Kötelező feladat, megérdemelt győzelem: 3-1

Valverde nem pihentetett | Umtiti kezdett | A Rayo szerezte meg a vezetést

Az FC Barcelona otthon tartotta a három pontot a Liga 27. fordulójában a Rayo Vallecano ellen, miután Gerard Piqué, Leo Messi és Luis Suárez góljaival végül megfordította a mérkőzés állását Raúl de Tomás vezető találata után. A katalánok nem játszottak fenomenálisan, nem ragadták magukkal a Camp Nou közönségét, de a hátrányba kerülés ellenére is magabiztosan hozták le a meccset, és tartják a hétpontos előnyüket a szombaton délután szintén nem hibázó Atlético Madriddal szemben. 

 

 

Ernesto Valverde vezetőedző úgy sakkozott a találkozó előtt, hogy az egyhetes szünet miatt nem ad extra pihenőt a kulcsjátékosainak a Lyon elleni találkozó előtt, és inkább a folyamatos játékpercekre szavaz, mint ideális felkészülésre a Gerard Piqué által csak döntőnek nevezett szerdai összecsapásra. Ennek következtében csakis Umtiti és Coutinho kapott lehetőséget azok közül, akik általában kevesebbet játszanak az idei szezonban.

A francia bekk ott folytatta, ahol a sérülése előtt abbahagyta, magabiztosan és magas színvonalon hozta a tőle megszokott teljesítményt. A brazil esetében viszont nem lehet ilyesmiről írni, és sajnos semmi jele a várva várt feltámadásnak. Meghatározó, váratlan és a mérkőzést befolyásoló megoldása ismét nem volt Coutinhónak, és sem a baloldali támadó posztján, sem pedig a középpályán nem nyújtott olyan teljesítményt, amire csettinthetett volna a Camp Nou. Sőt, a közönség ki is fütyülte őt, amikor a 80. percben lecserélte a dél-amerikai játékost Valverde vezetőedző.

Mindkét félidőben alapvetően a katalánok akarata érvényesült, ám az első játékrészben még egy kissé kényelmes volt a Barça, és érződött, hogy az utolsó döntéseknél nem koncentrálnak eléggé a játékosok. A 24. percben jött is a figyelmeztetés, és a Rayo megszerezte a vezetést. 0-1, a brazil Arthur felpassza után elvesztette a labdát a Barcelona, a Rayo gyorsan kiugratta Raúl de Tomást, akire hiába figyelt Piqué és Semedo is, a vendégek támadója egy befelé meghúzott csel után kilőtte a hosszú sarkot. A portugál Semedo hiába ért vissza, nem tudta lereagálni a cselt, így némileg – a labdavesztésen túl – ő is hibáztatható a bekapott gólért.

A Barcelona érezhetően feljebb kapcsolt, és ennek még a félidő előtt meg is lett az eredménye. 1-1, Vidal fellökése után kapott szabadrúgást az oldalvonal mellől a hazai csapat, Messi beívelését pedig Piqué mindenkit megelőzve a kapuba továbbította. A játék képe alapján még akkor is megérdemelt volt a döntetlen a félidőben, ha nyugodtan kijelenthetjük, hogy a katalán csapat nem szaggatta az istrángot, és nem is játszott csúcsformában. A második félidőre aztán érezhetően már koncentráltabban jött ki a csapat, Valverde is cserélt, és Arthur helyett pályára lépett Dembélé, szélességet adva az együttes játékának, a középpályára pedig Coutinho lépett vissza a lecserélt honfitársa helyére.

Dembélé ismét bizonyította a jó formáját, remélhetőleg nem sérült meg komolyabban, és bevethető lesz a Lyon ellen. Ami a Rayo elleni teljesítményét illeti, a gall csatár remekül érzi a játékot Semedóval, vele együtt látványosan jobb és hatékonyabb összjátékokra képes, mint például Sergi Robertóval vagy Jordi Albával. A vezető találat is a kettejük összjátékából következett. 2-1, Dembélé ugratta ki Semedót, a portugált a vendégek felvágták a tizenhatoson belül, a jogosan megítélt büntetőt pedig Messi értékesítette magabiztosan. A vezetés megszerzését követően azonban nem tudta kihasználni a lélektani előnyt a Barcelona, és a találkozó egészen Suárez találatáig nyílt maradt.

Addig azonban a Rayo előtt is adódtak ígéretes lehetőségek, a Barça pedig főként csak rögzített játékhelyzetek, így például Messi szabadrúgása után tudott veszélyeztetni. Valverde nem is akarta a véletlenre bízni a három pont sorsát, beállt Rakitic is a 80. percben, a horvát pedig gyakorlatilag az első labdaérintéseinek az egyikéből gólpasszt adott. 3-1, Dembélé adta vissza a játékszert Suáreznek, az uruguayi támadó összejátszott a horvát középpályással, majd az üres kapuba lőtt.

A hátralévő időben komolyabb esemény már nem történt, így a Barcelona végül 3-1-re legyőzte a Rayo együttesét, és így tartja a hétpontos előnyét a második helyezett Atlético Madriddal szemben. Szerdán következik a Lyon elleni összecsapás a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, ahol már nem lehet hibázni.

FC Barcelona – Rayo Vallecano: 3-1 ( 1-1 )
Barcelona, Camp Nou
74.158 néző
Vezette: 
Melero López

FC Barcelona: Ter Stegen, Semedo, Piqué, Umtiti, Jordi Alba, Busquets (Malcom, 84′), Arturo Vidal, Arthur (Dembélé, 45′), Messi, Coutinho (Rakitic, 80′), Luis Suárez.

Rayo Vallecano: Dimitrievski, Advíncula, Velázquez, Gálvez, Amat (Pozo, 64′), Alex Moreno, Comesaña, Imbula, Bebé, Álvaro (Embarba, 80′), De Tomás.

Gólok: 0-1, Raúl de Tomás (24′); 1-1, Piqué (39′); 2-1, Messi (51′ – tizenegyesből); 3-1, Luis Suárez (82′).