Barça – Valencia: a 3 fő kulcspont

Suárez már nem képes heti kétszer a csúcson lenni | Alba pótlása nem megoldott

A Barcelona az Atlético Madrid vasárnapi vereségének köszönhetően végül jól jött ki a botlásából, ám a Valencia elleni 2-2-es döntetlen kulcspontjai rendkívül vegyes képet ábrázolnak a gárda és Valverde edző teljesítményéről. 

 

 

Suárez már 32 éves…

Ha az örök versenyző Luis Suárez, aki még valószínűleg az edzésen is rájátszik egy-egy szabálytalanságra, mert még ott is nyerni akar, azt nyilatkozza, hogy a tavalyi idény során több pihenőre lett volna szüksége, akkor valószínűleg ezzel nem csak az udvarias köröket futotta le. Az uruguayi támadó a világ egyik legjobb csatára, a Barçához való elkötelezettsége pedig megkérdőjelezhetetlen, ám ahogy az ő szavai is sugallják: már 32 esztendős, azaz 4 napon belül már kétszer nem lesz képes a legmagasabb színvonalon teljesíteni.

A Sevilla elleni fordítás alkalmával a hét közben szenzációs volt, mind a letámadásban, mind a kapu előtt. A Valencia ellen viszont dekoncentráltan játszott, a döntései rendre rossznak bizonyultak, a kapu előtt komoly veszélyt pedig nem igazán tudott okozni. Ráadásul pár nap, és jön a Klasszikus a Király Kupában, ahol valószínűleg a kezdőcsapatban fog szerepet kapni, vagyis adódik a kérdés Valverde edző felé: ha Boatengben bízik a szakmai vezetés, akkor a ghánai csatár hazai pályán két ilyen nagy terhelést igénylő mérkőzés között miért is nem kapott szerepet, tehermentesítve ezzel a frissen a csapat kulcsemberének számító Suárezt? 

Jordi Albának nincs helyettese

A Valencia elleni találkozón Sergi Roberto kezdett a spanyol világklasszis helyén, és finoman fogalmazva sem ugyanaz a két szint. Ráadásul Roberto összehozott tizenegyese után azt is konstatálni lehetett, hogy Alba a korábbi évekkel ellentétben már hátul is kitűnően végzi a dolgát, és védekezésben is közvetlenül a legjobbak közé tartozik. Sergi Robertótól jött egy-két veszélyes beadás ugyan, de gördülékeny, kidolgozott támadás nem nagyon.

Roberto védelmére szóljon, hogy jobb lábasként nehéz alkotni a bal oldalon, de ennél jobb teljesítményt mindenesetre biztosan le lehet hozni. A klubvezetés nem igazolt tartalék szélsőt a bal oldalra Valverdének, a tréner nem bízik Mirandában, így a szezon hátralévő részében a Semedo/Sergi Roberto/Vermaelen hármas fogja megoldani Alba pótlását, ám a trénernek jól be kell osztani a villámgyors balszélső erejét, mert a legjobbak ellen óriási hátrány lenne, ha nem Jordi Alba neve lenne ott a kezdőcsapatot listázó dokumentumon.

Vidal és Rakitic együtt nem hatékonyak

Külön-külön mindketten nagyon hasznos futballistái a gárdának, ám ha együtt vannak a pályán, úgy a labdajáratás és a pozíciós játék minősége jelentősen lecsökken, ez pedig főként akkor lehet döntő faktor, ha a csapatnak „kézilabdáznia” kell, ahogy éppen Rakitic fogalmazott. Tisztában vagyunk vele, hogy a nagy hajtás közepette Busquetsnek és Arthurnak pihennie kellett, és nyilvánvalóan azt sem lehet elvárni, hogy az idén nagyjából 20 percet játszó Samper legyen ott a kezdőben egy Valencia ellen, ám az erősebb csapatok ellen a horvát-chilei párosítás a középpályán nem feltétlenül a legjobb opció.

Másképpen fogalmazva: a Valencia kiválóan zárta le a területeket, de az a tény, hogy Sergi Roberto volt a baloldalon, Vidal és Rakitic pedig középen, jelentősen megkönnyítette a vendégek dolgát, akik ráadásul remekül kezdték a mérkőzést, és kegyetlenek voltak a kapu előtt, ezzel pedig összességében megérdemelten vittek el egy pontot Katalóniából.

Közeleg egy szülinap vagy névnap a családban, és tudod, hogy az ünnepelt ereiben gránátvörös-kék vér csörgedezik? Akkor az Eurobarça Shop a te tereped, ahol többek között az alábbi póló közül válogathatsz!