Remélhetőleg csak hullámvölgy: 1-1

Továbbra is akadozó játék | Három meccse nyeretlenek | De Marcos góljára Munir válaszolt

Az FC Barcelona együttese 1-1-es döntetlent játszott hazai pályán a Camp Nouban az Athletic Bilbao ellen a Liga hetedik játéknapján. A végig kiegyenlített csatát hozó mérkőzés első félidejében De Marcos révén a hatékonyabb Bilbao jutott előnyhöz, amire a Barcelona – már Messivel és Busquets-cel a soraiban – Munir révén tudott szenvedve válaszolni a meccs vége felé közeledve. A katalánok által nyújtott játék továbbra sem folyamatos, Valverde szemmel láthatóan nem találja az alapcsapatát sem, így három nyeretlen bajnoki mérkőzés után minimum a hullámvölgy már hivatalos. 

 

Ez a kép fogadta a Camp Nouba kilátogató, és a kispaddal szemben elhelyezkedő szektorokban helyet foglaló szurkolókat, valamint a meccset a tévében követő szimpatizánsokat: Messi és Busquets csak a kispadon kezdték a mérkőzést Ernesto Valverde edző rotációjának értelmében. Az argentin helyett Dembélé a jobb, Coutinho a bal oldalt foglalta el, középen pedig Luis Suárez tért vissza a csapatba a hétközi bajnoki mérkőzéshez képest. Busquets helyét Sergi Roberto vette át, a sérült Umtitit pedig Lenglet pótolta.

Az első félidő kiegyenlített játékot hozott, ahol mindkét együttesnek voltak helyzetei. Ezt azért fontos hangsúlyozni, mert a szünet után például a Bilbao már nem volt képes veszélyeztetni ter Stegen kapuját, ám az első félórában Williams kétszer is nagyon közel járt a gólszerzéshez. Egyszer alig tévesztett célt a vendégek támadója, egyszer pedig addig várt, amíg kikerült a lövőpozícióból, így hiába volt már nagyon közel a kapuhoz, kimaradt a lehetőség.

A másik oldalon a Barcelona nehezen ébredt, érződött, hogy egy kisebbfajta hullámvölgyön megy keresztül a gárda, ám Luis Suárez előtt a 25. percben óriási helyzet adódott, Unai Simón, a vendégek kapusa védett óriási bravúrral. Az uruguayi támadónak a félidő vége előtt pár perccel is akadt egy ígéretes helyzete, ám ott sem hozott jó döntést a dél-amerikai klasszis, illetve Coutinhót lehet még kiemelni, a brazil is aktívan futballozott, és veszélyt jelentett a vendégek kapujára. Az, hogy végül a Bilbao előnnyel vonulhatott a szünetre, De Marcosnak köszönhető. 0-1, Dembélé és Raúl García a földön maradtak a párharcuk után, a labda kikerült a bal aloldalra, ahonnan Susaeta a hosszú oldalra ívelte át, az érkező De Marcos pedig a kapuba rúgta a labdát egy bevetődő mozdulattal. Ter Stegen nem hibáztatható, Jordi Alba nem ért vissza, a helyét átvevő Sergi Roberto pedig nem tudta felvenni megfelelően az emberét.

 

 

A második játékrészben valamivel jobban kezdett a katalán gárda, hiszen – amint azt említettük – legalább ellentámadásokat nem engedélyezett a Bilbaonak, ugyanakkor a játéka nem volt folyamatos, és csak egyéni villanásokban bízhatott, még úgy is, hogy Messi és Busquets is hamar beálltak a második félidő elején. Az argentin Vidalt váltotta, míg Busquets a valószínűleg húzódást szenvedő Sergi Roberto helyett lépett pályára. A változtatások annyiban meghozták az eredményüket, hogy több lehetősége volt a Barçának. Coutinho lövése a kapufán csattant, Messi és Alba összjátéka után pedig utóbbi lőhetett, ám Fortuna istenasszony ismét a kapufára imádkozta a dél-amerikai csatár próbálkozását. Az argentin egyébként nagy elánnal szállt játékba, aktív volt, és ismét volt egy jó szabadrúgása, amit De Marcos végül a gólvonalra visszalépve fejelt ki.

Az egyenlítés tökéletesen szimbolizálta azt, mi is mostanság a Barcelona: Messi hozza mindig az extrát. 1-1, fellazult a vendégek védelme, Luis Suárez indíthatná Messit, ám a passz borzasztóan rossz, Messinek az alapvonalig kell sprintelnie, hogy elérje a labdát. A dél-amerikai klasszis azonban nem csak beérte a játékszert, hanem felvállalta rögtön a befelé cselt, kapura lőtt, majd az Unai Simón által védett kipattanót újra középre küldte, Munir pedig kiválóan helyezkedett, megelőzte a védőjét, és a kapuba pöckölte a labdát.

A hátralévő időben a Barcelona mindent megtett, volt is helyzete például Rakitic révén, aki azonban 10 méterről nem tudta rendesen átvenni a labdát, így a kapu fölé továbbította azt. Nagy passz volt Messitől, de a horvát nem tudta kihasználni a helyzetét, így maradt a döntetlen. A katalánok tehát ismét nem tudtak nyerni, aminek következtében már három mérkőzés óta képtelen nyerni a csapat. A mérkőzés összképe alapján megérdemelt a döntetlen, mert a Bilbao a fegyelmezett védekezése mellett szakaszonként veszélyes tudott lenni ter Stegen kapujára, míg a Barcelona is felért Unai Simón kapuja elé, több helyzetet is kidolgozott, ám a játéka még így is bőven elmaradt az elvárt szinttől, mert ezek a helyzetek főként egyéni villanások eredményei, és nem a tudatos csapatjáték következménye.

Lamentálni nincs idő, szerdán már Londonban van fellépése a Barçának az angol Tottenham Hotspur ellen a Bajnokok Ligája második játéknapján, a bajnokságban pedig a Mestallába látogat Valverde együttese a jövő hétvégén, ahol az idényt szintén gyengén kezdő Valencia látja majd vendégül a Liga nyolcadik fordulójában.

Valverde edzőt a klubvezetés már a római bukás után kikezdte, holott akkor útban volt a csapat a bajnoki cím és a kupagyőzelem felé, vagyis nem nehéz kitalálni, meddig tart majd a türelem, ha ez a széria így folytatódik, és a tréner nem lesz képes úrrá lenni a helyzeten.

FC Barcelona – Athletic Bilbao: 1-1 ( 0-1 )
Barcelona, Camp Nou
78.015 néző
Vezette: 
Jaime Latre

FC Barcelona: ter Stegen, Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba, Sergi Roberto (Busquets, 51′), Arturo Vidal (Messi, 56′), Rakitic, Dembélé (Munir, 80′), Luis Suárez, Coutinho.

Athletic Bilbao: Unai Simón, Balenziaga, Iñigo Martínez (Nolaskoain, 23′), Yeray, De Marcos, Beñat (San José, 67′), Dani García, Yuri, Susaeta, Raúl García, Williams (Aduriz, 78′).

Gólok: 0-1, De Marcos (41′); 1-1, Munir (84′).