Xavi: „Vitor Roque? Vannak olyan játékosok a keretben, akiknek nagyobb az esélyük arra, hogy pályára lépjenek”

Így értékelt Xavi a Real Sociedad elleni siker után

Xavi a Real Sociedad elleni kétgólos győzelmet követően alapvetően elégedett volt csapata játékával, és kiemelte, hogy innentől kezdve ismét a saját kezükben van a sorsuk a második hely megtartását illetően. Szóba került még Lewandowski lecserélése, Araújo nem kezdése és Vitor Roque is, aki az elmúlt hetekben abszolút a főszereplője a médiának a Barcelona játékosai közül. Xavi elmondása szerint nagy a versenyhelyzet és jelenleg vannak olyan játékosok, akiknek nagyobbak az esélyei a játékra, mint a télen érkező brazilnak.

A meccs képe

„Mindig nagyon megnehezítik a dolgunkat, nehéz volt lehetőségeket kialakítani ellenük, különösen úgy, hogy egy ötvédős rendszerben kezdtek. Az ő esetükben egy igazi csapatról beszélünk. A Girona elleni vereség után visszaszereztük a második helyet, és úgy gondolom, hogy jó meccset játszottunk.”

Úgy gondolod, hogy a büntető jogos volt?

„Hogy őszinte legyek, meglepett ez engem, mert nem számítottam rá.”

Lewandowskit lecserélted, mi oka volt ennek?

„Még három mérkőzés van hátra, és ez inkább taktikai okokból történt meg. Újra nyomást kellett gyakorolnunk elöl, és több lendületre volt szükségünk Fermínnel és Ferrannal. Nagy erőfeszítéseket tettünk, és Robert is nagy erőfeszítéseket tett. Megértem, hogy dühös a lecserélése miatt, nekem sem tetszett, ha lecseréltek játékosként, de edzőként a csapat egészére kell gondolnunk.”

Mint Imanol, te is életed klubját irányítod, mit jelent ez?

„Azt, hogy mindegyiket nagyobb intenzitással éled meg. Amikor nem mennek jól a dolgok, háromszor annyit szenvedsz, és amikor jól mennek a dolgok, háromszor annyira élvezed. Érzelmesebb módon éled meg a történéseket.”

Mi tetszett ma a legjobban a csapatod játékában?

„Sok minden. Agresszívek voltunk, magasan letámadtuk, nagyon jól alkalmazkodtunk az ellenfelünkhöz, támadásban pedig elég jól járattuk a labdát a két szélen. Területeket kellett kialakítanunk a csapatrészek között, ezt Gündogan és Raphinha jobban megértette. Sok lehetőséget alakítottunk ki, és összességében elégedett vagyok.”

Miben kell még fejlődnie Lamine Yamalnak?

„A taktikai szempontokban, ebben a tekintetben még küszködik. Az a tény, hogy 16 évesen már képes a különbséget jelenteni, elárulja, hogy milyen játékos is valójában. A fejlődés, amin keresztülment egy év alatt brutális. Erősebb, gyorsabb lett. Ő a jelen és a jövő játékosa.”

Mit lehet mondani Vitor Roque-ról?

„A döntéseket a szezon végén és házon belül fogjuk meghozni. Nem volt jó állapotban az elmúlt időszakban, csodával határos módon ott lehetett a keretben, de még bemelegíteni sem tudott.”

Öt meccs óta egy percet sem játszott

„Barcelonában nagy a versenyhelyzet. Edzőként megértem, hogy vannak olyan játékosok a keretben, akiknek nagyobb az esélyük arra, hogy pályára lépjenek, semmi többről nincs szó. Fiatal, és nagyszerű játékosokkal kell versenyeznie.”

Innentől kezdve nem csúszhat ki a csapat kezéből a második hely?

„Igen, fel kell készülnünk az Almería elleni mérkőzésre, de az a jó dolog a mai győzelemben, hogy mpst már magunkon múlik, hogy a második helyen végezzünk, és a klub számára ez fontos.”

Miért nem játszott Araújo?

„Volt egy kisebb panasza, és inkább a padon hagytuk. Olyan játékosokra van szükségünk, akik 200 százalékos állapotban vannak.”

Meglepett téged, hogy voltak olyan bekiabálások, amelyek Laporta ellen szóltak?

„Nem panaszkodhatunk a szurkolókra. Meg kell adnunk nekik a jogaikat, és mindent el kell viselnünk.”

Raphinha már 22 gólban vett részt közvetlenül ebben a szezonban. Kiérdemelte a jogot a folytatásra?

„Sokszor mondtam már, hogy a szezon végén fogunk dönteni. Elégedett vagyok azzal, ahogyan segíti a csapatot. Ő képes a különbséget jelenteni. Ő egy nagyon dinamikus labdarúgó, akit nagyon kedvelek.”

***