Ismét megfordították: 2-1 az Alavés ellen

Újra a második félidő hozta a győzelmet | Coutinho először volt kezdő

A vártnál sokkal nehezebben sikerült megnyernie a Barcelonának az Alavés elleni bajnokit, mivel a vendégek nagyon fegyelmezetten védekeztek végig a meccsen, a kontráiknak köszönhetően pedig többször is óriási helyzetet tudtak kialakítani ter Stegen előtt. A vezetést is egy gyors ellentámadásból szerezték meg, de a Barça a szezonban már sokadik alkalommal bizonyította, hogy képes felállni és megfordítani a meccset, még ha ezúttal kis játékvezetői segítséggel is sikerült.  Suárez közelről, Messi szabadrúgásból volt eredményes, a csapat pedig ezzel 21 meccsesre nyújtotta a veretlenségi sorozatát a bajnokságban. 

A várakozásoknak megfelelően felforgatta kicsit a kezdőcsapatot Ernesto Valverde az előző hetekhez képest: először volt kezdő Coutinho, ráadásul nem Iniesta helyett, hanem mellette, így Busquets pihent, akinek a helyét Rakitic vette át középen. Digne, Semedo és Paulinho is kezdett, a változtatások viszont nem jelentettek más játékrendszert, a Barcelona a szokásos 4-4-2-ben játszott, amiben Semedo előtt Coutinho játszott a jobb oldalon. Az Alavés ugyan nem tartozik a Liga legerősebbjei közé, de figyelemre méltó volt, hogy a kupában jól szerepeltek és pozitív volt a mérlegük a bajnokságban, mióta decemberben Abelardo átvette a csapat irányítását. A vendégek ex-barcelonai menedzsere egyébként a találkozó előtt azt nyilatkozta, meg akarják nyerni a mérkőzést – az első félidőben hamar kiderült, komolyan is gondolta.


Suárez lett December legjobb játékosa – a meccs előtt Abidal adta át neki az elismerésért járó díjat

A meccs a várt mederben zajlott, az Alavés betolta a buszt a kapuja elé és csak a kontrákban bízott, de nem csak bízott, hanem megmutatta, hogyan kell ezt eredményesen játszani. A 16. percben már majdnem gólig vittek egy gyors kontrát, de ter Stegen gyakorlatilag utolsó emberként, becsúszva mentett, majd a 25. percben egy hazai labdavesztés után újra 2 az 1-ben vitték a labdát ter Stegenre, ezt pedig Guidetti már belőtte, 0-1, alakult a meglepetés. A Barça ugyan türelmesen játszott, sok mozgással, de a megszokott fölénye nagyon meddő volt, a helyzetek a vendégek kiváló védekezésének köszönhetően nagyon lassan jöttek. Suáreznek egy fejese, Iniestának és Coutinhónak egy-egy lövése volt, de egyik sem volt igazán nagy helyzet, Messi viszont szabadrúgásból nagyon közel járt a gólhoz, de Pacheco kiszedte a léc mellől a labdát.

Az első félidő nagyon frusztráló volt, mert Messiék nem játszottak nagyon rosszul, de önmagukhoz képest pontatlanok, néha körülményesek voltak támadásban. A meccs képét tökéletesen leírták a számok is: a 35. percben 80%-ban volt a Barcelonánál a labda, de a kaput eltaláló lövések aránya 4-1 volt a vendégek javára… A katalánok támadásban sokat hibáztak – amikor sikerült átjátszaniuk a védőfalat, a labdák elpattantak jó helyzetben vagy éppen a passzok voltak rövidebbek vagy hosszabbak a kelleténél. A pontatlanság sok labdavesztést is jelentett, amikből az Alavés néha nagyon veszélyes ellentámadásokat vezetett a visszafele rohanó barcelonai védők mellett – a játék kicsit a Guardiola-érában látott, kontrázó-védekező kiscsapat vs. mindent túljátszó, meddő fölényben passzolgató, széleket nem használó Barcelona meccseire hasonlított.

A második félidő elején érkezett Alba és Sergi Roberto, mivel a csapatnak gyakorlatilag nem volt széljátéka, mi pedig vártuk a már megénekelt második félidei Valverde csodát. A Barça fölénye a cserék után érezhetően nagyobb lett, de gólhelyzeteket nem tudott továbbra sem kialakítani, ráadásul a 61. percben egy vendég kontra majdnem újabb gólt hozott, csak Piqué blokkolásának köszönhetően menekült meg a Barcelona. Valverde bedobta Paco Alcácert is Coutinho helyett, így a csapatnak a hátralévő 25 percben kellett valahogy fordítania.

A meccs képe alapján ez nagyon nem tűnt könnyűnek, de végül sikerült, amihez a játékvezetőnek is köze volt: előbb Suárez, majd Paulinho került helyzetbe, aztán végül Iniesta szlalomozott a baloldalon az alapvonalig, átrúgta a labdát a túloldalra, amit Suárez kapásból (Piqué kezét eltalálva) bombázott a hálóba, 1-1! Az egyenlítés után nyomott a csapat, a vezető gól pedig Messié lett: egy 21 méterről megítélt szabadrúgást váltott gólra, de előtte Paco lesen kapta a labdát, mielőtt felrúgták. A végét aztán sikerült kihúzni, még ha itt is kellett a szerencse, mivel Umtiti kezét eltalálták egy lövésnél, amiből a bíró nem ítélt büntetőt.

A meccs sok tanulsággal szolgált, például azzal, hogy Digne támadásban hasznavehetetlen Albához képest, a spanyol beindulásai, Messi védelem mögé tett labdái az idei Barça egyik legfontosabb játéka, nélküle pedig halott a baloldal, nincsenek onnan kialakított gólhelyzetek. Coutinho nagyon nem találta még a helyét, és hosszú távon talán nem a jobboldal lesz számára a nyerő és jelenleg Roberto is jobb opció a jobbhátvéd posztra, mert összjátékban sokkal jobb, mint Semedo – emiatt pedig nem lesz meglepetés, ha a fontos meccseken továbbra is ő lesz az első számú választása Valverdének.

A győzelemre egyébként nagy szüksége volt a Barçának, mivel a riválisok közül az Atletico és a Real is nyert, utóbbi a harmadik Valenciát verte meg 4-1-re és ugyan még nem előzte meg, de vesztett pontokban már jobban áll nála. A Valencia egyébként nincs jó formában, sorozatban háromszor kapott ki (2 bajnoki, 1 kupa), csütörtökön pedig a Camp Nouba látogat a Király-kupa elődöntőjében – jó lenne ezt kihasználni a formájukat és egy jó eredménnyel utazni majd a visszavágóra…

FC Barcelona – Deportivo Alavés 2-1 (0-1)
Camp Nou, Barcelona
62.369 néző
Vezette: Ignacio Iglesias

Barcelona: ter Stegen – Semedo (Sergi Roberto 52′), Piqué, Umtiti, Digne (Alba 52′) – Paulinho, Rakitic, Iniesta, Coutinho (Paco Alcácer 66′) – Messi, Suárez.

Alavés: Pacheco – Alexis, Laguardia, Maripán, Duarte (Demirovic 89’) – Ibai Gomez, Medrán, Wakaso, Hernán Perez (Alfonso 63′) – Guedetti (Munir 75’), Sobrino.

Gólok: Guidetti 23′, Suárez 72′, Messi 84′.

Statisztikák (whoscored.com):

Kapura lövések: 18-7
Kapura tartó lövések: 12-4
Labdabirtoklás: 78%-22%
Szögletek: 8-1
Szabálytalanságok: 6-18
Szerelések: 14-21
Sárga lapok: 0-2