Három pont a karácsonyfa alá: Barça-Celta 2-0

Messi és Dembélé már az első félidőben eldöntötték

Megerőltetés nélkül hozta az újabb 3 pontot a Barcelona az év utolsó spanyol bajnokiján, miután 2-0-ra győzött a lelkes, de nem túl hatékony Celta Vigo ellen a Camp Nouban. Dembélé egy kipattanóból szerezte meg a vezetést, majd Messi is beköszönt még az első félidőben – ez az előny pedig a végéig kitartott, így a Barça a tabella éléről várja 2019-es folytatást. 

Nem húzott semmi meglepőt Ernesto Valverde a kezdőcsapatában, igaz a védelemben nem is nagyon tudott volna a sok sérülés miatt. A középpályán és a támadósorban azonban azok játszottak, akikre számítani is lehetett, tehát Busquets, Vidal és Rakitic, elől pedig Messi, Dembélé és Suárez.

A meccs nem hozott fergeteges tempót, kivételes játékot sem, még csak egyértelmű ura sem volt a játéknak, de a Barcelona abban mindenképpen sokkal jobb volt, hogy élt a lehetőségeivel. Így sikerült úgy is 2-0-ra hozni a játékrészt, hogy játékban a Celta nem játszott alárendelt szerepet, sőt a kapu elé is odaért veszélyesen. Amíg azonban ők hibáztak, Messiék kétszer is gólig vitték a támadásokat.

A 10. percben Jordi Alba kapott labdát tizenhatoson belül, bevárta és jól visszajátszott Messinek, és ugyan az argentin lövése kijött a kapusról, Dembélé büntetett az ismétlésből, 1-0! Majd sok más – mindkét kapu előtt adódó – helyzetet követően jött egy újabb Alba – Messi megoldás, ami már közvetlenül gólt hozott. A 45. percben Busquets hosszú keresztlabdája után Alba jól vette észre, hogy középen Messi előtt óriási üres terület nyílik meg középen, a Celta teljes védelme elaludt, az argentin pedig a tizenhatoshoz érve nagy ziccerben a bal sarokba lőtt, 2-0!

Eredményben mindenképpen nagyobb előnyt sikerült elérnie a Barcelonának, mint amennyire sikerült hazai pályán dominálni a játékot, ráadásul ez az előny tökéletesen meg is felelt a csapatnak a második félidőre is. A Celta ugyan nem adta fel és próbálkozott, főleg a Barça térfelén próbált labdát szerezni, a katalánok azonban könnyedén tartották a labdát és egy-két könnyelmű passzon kívül nem nagyon adtak lehetőséget a vendégek számára a szépítésre.

A Celta magasra tolt védekezése mögötti üres tér egyébként nagyon kínálta magát, hogy a Barcelona megfussa egy-egy védelem mögé betett labdával és lezárja a meccset, de Suárez például hiába futott be többször is az üres területre, őt és a többieket sem indították sokszor a középpályáról a társak. Az uruguayinak a 60. percben volt a legnagyobb esélye a gólra, Alba passzát a leshatáron vette át, ám ziccerben mellé lőtt. Ezen túl azonban inkább csak a labdatartásra koncentrált a csapat és arra, hogy a Celta előtt se adódjon helyzet, pedig Piqué is többször kiugrott volna egy-egy kontra alkalmával – kár, hogy nem talált ebben partnerre.

A vigóiak a túloldalon hiába támadták le a Barcelona védőit, nem sikerült hibára kényszeríteniük a hazai védőket, a legnagyobb helyzetüket egy szöglet után hozták össze egy rövid saroknál megcsúsztatott labda után, ám ter Stegen a helyén volt és végül összeszedte a gólvonalon pattogó szabad labdát.

A második félidőben sokszor teltek eseménytelenül a percek, sok izgalmat nem hozott a végjáték sem, de a lényeg, hogy a legfontosabb célt elérte a csapat és begyűjtötte a három pontot. A karácsonyi szünetre így éllovasként utazhatnak haza a játékosok, két hét múlva pedig a Getafe ellen folytatódik a pontvadászat jövőre.

FC Barcelona – Celta Vigo: 2-0 (2-0)
Barcelona, Camp Nou
78.686 néző
Vezette: Prieto Iglesias

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – Busquets (Aleñá 86′), Rakitic, Vidal (Arthur 63′)- Messi, Dembélé (Coutinho 68′), Suárez.

Celta Vigo: Rubén; Hugo Mallo, David Costas, Araujo, Mazán; Brais, Okay (Lobotka 46′), Jozabed, Boufal (Sisto 76′), Iago Aspas (Beltrán 52′) és Maxi Gómez

Gólok: Dembélé 10′, Messi 45′.