Túl sok hibát vétettek mindkét kapu előtt: Girona – Barça 1X1 értékelő

Az FC Barcelona 4-2-es vereséget szenvedett a Gironától idegenben a La Liga 34. fordulójában. A mérkőzés tökéletesen összefoglalja az egész szezont: a csapat bő 60 percig jobban és a kapura egyértelműen veszélyesebben játszott, alapvetően ült Xavi meccsterve, viszont a nem elég hatékony helyzetkihasználás és a hátul elkövetett hatalmas hibák miatt végül kikapott. Pozitív értelemben csupán Lamine Yamalt és Christensent lehet kiemelni, a leggyengébb láncszem Cubarsí volt. Az osztályzatok háromtól nyolcig terjedtek. A pontozás szempontjairól, elveiről itt olvashatsz.

A kezdőcsapat:

Ter Stegen: 5.5

Egyik kapott gólról sem tehetett és bemutatott két bravúrt is, tehát nem rajta úszott el a mérkőzés. Ez volt a 409. meccse a klub színeiben, ebben a tekintetben második a külföldi játékosok között. Ezen alkalom (sajnos) negatív szempontból marad emlékezetes…

Koundé: 4.5

Egy alkalommal biztos kapott góltól mentette meg a csapatot és alapvetően nem ő hibázott az ellenfél találatainál, azonban nem nyújtott jó teljesítményt (sem). Nem igazán bírt Sávióval, 84%-os sikerességgel (77/92) passzolt, 9 hosszú átadásából csupán 2 volt pontos, illetve egyszer a csapat saját térfelén adta el a labdát.

Araujo: 4

A hazaiak első góljánál előbb miatta nem volt les, majd teljesen feleslegesen becsúszott, amit az ellenfél játékosa ki is használt és beadta a labdát. Ezt leszámítva nem vétett hatalmas hibát, viszont kevés jó megmozdulást láttunk tőle, csak egy blokkolt lövést, két tisztázást, valamint egy megelőző és sima szerelést jegyeztek fel a neve mellé. A hajrában volt egy fejese egészen ígéretes helyről, amely nem találta el a kapu felületét. Az utóbbi időben ismét bezuhant a formája, számos amúgy rá nem jellemző megmozdulást láttunk tőle, sokszor pánikol, pedig pont a higgadtság az egyik legnagyobb erénye. Idős korában ő sem erről az idényről fog mesélni az unokáknak.

Cubarsí: 3

Ezen az estén futballozott a leggyengébben a felnőtt csapatban. Hibát hibára halmozott, az első kapott gólnál mellőle fejelt Dovbyk, a harmadikhoz vezető támadás az ő rossz passzából indult és a másodiknál sem tudott menteni. Az előző 3-4 találkozón visszaesett a teljesítménye és komoly hibákat láttunk tőle, de ez valahol várható volt a tapasztalatlansága miatt. Sokkal inkább az volt extra és rendkívüli, amit korábban letett az asztalra.

Cancelo: 6

A hátsó sorból ő látta el a legjobban (vagy a legkevésvé rosszul?) a védőmunkáját, mindhárom szerelési kísérletét sikerrel hajtotta végre, egyszer tisztázott, öt alkalommal megszerezte a labdát és volt két megelőző szerelése, ugyanakkor a Girona negyedik találatánál lemaradt Porturól. Előrefelé is vegyes volt a kép: két kialakított helyzet mellett háromszor lőtt kapura, viszont annak felületét csak egy kísérlete találta el és olykor talán lehetett volna önzetlenebb is.

Christensen: 7.5

Egyértelműen felfelé lógott ki és nem csupán a fantasztikus kapásgólja miatt gondoljuk így. A labda nélküli játékhoz kifejezetten sokat tett hozzá, több hazai kontrát is megállított, volt egy tisztázása, hat labdaszerzése, illetve három sima és egy megelőző szerelése. Emellett 91%-os pontossággal (30/33) passzolt, csak egy alkalommal adta el a labdát és az ellenfél kapusa bravúrral védte a fejesét, tehát ahhoz is közel járt, hogy felnőtt pályafutása során másodszor duplázzon. Már három gólt jegyez ebben a szezonban. A 2016/17-es évadban, a Mönchengladbach színeiben volt ennél eredményesebb, akkor négy találattal zárt.

Sergi Roberto: 4.5

Ezen az összecsapáson ő volt a duplaszűrő másik tagja Christensen mellett. Védekezésben egészen hasznos volt (3/3 sikeres sima szerelés, 3 labdaszerzés, valamint egy megelőző szerelés), viszont a második kapott gól az ő borzalmas hátrapasszából indult és ez indította el a lejtőn a csapatot.

Gündogan: 7

Ő is azon játékosok közé tartozik, akit egyáltalán nem lehet okolni a vereségért, sőt. Szokásához híven nyomás alatt is megtartotta, majd pontosan játszotta tovább a labdát, 92%-os sikerességgel (45/49) passzolt és kialakított három helyzetet. Ezen felül ő maga is veszélyt jelentett az ellenfél kapujára, a négy lövési kísérletéből kettő eltalálta a kaput és az egyiket bravúrral tolta ki a hazaiak hálóőre, a fejese pedig a felsőlécen csattant.

Lamine Yamal: 8

Ezen az estén ő nyújtotta a legjobb teljesítményt a csapatból. Jeleskedett előkészítésben, az asszisztja csak az egyik volt a jópár zseniális labdája közül, három helyzetet dolgozott ki, ráadásul az egyik nagy lehetőség volt. Ezen felül ő harcolta ki a büntetőt és hat alkalommal megszerezte a labdát. Ritkán tudták megállítani szabályos eszközökkel, négy faltot követtek el vele szemben. A mostani volt szezonbéli hatodik gólpassza, emellett hat gólja is van már.

Lewandowski: 6

A tőle megszokott technikával értékesítette a tizenegyest, ezen kívül alig-alig lehetett észrevenni a pályán (10 pontos átadást és 25 labdaérintést jegyeztek fel a neve mellé 79 perc alatt) és még lövési kísérlete sem volt. Ebben az idényben öt büntetőt végzett el, mindegyiket gólra váltotta. Minden sorozatot figyelembe véve 24, a bajnokságban pedig 17 találatnál jár.

Fermín López: 5

Ismét betalálhatott volna, azonban nem használta ki a nagy helyzetét, a másik próbálkozása pedig elakadt a blokkban. Hozta a szokásos agresszivitását labda nélkül, de mezőnyben sem tudott maradandót alkotni.

Cserék:

Pedri, Raphinha: 5

Nem tudtak nyerőemberek lenni csereként beállva.

Ferran, Romeu, Félix: –

Nem befolyásoltak az eredmény alakulását sem negatív, sem pozitív értelemben.

Vezetőedző:

Xavi Hernández: 5.5

Ahogyan fentebb már írtuk, a játék képe és a helyzetek alapján sokáig úgy nézett ki, hogy meglesz a győzelem, alapvetően ült az előzetes elképzelése, majd jött Sergi Roberto hatalmas hibája és az egyenlítés, amely után a csapat teljesen összeomlott, onnantól kezdve kis túlzással pályán sem voltak a játékosok. Ez a forgatóköny már sokadszor történt meg a mostani szezonban, ezzel mindenképpen kezdeni kell valamit. Az is nagyon rosszul mutat, hogy ebben az évadban a csapat 49 találkozón 68 gólt kapott (1,39-es meccsenkénti átlag), ehhez képest az előzőben 53 összecsapáson 48 gólt szereztek az ellenfelek (0,9-es átlag). A Girona a hatodik olyan együttes a történelemben, amelyik a bajnokságban oda-vissza legalább négyszer betalált a Barcelona ellen, utoljára még a Salamanca volt erre képes 26 évvel ezelőtt.

Még egy dolog: számtalan olyan posztot/kommentet lehetett olvasni a közösségi médiában, hogy a csapat minden egyes kulcsmérkőzését/rangadóját elveszítette. Ez távol áll az igazságtól, ugyanis sikerült oda-vissza legyőzni a Portót és az Atlético Madridot, valamint kiejteni a Napolit.

***