Igaza van Xavinak, tényleg éretlen ez a Barça?

A Barcelona vezetőedzőjének Girona elleni meccs utáni sajtótájékoztató adta az ötletet ehhez a cikkünkhöz, próbáltunk közelebb kerülni az igazsághoz

„Az az érzésem, hogy elajándékozzuk a meccseinket, de ennek egyik oka az lehet, hogy néhány játékosunk még nem elég érett. Minden negatív helyzetben szétesünk. Ezek egyszeri hibák. Minden önbizalmunkat megadjuk a játékosainknak, de így nagyon nehéz versenyezni. Az érettség hiánya ebben is közrejátszik.” –  Xavi ezekkel a szavakkal részben megindokolta a montilivi vereséget és úgy általában a Barcelona idei szezonját. Az igazság azonban az, hogy a katalánok kezdőtizenegyét a veterán játékosok uralták. A Míchel csapata ellen pályára lépő csapat átlagéletkora ugyanis 26,5 év volt, a játékosok többsége pedig válogatott játékos, aki már bizonyított.

A Barça a következő tizeneggyel lépett pályára Montiliviben: Ter Stegen, Koundé, Araújo, Cubarsí, Cancelo, Christensen, Gündogan, Sergi Roberto, Lamine Yamal, Fermín és Robert Lewandowski. Az átlagéletkor 26,5 év volt. Ebben a felállásban négy olyan játékos is van, aki elmúlt 30 éves (a német kapus, a katalán középpályás, a lengyel csatár és a német középpályás), a legidősebb pedig a Bayern München korábbi játékosa volt 35 évesen. A fiatalok közül azonban kiemelkedik Lamine Yamal (16), Cubarsí (17) és Fermín (20).

Ráadásul nemcsak, hogy Fermín kivételével mindannyian teljes értékű válogatott játékosok (vagy voltak azok), akik számos fontos mérkőzésen (beleértve a döntőket is) léptek már pályára pályafutások során, hanem akik fontos sorozatokat is nyertek. Többen közülük nyertek például Bajnokok Ligáját: Sergi Roberto, Ter Stegen, Robert Lewandowski, Gündogan, Cancelo, Christensen…

Kispad

Xavi ezt a lehetőséget a második félidőben vette igénybe, hogy ezzel lendületet próbáljon hozni a játékba: Ferran Torres, Joao Felix, Oriol Romeu, Pedri és Raphinha álltak be. A legfiatalabb játékos az előbb felsoroltak közül a kanári-szigeteki volt a maga 21 évével, a legtapasztaltabb pedig Romeu (32), de nekik is sok fontos meccs már van a hátuk mögött, és hozzászoktak a nagy igénybevételt jelentő mérkőzésekhez. Összességében a Montiliviben pályára lépő Barcelona-játékosok átlagéletkora 26,25 év volt.

Az öltözőben minden korosztályból vannak játékosok, és Xavi a szezon során sokszor kénytelen volt fiatal tehetségeket felhívni a La Masiából (Lamine Yamal, Cubarsí, Fermín, Héctor Fort, Marc Guiu…), de a játékosai többsége irigylésre méltó önéletrajzzal rendelkezik. A probléma, amivel az edzőnek szembe kell néznie, ezek alapján inkább a játékosok személyiségéből és a pályán való játék nem tökéletességében rejlhet, mint a tapasztalat hiányából.

***