***