Xavi: „A kezünkben van a sorsunk, a második hely a cél”

Az FC Barcelona a La Liga 35. fordulójában a Real Sociedad csapatát fogadja. A Barcelonának kulcsfontosságú ez a mérkőzés, ugyanis egy győzelem esetén ismét a második helyre kerülhetnének a tabellán. Ezt Xavi is hangsúlyozta a meccset megelőző sajtótájékoztatón, illetve azt is, hogy nagy visszalépést jelentene a csapat számára, ha ezt nem érnék el. Kérdezték még azokról a játékosokról is, akik nyáron a spanyol válogatottal az Európa-bajnokságon, illetve az olimpián is szerepelhetnek majd. Ezzel kapcsolatban Xavi szűkszavúan válaszolt, azt mondta, hogy egyeztetnek majd a szövetséggel.

Hogyan készülnek az összecsapásra?

„Ismét megkaptuk a lehetőséget, hogy a második helyre lépjünk. A Girona vitóriai döntetlenje miatt a saját kezünkben van a sorsunk. A Real Sociedad elképesztő szinten játszik. Imanol hihetetlen munkát végez a csapattal, nagyon jól csinálják a dolgukat. Kemény ellenféllel nézünk farkasszemet. Biztos vagyok benne, hogy nem lesz egyszerű meccs, és megnehezítik a dolgunkat. A srácaink meg akarják mutatni, hogy nagy csapat vagyunk, és képesek vagyunk nyerni a Girona elleni vereséget követően.”

Nagy visszalépést jelentene, ha nem kerülnének fel a második helyre?

„Igen. Ez egy kulcsfontosságú meccs lesz. Nagyon sokat jelentene, ha visszakerülnénk a második pozícióba.”

Az öltözőben már beszélnek a következő szezonról?

„Most a jelenlegi kerettel kell boldogulnunk a bajnokság végéig. Két hétre vagyunk a szezon végétől, mindenkinek az a célja, hogy a második helyen végezzünk. Megértem, hogy mindenki átigazolható és védett játékosokról beszél, de jelenleg mindenki a keret tagja, és össze kell tartanunk, hogy elérjük a második helyet.”

Ön szerint Pedrinek pihennie kéne a nyáron, vagy szerepelnie az Európa-bajnokságon?

„Ez nem rajtam múlik. Van egy edző, aki dönt erről. Jó formában van, ezen a héten nagyon sokat edzett, 100%-os állapotban van.”

Milyen posztokon erősítene? Ma van a választások napja, mire szavazna? (Katalóniában 2024. május 12-én népszavazást tartottak a Spanyolországtól való esetleges elszakadásról – a szerk.)

„Nem adnék le szavazatot, mert még van hátra négy mérkőzésünk, ahol teljesítenünk kell. Ez még csak a kampányidőszak, még hátravan négy találkozó.”

Ha a csapat nem éri el a második helyet, akkor nagyobb változásokra is számíthatunk?

„Nem hinném, hogy ez hatással lehet a terveinkre. Számunkra nagyon fontos, hogy a második helyen végezzünk, de az elképzeléseinket ez nem befolyásolja.”

Ansu Fati jövőjével kapcsolatban már van döntés?

„Ne tegyenek fel több kérdést a következő szezonnal kapcsolatban. Nem fogok neveket mondani. A szezon végén fogok csak beszélni a kölcsönben lévő játékosainkról.”

Megkönnyebbülést jelent, hogy Cubarsí Yamalhoz hasonlóan hosszabbított?

„Igen. Saját nevelésű játékosok, akik már most képesek megteremteni a különbséget a pályán. Reméljük, Héctor Forttal és Guiuval is sikerül megegyezni.”

Az előző szezonhoz képest idén a csapat több mint 30 gólt kapott. Kielemezték, hogy ez miért történhetett?

„Tudjuk, hogy több mérkőzést is klasszikus védekező középpályás nélkül játszottunk, ez pedig rányomta a bélyegét a szezonunkra. Amikor Oriolt, vagy Andreast bevetettük, akkor jobban teljesítettünk. Ez a stábunk hibája volt. Emiatt domináltunk kevésbé a pálya közepén. Vissza kell nyernünk az egyensúlyt.”

Prioritást élvez az is, hogy minden poszton két játékosuk legyen?

„Igen, ez az egyik célkitűzés a következő szezonra. Fontos, hogy a srácok között is legyen verseny.”

Mit gondol Zubimendiről?

„Ahogy már korábban is mondtam, remek játékosnak tartom. De a Sociedadnak olyan focistái vannak, mint Mikel Merino, Kubo, Brais, akik szintén kiválóak.”

Mit változtatna meg ebben a szezonban?

„Amikor a stáb összeült, hogy kitaláljuk min kéne változtatni, a pálya közepének átszervezését másképp is csinálhattuk volna.”

Megértené, ha Lamine és Cubarsí az olimpián és az Európa-bajnokságon is indulnának?

„Beszélni fogunk a szövetséggel, ha így döntenek, és elmondjuk majd a véleményünket ezzel kapcsolatban.”