A kiállítás ellenére is van még hova fejlődni: 2-2

Messi és Piqué szerezték a hazai gólokat | Lenglet piros lapja, fegyelmezett és hatékony Girona

Az FC Barcelona együttese már nem hibátlan az idei bajnokságban, miután 2-2-es döntetlent ért el a Girona ellen hazai pályán a Liga ötödik fordulójában vasárnap este. A katalán derbit jól kezdték Messiék, ám Gil Manzano az első félidő hajrájához érkezve kiállította a francia Lenglet-t, amit a Girona ki is használt, és megfordította az állást. A Barcelona végül tudott reagálni, Coutinho és Rakitic beállása kifejezetten jót tett a gárdának, és csak kevésen múlott, hogy ne gyűjtse be mindhárom pontot, ám végül maradt a 2-2-es döntetlen, és meglett az első pontvesztés az idei bajnokságban. 

Ernesto Valverde vezetőedző ugyan a találkozó előtti sajtótájékoztatóján nem árulta el, hogy elkezdi-e a rotálást ezen a meccsen, ám végül az igen mellett döntött, így bekerült a kezdőcsapatba Nelson Semedo, Clement Lenglet, Arturo Vidal és Arthur Melo is. Alapvetően egyik játékos sem okozott csalódást, és megmutatták, hogy van bennük potenciál, ám természetesen egyrészt bőven van még hova fejlődniük, másrészt pedig a körülmények miatt nem is igazán lehetett lemérni a valós állapotukat.

A mérkőzés a várt mederben kezdődött, a Girona tanult a tavalyi pofonból, és ugyan szintén bátran futballozott, de alapvetően mélyen visszazárt, és gyors ellentámadásokkal operált. A Barcelona azonban stabilan állt a lábán, és néhol tetszetősen játszott, és ez még akkor is igaz, ha nagy dominanciáról azért nem volt szó az első játékrészben. Az idényt fenomenálisan kezdő Ousmane Dembélé ezúttal halovány és passzív volt, valamint rendre a rossz döntést hozta meg, így nem is volt meglepő a lecserélése a félidőben, még ha a váltásban más is közrejátszott.

A fentiek ellenére a Barça megérdemelten szerezte meg a vezetést. 1-0, Arturo Vidal cselezte be magát a tizenhatosra, tökéletesen készített elő Messinek, aki kilőtte a kapu jobb oldalát. A chilei vegyes teljesítményt nyújtott: a fizikuma és a gólpassza, valamint a hozzáállása dicséretet érdemel, ám számtalanszor adott pontatlan passzt, és veszítette el ezáltal a labdát. A Barça kézben tartotta a meccset az első játékrészben Lenglet kiállításig, ám a 28. percben Piquének például a gólvonalról kellett mentenie Portu lövésénél, miután ter Stegen már verve volt.

A vendégek komoly veszélyt jelentő támadásairól egészen a fent említett kiállításig nem lehetett beszélni, ám Gil Manzano döntése után megváltozott a mérkőzés képe. A 34. percben Lenglet ellen követtek el szabálytalanságot, a francia könyöke pedig esés közben Portu arcát találta el. Gil Manzano elsőre a Barcelonának ítélt szabadrúgást, ám a fülére szóltak a kollégái, hogy nézze vissza az esetet, a játékvezető pedig meg is változtatta a véleményét, kiállította a francia hátvédet és szabadrúgást ítélt a Gironának. A könyöklés értelmezésén túl további probléma a játék újrakezdése volt: ha Lenglet ténylegesen könyökölt is piros lapot érően, az első szabálytalanságot ellene követték el, így a Girona csak úgy juthatott ezek után is szabadrúgáshoz, ha Gil Manzano a felvételek alapján azt állapította meg, hogy Lenglet-t mégsem buktatták a vélt könyöklést megelőzően.

 

 

A döntésből a Girona jött ki jobban, és a szünet előtt egyenlített is Eusebio csapata. 1-1, Piqué aludt el egy beadásnál, Stuani megelőzte őt, a kiállítás óta a hátvéd posztját elfoglaló Busquets pedig szintén nem ért oda időben, így a támadó egalizált. A második játékrészre beállt Umtiti a gyengén futballozó Dembélé helyére, így reagált Valverde az emberhátrányra. A húzás elsőre nem igazán vált be, mert a Girona megszerezte a vezetést, méghozzá a játék képe alapján jogosan. 1-2, Portu lefutotta Piquét, a lövését ter Stegen még nagy bravúrral védte, ám Stuani a kipattanót kegyetlenül a hálóba vágta. Valverdét lehet kritizálni azért, amiért nem reagálta le gyorsan a kiállítást, és Busquets játszott a védelem közepén az első félidő utolsó perceiben, ám a hátrányba kerülés után villámgyorsan döntött: Coutinho és Rakitic álltak be Arthur Melo és Vidal helyére az 58. percben, mindössze nyolc minutummal a vendégek vezető találata után.

A cserék pedig rögtön meg is látszódtak a hazaiak játékán. A Barcelona átvette az irányítást, és Coutinho, valamint Messi összjátékaira alapozva számos helyzetet is kialakított. Messi például középről végezhetett el egy szabadrúgást a 60. perc környékén, ami a keresztléc és a kapufa találkozási pontján landolt. A 62. percben azonban már sikerült az egyenlítés. 2-2, egy pontrúgás után kikeveredett a labda a jobb oldalra, Messi középre adta, a kapus a levegőbe ütötte azt, Piqué pedig bravúros megoldással, nehéz helyzetből a kapu hosszú oldalába fejelte a játékszert. A saját nevelésű hátvéd meglehetősen kétarcú volt a mérkőzésen: kiváló megoldásaira jutott egy-egy komoly hiba is.

A hátralévő időben a Barcelona mindent megtett, és ki is alakított számtalan helyzetet, amiből Messi, Suárez, Coutinho vagy éppen Jordi Alba is könnyedén gólt szerezhetett volna. Sőt, még Umtiti előtt is adódott egy komoly ziccer, ám a francia túl sokat várt, így a védők menteni tudtak. A játékosok azonban túl sokszor hoztak rossz döntést a Girona ellen, így maradt a döntetlen.

Nem lehet tagadni Gil Manzano befolyását a mérkőzésre, és dicséretes, ahogy a Barcelona a második félidőben lereagálta a hátrányba kerülést emberhátrányban. Mindezek ellenére mind csapatként, mind egyéni szinten bőven van javítani való, így túlságosan egyoldalú lenne kijelenteni, hogy a kiállítás nélkül simán behúzza a meccset a csapat – még úgy is, hogy addig valóban kontrollálta a találkozót.

A Barça tehát már nem hibátlan, de maradt a tabella élén a jobb gólkülönbségének köszönhetően. A folytatás a hétközi fordulóban a Leganés ellen következik idegenben.

FC Barcelona – Girona: 2-2 ( 1-1 )
Barcelona, Camp Nou

Vezette: Gil Manzano
76.055 néző

Barcelona: Ter Stegen, Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba, Busquets, Arturo Vidal (Rakitic, 58′), Arthur (Coutinho, 58′), Dembélé (Umtiti,46′), Messi, Suárez.

Girona: Bono, Bernardo, Alcalá, Juanpe, Aday Benítez, Aleix Garcia (Borja García, 46′), Pere Pons, Granell (Douglas, 70′), Muniesa, Portu (Doumbia, 83′), Stuani.

Gólok: 1-0, Messi (19′). 1-1, Stuani (45′). 1-2, Stuani (49′). 2-2, Gerard Piqué (62′).

Kiállítva: Lenglet (34′).