A Liga két legintenzívebben letámadó csapata mérkőzik meg egymással: Barça – Sociedad előzetes

Az FC Barcelona a Real Sociedad együttesét fogadja hétfő este, a La Liga 35. fordulójában. A Girona ebben a körben 2-2-es döntetlent játszott az Alavés ellenében, ennek köszönhetően a gránátvörös-kékek győzelem esetén visszaveszik a második helyet. A vendégek az Európa-liga indulásért küzdenek.

A baszkok jelenleg 54 ponttal és 48:35-ös gólkülönbséggel a Konferencia-liga indulást jelentő hetedik helyen állnak, csupán egy egységgel előzi meg őket a hatodik helyezett Betis. Ebben az idényben a Bajnokok Ligájában szerepeltek, méghozzá remekül, ugyanis ősszel az Intert, a Benficát és a Salzburgot megelőzve végeztek a csoport élén, ráadásul veretlenül. Minden sorozatot figyelembe véve 52 mérkőzésen 25 győzelem, 16 döntetlen, 11 vereség, illetve 77 rúgott és 54 kapott gól a mérlegük. A legutóbbi fordulóban a Las Palmast győzték le 2-0 arányban, az ezt megelőző három bajnokin viszont nem tudtak nyerni. Hat játékos (Zubimendi, Zubeldía, Aihen Munoz, Carlos Fernández, Merquelanz, Galán) nem áll a vezetőedző, Imanol Alguacil rendelkezésére.

A legnagyobb erősségük a védekezés, a Ligában az engedett helyzetek mennyiségében és minőségében második legjobbak (35,2-es xGA) és ők kapták a harmadik legkevesebb gólt (35). Ezt magas letámadással, intenzív labda nélküli játékkal érik el, az ő PPDA mutatójuk a legalacsonyabb, egészen pontosan 8,9 ezen értékük, azaz ennyi passzt engedélyeznek az ellenfélnek a saját térfelén, mielőtt valamilyen védekező akciót hajtanának végre. A támadójátékuk nem jó ennyire, a kialakított helyzetek mennyiségét és minőségét tekintve csupán tizedikek (42,5-es xGA), szerzett gólok terén pedig a hetedik legjobbak (48).

Hullámzó formában a Sociedad március eleje óta, forrás: eredmenyek

A katalánok a legutóbbi négy meccsükből hármat elbuktak, az előző játéknapon a Girona otthonában szenvedtek 4-2-es vereséget. Sokáig úgy nézett ki, hogy meglesz a győzelem, alapvetően ült Xavi elképzelése, majd jött Sergi Roberto hatalmas hibája és az egyenlítés, amely után a csapat teljesen összeomlott, onnantól kezdve kis túlzással pályán sem voltak a játékosok. Ez a forgatóköny már sokadszor történt meg a mostani szezonban. Az elmúlt időszakban ismét nagyon komoly gondok voltak a védekezéssel, az előző hat találkozón 15 gólt kapott a csapat és az a Cádiz kivételével minden egyes ellenfél eredményes volt. Ezúttal is Frenkie de Jong, Balde, valamint Gavi nem bevethető sérülés miatt.

Ami az egymás elleni eredményeket illeti, az előző tíz összecsapásból a gránátvörös-kékek kilencet, a baszkok pedig egyet nyertek meg. Ebben az idényben a bajnokság 12. fordulójában mérkőztek meg egymással, azon a meccsen a Barça győzött 0-1-re Araujo találatának köszönhetően.

Egymás elleni eredmények 2020 márciusa óta, forrás: Transfermarkt

FC Barcelona – Real Sociedad
La Liga, 34. forduló
Montjuïc, Barcelona
21.00, Spíler
Vezeti: 
Guillermo Cuadra Fernandez

Barcelona: Ter Stegen – Koundé, Araujo, Cubarsí, Cancelo – Christensen, Gündogan, Fermín/Pedri – Yamal, Lewandowski, Raphinha

Sociedad: Remiro – Odriozola, Le Normand, Pacheco, Aramburu – Turrientes, Mikel Merino – Take Kubo, Brais Méndez, Barrenetxea – Oyarzabal

***