Az RFEF megálljt parancsol a tengerentúli bajnoki meccsnek?

A spanyol miniszterelnök és Infantino FIFA-elnök sem támogatja

A madridi ‘Marca’ legfrissebb értesülései szerint nem csupán a Spanyol Labdarúgó-szövetség (RFEF) elnöke, Luis Rubiales ellenzi a tengerentúli bajnoki összecsapás megrendezését, de nincs a kezdeményezés mellett a FIFA elnöke, Gianni Infantino, valamint a spanyol kormány miniszterelnöke, Pedro Sánchez sem. 

Amint arról Javier Tebas, a Liga elnöke egy rádiónyilatkozatában már beszámolt, több engedély is szükséges ahhoz, hogy a Barcelona és a Girona januári bajnoki meccsét végül az Egyesült Államokban játsszák le a felek, és nem elegendő az, ha a két klubvezetés rábólint a bérletesekkel karöltve a történelmi javaslatra. Az egyik ilyen szerv, akinek a beleegyezése feltétlenül kell az ötlet megvalósulásához, a Spanyol Labdarúgó-szövetség, melynek elnöke, Luis Rubiales már korábban kijelentette, hogy nem támogatja a kezdeményezést.

Mi több, Rubiales a szerdai nap folyamán találkozott Pedro Sánchez, a spanyol kormány miniszterelnökével, valamint Gianni Infantinóval, a FIFA első emberével, hogy megvitassák egy esetleges spanyol rendezésű Európa-bajnokság vagy Világbajnokság ötletét. Rubiales elképzelése szerint vagy a 2028-as kontinenstornát vagy a 2030-as vb-t rendezné meg Spanyolország, ám ehhez természetesen kormánygaranciákra is szüksége van, illetve a FIFA pozitív véleménye és áldása sem hátrányos a sikeres kandidálás szempontjából.

Ezen a találkozón pedig a madridi ‘Marca’ szerint a fenti téma mellett szóba került a tengerentúli bajnoki összecsapás, azaz a Girona – Barça meccs is, és ha igazak a kiszivárgó információk, akkor egy lépéssel távolabb került Tebas elnök attól, hogy véghezvigye a tengerentúli projektjét. Pedro Sánchez miniszterelnök ugyanis a találkozó politikai vonatkozásaitól tart, hiszen két katalán csapatról van szó, akik elhagynák Spanyolországot, hogy lejátsszák a bajnoki mérkőzésüket, ez pedig szerinte a jelenlegi politikai helyzetben nem a legszerencsésebb ötlet. A maga részéről Rubiales a szurkolókra helyezi a hangsúlyt, akik nem láthatnák a kedvenceiket a helyszínen, valamint az RFEF újdonsült vezetője úgy gondolja, hogy ha elkezdenek külföldön lejátszani bajnoki találkozókat, az rombolná a spanyol bajnokság presztízsét. Végül, de nem utolsó sorban Infantino FIFA-elnök a ‘Marca’ információi szerint azon az állásponton volt, hogy a labdarúgás nem pusztán üzlet, így nem szabad csak a pénzügyi szempontok alapján dönteni.

Egy szó, mint száz: ez a meccs még nincs lefutva, és ha ma születne döntés a Girona – Barça találkozóról, akkor azt minden bizonnyal spanyol földön fogják lejátszani.