Vannak olyan adatok, amelyek szerint Xavinak (majdnem) igaza van

A különböző adatok azt mutatják, hogy az FC Barcelona talán nem érdemelt vereséget a Real Madrid és a Girona ellen idei szezonban lejátszott négy mérkőzés mindegyikén.

Xavi Hernández a Girona elleni mérkőzés végén azt mondta, hogy csapata „fölényben” volt ellenfelével szemben, emellett „briliáns első óráról” beszélt. A Barça edzője figyelemre méltó hozzáállást emlegetett, amelyet saját játékosainak „ajándékai” és „égbekiáltó hibái” tettek tönkre. Xavi tovább ment: „Az előttünk álló két riválisnál jobbak voltunk, de ez nem látszik az eredményjelzőn.” Meglepő kijelentések voltak ezek a szakembertől, ezeknek azonban van némi valóságapalja a statisztikák alapján.

Vannak olyan adatok, amelyek Xavinak adnak igazat. Nem teljesen, de a különböző mutatók azt mutatják, hogy az FC Barcelona talán nem érdemelt vereséget a Real Madrid és a Girona ellen lejátszott négy mérkőzés mindegyikén. Ebből a négy La Liga-mérkőzésből háromban a Barça – az xG (‘várható gólok’) paraméterben előrébb járt, mint aktuális ellenfele. Az xG egy olyan mérőszám, amely a gólszerzési lehetőségek minőségét méri ugyanezen lehetőségek előzményei alapján, és valószínűségi előrejelzést készít arra vonatkozóan, hogy egyik vagy másik csapatnak milyen mennyiségben kellett volna gólokat szereznie.

A Girona-Barça mérkőzésen, amely 4-2-re végződött Míchel csapatának javára, a mindkét fél előtt adódó lehetőségek minsősége és mennyisége alapján az eredménynek 2-3-nak kellett volna lennie Xavi csapatának javára a fejlett statisztika szerint. Az xG 2,9 gólt ad a Barçának, míg a Gironának 2,02 gólt. Mindkét csapatnak ugyanannyi lövése volt a kapura, hét, de a Culék 17 alkalommal lőttek Gazzaniga kapujára, míg a Girona 10 alkalommal.

Már a Montjuïcban rendezett első mérkőzésen is többet „érdemelt” a Barça, az xG ott 4,4 gól volt, míg a Gironáé 3,04. Az eredmény mégis 2-4 lett. Xavi csapatának 28 lövése volt, ebből 11 célt talált; Míchel csapatának 15 lövése volt, ebből 7 kaput talált.

A Real Madrid ellen kicsit máshogy alakultak a történések. A „várható gólok” Xavi elméletét támasztják alá, de csak akkor, ha figyelembe vesszük az októberi barcelonai meccset, amelyet Jude Bellingham döntött el. Akkor 12 lövés és ebből 2 kaput eltaláló lövés után 1,43 gólos xG-t ért el a katalán alakulat. A Real Madrid többet lőtt (13 és 4), de rosszabbul, hiszen a gólokat mérő mutató 0,86-on állt. Bellingham azonban két gólt lőtt, a Madrid pedig megszerezte a győzelmet.

A Bernabeúban megrendezésre kerülő meccs eredménye nagyjából visszaadja a statisztikai képet, ugyanis a habfehéreknek elég esélyük volt ahhoz, hogy 2,65 gólt szerezzenek, míg a Barçánál ez az érték 1,56. volt. A végeredmény ugeye 3-2 lett, összhangban az xG előrejelzésével.

Xavit keményen kritizálták a nyilatkozatai miatt, de az edző nem áll messze a valóságtól, ha csapata megérdemelt győzelméről van szó. Ezt mutatja az adatok tudománya is, ami alátámasztja a mester gondolkodását (bár nem teljesen). Mindenesetre ezek olyan előrejelzések, amelyek nem veszik figyelembe az olyan tényezőket, mint az egyéni hibák, amelyek Xavi saját bevallása szerint is döntőek voltak, és amelyeknek az összképe korántsem vehető készpénznek, hiszen többek között a lehetőség előtt álló játékos eredményessége vagy a kapusok teljesítménye is szerepet játszik ezekben a szituációkban. „Az előttünk álló két ellenféllel szemben jobbak voltunk, de ez nem látszik az eredményjelzőn. Ezek a mi hibáink miatt alakultak így. Kézben tartottuk ezeket a meccseket, amik végül kicsúsztak a kezeinkből. Sokat kell javulnunk. „ – így fogalmazott egészen pontosan.

***