Xavi: „Tavaly stabilak voltunk anélkül, hogy jól játszottuk volna, idén viszont jobban játszottunk, de rosszabbul teljesítettünk”

Ezek voltak Xavi gondolatai a csütörtöki, Almería elleni bajnoki előtt

Xavi Hernándezt a csütörtök esti, Almería elleni idegenbeli bajnoki mérkőzés előtt ismét a Vitor Roque-ügy kapcsán kérdezték, elárulta, hogy csak a média tulajdonít ennek ekkora jelentőséget, ő nem, a nyári átigazolási időszakról pedig elmondta, hogy még nem tudják, hogyan tudják megerősíteni a keretet, mert ez nagyban a gazdasági helyzettől függ majd.

Az Almería a La Liga utolsó helyén áll, de a szezon első felében nagyot kellett küzdenetek ellenük a győzelemért. Nem kellene egy sima mérkőzésre számítanunk?

„Nem lesz ez egy egyszerű meccs, és ha az Almeriát nézzük, akkor el kell mondanunk, hogy több pontot érdemeltek volna, mint amennyit szereztek. Az ő esetükben egy olyan csapatról beszélünk, amely felszabadult, még ha nem is akarták ezt ilyen módon elérni, mert már kiestek. Nagyon jól játszottak a Girona, az Atlético és a Real Madrid ellen… Van számos tehetségük, például Arribas, Embarba, Choco Lozano, Baptistao… Rajtunk múlik minden. Ha csütörtökön és vasárnap begyűjtjük a három pontokat, akkor biztosan másodikok leszünk, tehát a cél számunkra egyértelmű.”

Hogyan költhet egy klub 30 millió eurót egy olyan játékosra, akinek nem is ad lehetőséget?

„Mert mi így terveztünk. Az volt a szándék, hogy Vitor Roque nem jön januárban, hogy az előszezon során beilleszkedhessen, de végül úgy döntöttünk, hogy az ő érdekében, és hogy felgyorsítsuk a beilleszkedését, jönnie kell már télen. Van erről egy vita a médiában, aminek számomra nincs értelme. Fiatal, fejlődik még, és attól függ, hogy játszik-e, hogy a sorban jelenleg előtte lévők hogyan teljesítenek. Ez történik egy játékos egész életében, mindenekelőtt a fiatal játékosokkal.”

Mit üzennél a szurkolóknak a következő szezonra?

„Majd akkor üzenünk, ha lesz képünk a csapatról. Először terveznünk kell, erősíteni, ha tudunk… és meglátjuk, hol tartunk. Ezután majd beszélünk, de most nem az a célunk, hogy a következő szezonra gondoljunk, hanem az Almería elleni meccsre. A második hely a minimális cél a klub számára, mert ez lehetővé tenné számunkra, hogy egy másik sorozatban, a Szuperkupában játszhassunk jövőre.”

Ezzel a csapattal lehetséges az összes trófea megnyeréséért versenyezni?

„A következő szezonra való cél a változás, az új játékosok beépítése és a trófeákért való küzdelem. Amit eddig nem csináltunk jól, azon változtatnunk kell.”

Lesznek rotációk a kezdőcsapatban? Hogyan befolyásolja a csapatot az eltiltott Gündogan és a sérült Araújo hiánya?

„Holnap változtatásokat fogunk végrehajtani, ez logikus. A Real Sociedad ellen a szezon egyik legjobb meccsét játszottuk a fizikai szempontokat tekintve a rendelkezésünkre álló adatok alapján. Araújónak fájdalmai vannak, nem érzi magát teljesen jól.”

Milyen változásokra számítasz a következő szezonra való tervezésben?

„Még nem tudjuk. Meg kell néznünk a Financial Fair Play helyzetünket. Ez nem a megfelelő idő arra, hogy erről nyilatkozzunk. Nyitott vagyok, és sokat beszélek, de most nem kellene ezt tennem.”

Jobban kedveled azt, ha Pedri már hátul elkéri a labdát?

„Ez az adott mérkőzéstől függ. A minap jól letámadtak minket, de máskor ennél feljebb is játszhat. Mindkét poszton kedveljük a játékát. Ha jól teljesít, akkor képes a különbséget jelenteni. Nagyon fontos játékos a számunkra.”

Milyen mértékben változtatnál a csapaton?

„Ezt nem fogom megmondani, csak Decónak.”

Kaptál pozitív visszajelzéseket a vezetőségtől a nyári átigazolási időszak előtt?

„Az elnök és Deco pozitív, de a sportszakmai projektünket a gazdasági helyzetünk határozza meg.”

Lát esélyt arra, hogy Casadó bekerüljön az első csapatba?

„Igen, kedvelem őt, felveszi a versenyt a többiekkel, és az az elképzelésem, hogy velünk marad, legalábbis az előszezont biztosan végig fogja csinálni.”

Mit üzen Xavi a Barcelona-szurkolóknak ezen a mélyponton, a Real Madrid remek időszaka és Mbappé valószínűsíthető szerződtetése mellett?

„Meg fogjuk próbálni felvenni velük a versenyt. Úgy gondolom, hogy a Culéknak meg kell értenie, hogy nagyon nehéz helyzetben vagyunk, különösen gazdasági szinten. A gazdasági helyzetnek semmi köze ahhoz, ami 25 évvel ezelőtt volt, amikor egy edző megérkezett és azt mondta: „Ezt és ezt akarom.” A Barcelona szimpatizánsainak ezt meg kell értenie, mi pedig alkalmazkodni fogunk ehhez. Ez nem azt jelenti, hogy nem próbáljuk felvenni a versenyt, de ez a valóság.”

A 100. bajnoki mérkőzésed következik a csapat kispadján. Rendhagyó volt, hogy ilyen hamar megnyertétek a bajnokságot, vagy furcsa az, hogy most 17 pont a lemaradásotok [egy bajnokival kevesebbet játszva – a Szerk.] a listavezetővel szemben?

„Tavaly nagyon stabilak voltunk, talán anélkül, hogy a legjobb futballunkat játszottuk volna, idén viszont jobban játszottunk, de rosszabbul teljesítettünk. Jobban kell játszanunk, de mindenekelőtt jobban kell versenyeznünk.”

Beszéltél már Araújóval a szerződéshosszabbításáról?

„Nagyon gyakran beszélek vele. Ma is beszéltünk. Tökéletesen tudja, hogy mit gondolok róla, és mindig igyekszem őszintén beszélni vele. Részemről világos, hogy ő boldog itt.”

João Félix már egy hónapja nem kezdett, hogyan értékeled az eddigi teljesítményét?

„Sokat segített nekünk, és jók a számai, de van konkurenciája. Raphinha, Lewandowski és Lamine is remekül teljesít, és ez vonatkozik Ferranra és Vitorra is. Ennek ellenére fontos tagja volt a csapatnak, és annak is kell maradnia a szezon végéig.”

Szerinted érdekes, hogy Márquez csapata ott lesz a másodosztályba való feljutásért zajló küzdelemben?

„Láttam a Deportivo elleni meccset, szerintem a Barça Atlètic többet érdemelt volna… Nem az a fő céljuk, hogy feljussanak, bár nekünk ez jó lenne, mert a fiatal játékosainknak, akik nem játszanak az első csapatban, jobb lenne, ha egy osztállyal feljebb játszhatnának.”

***