Madridban dől el a továbbjutás, 1-1 az első felvonás

Szörnyű kezdés után csak az egyenlítésig sikerült javulni

Nem sikerült hazai pályán előnyt kiharcolni a Real Madrid elleni Copa del Rey elődöntőben a Barcelonának, miután egy nagyon rossz kezdéssel hátrányba került a csapat, és csak egyenlítenie sikerült. Az 1-1-es eredmény igazságosnak mondható, mert az első félidő egyértelműen a Madridé volt, Vinicius akár többgólos előnyt is összehozhatott volna a vendégeknek, de a folytatásra összeszedte magát a Barça, egyenlített is, de a csereként pályára lépő Messivel sem sikerült a győzelmet megszereznie.

A két csapat legutóbbi egymás elleni mérkőzésén ősszel nem tudott kiállni a Barcelona a legerősebb csapatával, hiszen hiányzott Messi – az argentin kapitány pedig most sem lett végül a kezdőcsapat tagja, miután nem épült fel teljesen a sérüléséből. A katalánoktól ráadásul Dembélé sem volt a keret tagja, így meglepetésre annak a Malcomnak szavazott bizalmat Valverde, aki ilyen komoly mérkőzésen még nem kapott lehetőséget, sőt alig kapott bizalmat az elmúlt időszakban. A Real Madridnál Bale és Casemiro sem kezdett, ott volt viszont a fővárosiak új kedvence, a csak 18 éves Vinicius Junior, aki hamar az első félidő főszereplője lett.

A fiatal brazil játékos volt a Madrid összes akciójának kulcsa a félidőben, nagyon agillisen, veszélyesen, ugyanakkor nagyon rutintalanul is futballozott és a meccs elején csak rajta múlt, hogy hány gólt (nem) szerez a Real. A vezetést már a 6. percben megszerezte a Madrid az elalvó barcelonai védelem asszisztálása mellett: Vinicius ívelt tökéletesen a hosszú oldalra Alba felett, Benzema alapvonalról visszapasszolt labdáját pedig Lucas Vázquez tette közelről a kapuba, 0-1. A spanyolról Lenglet maradt le, Alba a beadásnak futott alá, ráadásul úgy sikerült gólt kapni ezek mellett, hogy bőven létszámfölényben voltak a barcelonaiak. A gól nagyon megfogta a Barcelonát, a labda sokat dadogott a lábakon, sok volt a pontatlan passz és nem sokon múlt, hogy ne lője lábon magát a csapat és dőljön el a párharc nagyon hamar. Egyszer Rakitic tétovázott a középpályán, nem sokkal később pedig Coutinho passzolt ellenfélhez a pálya közepén, aztán volt néhány kontra is, amikből csak azért nem született újabb madridi gól, mert Vinicius rossz megoldást választott – vagy nem passzolt, vagy rosszul tette, vagy a lövését csak a védőkbe tudta rúgni.

A Barça letámadása ráadásul nagyon rosszul működött, csak egyenként rohangáltak a labdás ember után, csapatként nem tudtak rendesen presszionálni, így a Real néhány passz után egyből az utolsó védelmi vonalra vezethette a labdát. A félidő közepéig nem is lehetett feljegyezni egy veszélyes barcelonai támadást sem – a bekapott gól előtt volt egyedül egy ígéretes lehetősége a Suáreznek, de kulcspillanatban botlott el a saját lábában…

A Barça támadósorára nehezen lehetett azt mondani, hogy tartalékos lenne, főleg úgy, hogy az ősszel mesterhármast szerző Suárez és a legdrágább igazolás, Coutinho is ott voltak a kezdőben, mégis, az elmúlt hónapokban a hiányzó Messi és Dembélé voltak azok, akiknek a váratlan megoldásaik jelentették sokszor a különbséget az aktuális ellenféllel szemben, ezek a megoldások pedig nagyon is hiányoztak most is – majdnem 20 percet kellett várni arra, hogy egyáltalán Navas kapujáig eljusson a csapat. Az első lehetőség viszont máris ziccer volt: Malcom ugrott ki a beragadó Marcelo mellett, de csak a kapusba rúgta a labdát… Ezután fokozatosan vette át az irányítást a Barça, egyre nagyobb fölénybe került, és lassan jött néhány újabb helyzet, Piqué még fölé, Rakitic már kapufát fejelt pontrúgás után, Suárez pedig Malcom cselei és passza után tekert kapura, amit Navas védett bravúrral.

Egyenlíteni viszont nem sikerült a szünetig, és a csapat játékát is nehéz volt pozitívnak látni, hiába volt egyértelműen felfelé ívelő a forma: Malcomot és Semedót ki lehetett emelni, mert nagyon lelkesen próbálkoztak elöl és hátul is, Coutinho és Suárez viszont borzasztóak voltak – az alábbi kép jól leírja a különbséget közöttük és az ellenfél között.


„Vinicius 4-szer próbálkozott kapura lövéssel az első félidőben – ahányszor a barcelonai játékosok összesen” – Ez a mondat jól le is írja a félidőt

A Madrid a második félidőt nagyon passzívan kezdte, a Barcelona viszont egyre nagyobb önbizalmat szerzett és szerencsére tovább tudta növelni az iramot, aminek az egyenlítés lett a vége: Lenglet ugratta ki az addig kevésbé aktív Albát a balszélen, aki elől a kifutó Navas az utolsó pillanatban mentett a 16-oson belül, Suárez a kipattanót a kapufára rúgta, az onnan kipattanót viszont már Malcom értékesíteni tudta, 1-1! A Real próbált váltani, cserélt is, bár furcsa módon a legjobb emberüket, Viniciust vették le, ettől viszont nem javultak fel, főleg, hogy beállt Vidal és Messi is hazai oldalon, amivel a katalánok még nagyobb kontroll alatt tudták tartani a meccset a folytatásban. A Realnál keveset volt a labda, továbbra is a kontrákban bíztak, de az első félidővel ellentétben szinte nem is forgott veszélyben ter Stegen kapuja, egy kivétellel, mikor ter Stegen messzire kifutott a kapujából egy indítást lekapcsolva, a tisztázása Benzema elé került, de a francia nem vállalkozott lövésre, a passzát pedig Bale elrontotta üres kapura.

A cserék ellenére a hajrára viszont mintha elfogyott volna a Barça, a második játékrészben meglévő fölényt nem sikerült az egyenlítés után újabb nagy helyzetekre, így gólokra sem váltani – maradt az 1-1-es végeredmény, amivel teljesen nyílt maradt a párharc a február 27-i visszavágó előtt, még ha az idegenben lőtt gól miatt a Madridnál is lesz az előny. A mérkőzésben talán lett volna több, mert a rossz kezdés után a csapatnak sikerült egyértelmű fölénybe kerülnie, de a meccs eleji leolvadásnak könnyen rossz vége lehetett volna, így igazságosnak tűnik a döntetlen.

A csapatban kiemelkedő teljesítmény nem igazán volt, Semedo, Piqué és Malcom voltak talán a legjobbak – utóbbi nagyon megdolgozott a góljáért, jól játszott, a végére viszont elfáradt, amiben a meccshiánya is szerepet játszhatott. Coutinho ellenben újabb szörnyű estén van túl, még ha lövöldözött is távolról, a támadásokhoz összességében keveset tudott hozzátenni és Suárez is legalább annyiszor volt az előre játék gátja kulcspillanatokban, mint amennyiszer zseniálisan adta egyérintőből tovább vagy lőtt a semmiből kapura. Talán egy kis pihenő jót tenne a sorozatterhelés mellett az uruguayi támadónak is – Coutinhón pedig már mi sem tudjuk, mi segítene igazából…

FC Barcelona – Real Madrid CF 1-1 (0-1)
Barcelona, Camp Nou
92.008 néző
Vezette: Mateu Lahoz

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – Busquets, Rakitic (Vidal 63’), Arthur – Malcom (Alena 76’), Suárez és Coutinho (Messi 64’).

Real Madrid: Navas – Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo – Llorrente (Casemiro 63’), Kroos, Modric – Lucas (Asensio 84’), Benzema és Vinicius (Bale 64’).

Gólok: Lucas 6’, Malcom 57’.

Sárga lapok: Ramos 10’, Semedo 43’, Suárez 55’, Marcelo 57’, Alba 58’,

Statisztikák: whoscored.com

***

Ha esetleg feledtetnéd a mai 1-1-et: az őszi győzelem emlékére készült, limitált kiadású pólóinkból még van 1-2 darab! Irány a shop, mielőtt elfogy… 🙂 

manita