A szezon tükre 90 percben: 4-2

Hullámzó Barça | 0-2-rõl fordítottak | A Madrid nyert és bajnok

A Barcelona ha nem is szenvedésektõl mentesen, de megnyerte az utolsó bajnokiját is a szezonban az Eibar ellen a Camp Nouban, más kérdés, hogy ez a bajnoki címre nem volt elegendõ. A Real Madrid sem hibázott ugyanis Málagán – ahogyan egyik meccsén sem a Clásico óta -, így megnyerte a 2016-2017-es spanyol bajnokságot. A Barça játszott már sokkal jobb meccset is idén, már 0-2-re is állt az Eibarral szemben, mindenképpen becsülendõ, hogy ilyen helyzetbõl fel tudott állni és gyõzni.

Kevés reménnyel futott neki a Barcelona az utolsó bajnoki fordulónak, de nem azért, mert az Eibar ellen esetleg nehéz lenne megszerezni a három pontot, sokkal inkább azért, mert a Real Madrid a saját kezében tartotta a sorsát. Kérdés, hogy ezért vagy nem ezért, de a Barcelona nem volt igazán éles, nem összpontosított eléggé, sok hibát vétett támadásban és védekezésben is, és már a 8. percben hátrányba került.

A hazai védelem jobb oldala teljesen elaludt az Eibar beadása után, a japán Inui egyedül érkezett a hosszú saroknál és kapásból szép felsõ kapufás gólt lõtt. Az Eibar gólja ráadásul nem a semmibõl jött, már a gól elõtt, és a gólt követõen is voltak olyan akciói a vendégcsapatnak, amiben ott rejlett egy gól lehetõsége. Az Eibar igazán nagy esélye azonban a félidõ végén volt, amikor az utolsó percben egy Ter Stegenrõl kipattanó labdát Peña egészen közelrõl mellé lõtt. Ha ez a lehetõség góllal ér véget, az Eibar kétgólos elõnnyel mehetett volna pihenni.

Ugyanakkor azt is el kell mondani, hogy a Barcelona is minden probléma nélkül vezethetett volna a félidõ végén, ha a kapu elõtt jó megoldásokat választanak a játékosai. Messi ugyan szürkébb volt, Suárez pedig magához képest nagyon pontatlan, miután két, kapussal egy az egy elleni helyzetben is mellé lõtt. De a gól ugyanúgy benne volt a Barcelona támadásaiban, más kérdés, hogy nem jött ki.

A szünet után sem változott meg jelentõsen a katalán csapat játéka, mely nagyon kevéssé volt koncentrált mezõnyjátékban, de a kapu elõtt is. Erre ékes példa volt Messi kihagyott ziccere az 56. percben, egy olyan lehetõség elszalasztása egészen közelrõl, amit Messi nagyon-nagyon ritkán szokott megtenni.

Az igazán nagy probléma persze nem is ez volt, hanem hogy lassan de biztosan elúsztak a Barcelona esélyei Málagán, hiszen a második félidõ elején a Madrid már 2-0-ra vezetett a Rosaledában, és figyelembe véve, hogy a Barcelonának csak egy Málaga-gyõzelem segített volna – persze a 3 pont megszerzése mellett, esély nem nagyon maradt. Ehhez képest is rosszabb lett azonban a helyzet, mert az Eibar és Inui újabb nagy felsõ kapufás góllal jelentkezett, ezúttal is kihasználva, hogy a hazai védelem alapos késésben és csúszásban volt. 0-2 a 61. percben.

A szépítés ezt követõen viszont már három percen belül összejött: Neymar a maga helyzetét csak a hosszú oldali kapufára tudta helyezni, de a kipattanó a visszafelé lépõ Juncá lábáról a hálóba jutott: 1-2!

Neymar nem sokkal késõbb egyenlíthetett is volna, de nagy ziccerben mellé lõtt, ami viszont a jó hír volt barcelonai szempontból, hogy egyértelmûen erõsödött a nyomás a vendégek kapuján, feljavult a Barcelona játéka. A 69. percben Jordi Alba büntetõt harcolt ki a Barcelonának – amit a játékvezetõ szinte biztosan tévesen ítélt meg -, de jelentõsége végül ennek sem volt, mert Messi középre lõtt büntetõjét Yoel kivédte.

Az egyenlítés úgy esett, ahogyan a gránátvörös-kékek egész szezonban alig-alig értek el gólt, egy szöglet után. A baloldali sarokrúgást a csereként beállt Alcácer csúsztatta meg nagyon jól, Suárez a hosszú oldali kapufánál csak beleszúrt spiccel, így egyenlített a Barça a 74. percben. Egy perccel késõbb aztán Neymar tört be a tizenhatoson belülre, buktatták, ez már jogos büntetõ – és második sárgával kiállítás – volt, és ezt már belõtte Messi, még ha nem is simán.

A meccs innentõl úgy tûnt, hogy véget is ér 3-2-vel, mert a Barcelona jól tartotta az eredményt, de Messi a ráadás pillanataiban nem akármilyen góllal búcsúztatta az idényt: a félpályáról indulva, számos védõt kicselezve eljutott a tizenhatoson belülre, és jobbal mattolta az egyébként jól védõ Yoelt.

Az utolsó fordulóban így gyõzött a Barcelona, de gyõzött a Madrid is, mely így megõrizte a vezetõ helyét a tabellán, és elhódította a Liga trófeáját. A Madrid nem volt sokkal jobb idén, de egy gyõzelemmel mégiscsak jobb volt, a Clásico óta egy pontot sem veszített, így megérdemli a bajnoki címet. A Barcelona 90 ponttal zárja a szezont, és bízhat abban, hogy legalább a Király Kupa meglesz jövõ héten, mint szépségtapasz egy végig hullámzó szezonra.

FC Barcelona – Eibar: 4-2 (0-1)
Barcelona, Camp Nou
74.932 nézõ
Vezette: Hernández Hernández

FC Barcelona: Ter Stegen, Sergi Roberto (André Gomes 46′), Marlon, Umtiti, Alba – Busquets, Rakitic (Alcácer 71′), Iniesta – Messi, Suárez és Neymar.

Eibar: Yoel, Capa, Arbilla, Lejeune, Juncà, Escalante, Dani García, Inui, Rubén Peña, Kike Garcia és Enrich.

Gólok: Inui (8′, 61′), Juncá (64′ öngól), Suárez (74′), Messi (76′, tizenegyesbõl, 90+1′).
Kiállítva: Capa (75′).