Nem tanulnak a pofonokból, játékban kritikán aluli: 2-2

Mindkét csapat megszerezhette volna a győzelmet | A következetlen játékvezetői döntések meccse

 

Az FC Barcelona együttese nem tudta begyűjteni a három pontot az Anoetában, miután 2-2-es döntetlent játszott a baszk Real Sociedad együttesével a La Liga 17. játéknapjának szombat délutáni mérkőzésén. A találkozó alapján kijelenthető, hogy a katalánok nem sok mindent tanultak az Anfielden átélt katasztrófából, a baszkok pedig játékban a katalánok felé kerekedtek. A Barçának azonban még így is voltak meccslabdái, ráadásul a hosszabbításban elmaradt egy, az első félidőben a baszkok javára megítélt büntetőhöz hasonló tizenegyes Piqué földre vitele után. 

A találkozót egyébként a Barcelona kezdte jobban, Griezmann egyre inkább kezdi érezni azt, hogy hova és mikor kell futnia Messi, illetve Suárez társaságában. Éppen ezért volt különösen bosszantó az, hogy a 12. percben a Sociedad szerezte meg a vezetést. 1-0, Rojas játékvezető egy szögletrúgás után mutatott a büntetőpontra, miután Busquets húzta a mezénél fogva a baszk támadót. Önmagában egy könnyű síppal befújt büntetőrúgásról lehet beszélni, viszont a VAR bevezetése óta azoknál a szituációknál, amikor a mez egyértelműen nyúlik – függetlenül a húzás intenzitásától és erősségétől – több ilyen tizenegyest adnak meg a játékvezetők. A véleményes helyzet értelmezését tovább bonyolítja majd az, ami a hosszabbításban történt…

A katalánokat természetesen megfogta a gól, többet volt a labda a Sociedadnál, a baszkok többször passzoltak egymáshoz és remekül letámadták a Barçát. Utóbbi kapcsán lehet ismételten kritizálni Valverdét: a tréner nem igazán nagy taktikus, nincs a zsebében három alternatív terv, így nagyjából félórának el kellett telnie, míg Busquets – látva, hogy a baszkok két csatárral támadták le a középső hátvédeket a labdakihozatalnál – hátrament a támadások felépítésénél a védelem tengelyébe. Egyáltalán nem biztos ráadásul, hogy mindezt edzői utasításra tette… A hazaiaknak tehát rengeteg területük volt, könnyedén átjátszották a vendégek letámadását és védekezését, ám az utolsó passzokba rendre hiba csúszott, amit a 38. percben meg is büntetett a Barcelona a francia Griezmann révén. 1-1, Luis Suárez ugratta ki remek ütemben a gall támadót, aki átvette a játékszert, majd magabiztosan pöckölte át a labdát a kijövő kapus felett. Klasszis megoldás Griezmanntól, aki a mezőnymunkája mellett egyre inkább kezdi megtalálni azokat a területet, illetve azokat a szituációkat, amikor hasznosan össze tud játszani Messivel és Suárezzel.

A francia egyre inkább belelendül és érzi a játékot Messiékkel

A félidőre döntetlennek mehettek be az öltözőbe a csapatok, ám ez hamar megváltozott a második félidőben. 1-2, Busquets remek kiugratása után Messi vezette rá Remiro kapusra a labdát, ám önzetlenül előkészített, Suárez pedig az üres kapuba gurított. Ahogy a Barçát is megfogta a Sociedad találata, úgy most a hazaiak voltak a padlón, és a második félidő elején nem voltak intenzívek, nem irányították a mérkőzést, ter Stegen kapujára pedig egyáltalán nem voltak veszélyesek. A Barcelona ellenben szintén nem játszott jól, és nem volt képes arra, amit ilyenkor a jó formában és jól felépített csapatok tesznek: nem zárta le a meccset. Ezt pedig ter Stegen hibájánál kihasználta a Sociedad, és visszajött a találkozóba. 2-2, a német kapus pontosan Isak elé ütötte ki a játékszert, aki köszönte szépen, és a kapuba vágta azt. A német a hibája ellenére ismét jó teljesítményt nyújtott, és többször is fantasztikus módon tartotta a csapatot, de ilyen a kapussors, ez a hibája gólt eredményezett.

Ezek után ismét a Sociedad volt játékban, Jordi Alba hibája kis híján gólba került, ám ter Stegen bravúrt végrehajtva javította az előző hibáját. Valverde is érezte, hogy új impulzusra van szüksége a gárdának, érkezett is a pályára Aleñá és Vidal – előbbi Busquets, utóbbi pedig Rakitic helyére. A chilei ezúttal nem tudott nagy hatással lenni a csapatra, ám Aleñá a milánói teljesítménye után ismét nagyon jól szállt be a meccsbe. Labdabiztosság, kiváló súlypont-áthelyezések, valamint jó passzok jellemezték a játékát a bő negyedórában, amit ezúttal kapott. Itt jegyzendő meg egyébként, hogy noha Valverde az elmondása szerint több játéklehetőséget szeretne neki adni, ám több hónapos jegelés után két nehéz idegenbeli mérkőzésen vetette be őt, ami nem a legkönnyebb műfaj a játékba lendülésre. Aleñának ennek ellenére sikerült, ami a mentalitását és a tehetségét jelzi. A hírek szerint a Betis már tárgyal is a klubbal, mely ezek szerint inkább a rövid távú megoldásokban gondolkozik.

A végén pedig jött a slusszpoén, ami tökéletesen keretbe zárta az összecsapást: a Barça még úgy is nyerhetett volna a Sociedad kapu előtti rossz döntéshozatala miatt, hogy egyébként játékban nem volt egyenrangú ellenfele a baszk csapatnak. Piqué ért fel egy támadáshoz, érkezett a beadásra, amikor is a földre vitte őt Llorente, a hazaiak középső bekkje. A képeken látszik, hogy itt is nyúlik a mez, ám a sípszó néma maradt, ami különösen az első félidőben megítélt büntetőrúgás fényében bosszantó, és mutatja a játékvezetés következetlenségét.

A végeredmény tehát maradt a 2-2, ám ahogy Griezmann fogalmazott a mérkőzés után: mindkét csapat megszerezhette volna a harmadik gólt. Ez így igaz is, ám annak fényében különösen aggasztó a Barcelona teljesítménye, hogy nincs semmi észrevehető reakció és fejlődés a tavalyi, Liverpool elleni katasztrófa után. Hatékony letámadás ellen alig van ellenszere a gárdának, a passzopciók száma nagyon alacsony ilyenkor, az intenzitás területén pedig hatalmas a lemaradás például a Liverpoolhoz képest. Márpedig a katalán gárda elméletileg Bajnokok Ligáját szeretne nyerni.

Ez így egészen biztosan nem fog sikerülni, de már a szerdai Klasszikuson is többre lesz szükség. Igaz, azt a meccset a Camp Nouban játsszák majd, ahol lényegesen jobban megy a gárdának.

Real Sociedad – FC Barcelona: 2-2 ( 1-1 ) 
San Sebastián, Anoeta
39.499 néző
Vezette: Javier Alberola Rojas

Real Sociedad: Remiro; Zaldua, Zubeldia, Llorente, Monreal; Guevara, Mikel Merino; Portu (Januzaj, 59’), Odegaard, Oyarzabal (Barrenetxea, 85′); Isak (Willian Jose, 65’)

FC Barcelona: Ter Stegen; Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Alba, (Semedo, 74’); Rakitic, (Vidal, 79’), Busquets (Aleñá, 74’), De Jong; Messi, Luis Suárez, Griezmann.

Gólok: 1-0, Oyarzabal (12’ – büntetőből); 1-1, Griezmann (38’); 1-2, Luis Suárez (48’); 2-2, Isak (62’).

Megérkezett a Camp Nou 3D puzzle prémium változata nagy méretben, LED-es stadionvilágítással. Korlátozott készlet, csapj le rá amíg van!