Sorozatban hatodszor is a döntőben: 0-3

Luis Suárez kegyetlen volt a kapu előtt | A Madrid elpazarolta, a Barça kihasználta a helyzeteit

Az FC Barcelona együttese 3-0-ra legyőzte az ősi rivális Real Madrid csapatát a Santiago Bernabéu stadionban a Copa del Rey elődöntőjének visszavágóján, így összesítésben 4-1-es eredménnyel jutott a döntőbe. A katalánok sokat szenvedtek a találkozón, a Madrid számos gólhelyzetet kialakított, és kontrollálta a találkozót, ám a kapu előtt nem volt hatékony, ezt pedig Luis Suárez és Dembélé révén kegyetlenül kihasználta a bajnoki- és kupacímvédő vendég gárda. A Barça egymás után hatodszor lesz ott a Király Kupa döntőjében. 

Ami a kezdőcsapatokat illeti, egyik tréner sem húzott váratlant. Ernesto Valverde azoknak szavazott bizalmat, akik játékban vannak, így kimaradt Cillessen, a középpályán pedig Arthur Melo hiányában Sergi Roberto kapott lehetőséget. A támadósorba Dembélé került be Messi és Suárez mellé, mivel a francia a sérülése előtt kiváló formában volt, azóta pedig egyre inkább kezdte visszaszerezni az élességét. A madridi gárdánál azt lehet kiemelni, hogy Marcelo ismét kikerült a kezdőcsapatból, valamint Gareth Bale is csak a kispadon foglalhatott helyet, helyette a brazil Vinícius és a spanyol Lucas Vázquez segíthették Benzemát.

Az első félidő ugyan kiegyenlített játékképpel indult, ám a Real Madrid fokozatosan átvette az irányítást, és csakis magának, valamint a rossz döntéseinek köszönhette, hogy nem vezetett akár több góllal is a félidőben. Azt ugyan nem lehet leírni, hogy a hazaiak beszorították volna a Barçát a saját térfelére, ám Santiago Solari kiváló taktikával küldte fel a fiait a pályára: a két legveszélyesebb barcelonait, Messit és Dembélét teljes mértékben elzárták a társak mellől a madridiak, az argentint és Busquetset pedig a labdaátvételt követően egy sávval vették körbe, hogy lezárják a passzfolyósokat, a megnyíló területekbe pedig villámgyorsan futottak be a hazaiak. Volt több lehetősége Viníciusnak, illetve Benzema is ziccerben hibázott, miután Piqué az elmúlt hetek csúcsformája után gyermeteg módon vitte bele a labdát három hazai védőbe a félpályánál, a Madrid szerencsére nem büntetett.

 

 

Ter Stegennek és a szerencsének köszönhette tehát a félidei 0-0-s eredményt a Barcelona, melynek kapura lövése sem volt az első félidőben. Valverde egyáltalán nem reagált a Madrid ügyes meccstervére, végig hagyta szenvedni Messit és Dembélét, ahogy egyszerre több hazai védővel kell megküzdeniük. Sergi Roberto a pályán volt, elvileg egyensúlyt és Semedónak volt hivatott segítséget nyújtani Viníciusszal szemben, ám ebből semmi sem látszott, a portugálnak rendre egyéni párharcot kellett vívnia a brazillal. Hol ő nyerte meg, hol a hazai támadó, ezen a szinten ez egyáltalán nem meglepő. Egy-két veszélyes beadás érkezett Dembélétől az első félidőben, egy ízben Reguilón mentett Sergi Roberto elől, aki az üres kapuba továbbíthatta volna a labdát, ám ezen kívül komoly helyzete nem volt a katalánoknak. Vérszegény teljesítmény.

A második félidőt sem kezdték nagy energiával a csapatok, inkább a megfontoltság volt megfigyelhető, amíg a Barcelona meg nem szerezte a vezetést a 50. percben. 0-1, Dembélé váltott ritmust és mozgott be az üres területbe, Carvajal nem vette fel időben a futást, a francia középre adott, Luis Suárez pedig átvétel nélkül a rövid sarokba helyezte a játékszert. Kiváló egyéni megoldások mind a franciától, mind az uruguayi játékostól, illetve kiemelendő még Jordi Alba passza az üres területbe Dembélének. A meccs dominálásától azonban még így is messze volt a Barcelona, és a találkozó hátralévő részében sem került közelebb hozzá.

A Madrid a hátrány ledolgozása érdekében komoly erőket mozgósított, bár valójában ugyanezt tette 0-0-nál is. A brazil Viníciusnak ismét megvoltak a helyzetei, de a bal oldalról induló szélső az utolsó döntéseknél rendre nem a jó megoldást választotta, illetve ki kell emelni a német ter Stegent, aki Reguilón fejesénél védett óriási bravúrral. A játék képe alapján tehát nemhogy a döntetlen, de egy szoros hátrány is hízelgő lett volna a katalánokra nézve, akik továbbra sem bővelkedtek a kapura lövésben és a helyzetek kialakításában. Ilyenkor jön a bölcs mondás, hogy a futballt gólra játsszák, abból pedig hamarosan ismét felírhattunk egyet a katalánok neve mellé. 0-2, Semedo ugratta ki Dembélét a jobb oldalon, a francia bántóan üresen maradt, a beadását pedig Suárez elől Varane „pöckölte” a kapuba. Érdemes megjegyezni, hogy habár ma is volt jó néhány elveszített labdája a franciának, Dembélé ismét két gólpasszal zárta a mérkőzést. Mi lenne, ha teljesen érett lenne a játéka…

A Madridot teljesen sokkolta a kétgólos hátrány, rendezetlenül kitámadott, labdavesztés után pedig a Barcelona villámgyorsan kontrázott is, Luis Suárez léphetett ki, Casemiro pedig buktatta őt a tizenhatoson belül. 0-3, Messi jelezte az uruguayinak, hogy végezze el ő a büntetőt, Suárez pedig egy Panenka-rúgást végrehajtva emelte a hálóba a játékszert. A dél-amerikai támadó játékban továbbra is döcögött, a kapu előtt viszont kegyetlen volt, ennél hatékonyabban nem igazán lehet játszani, ráadásul újfent bizonyította, hogy ő a nagy meccsek embere, a Real Madrid pedig különösen a kedvence. A második és a harmadik találat után változott meg először a játék képe, ekkor már a Real Madrid feladta, és belátta, hogy ez a párharc már elúszott a számára. A Barcelona pedig ezek után visszafogta magát, és inkább a hosszabb labdajáratásokra és a biztonságra, mintsem az újabb gólra helyezte a hangsúlyt. A végeredmény maradt a 0-3, összesítésben tehát 4-1-re győzte le az ősi riválisát a Barça.

A német ‘DAZN’ riporterének az első szavai a lefújást követően a következőek voltak: „Pragmatikus, de eredményes fellépés” – ennél jobban nem lehetne összefoglalni az elődöntő visszavágóját. Az ősi rivális otthonában nyerni 3-0-ra nagy dolog, akárhogyan sikerül, Dembélé két gólpassza, Suárez élessége a kapu előtt, valamint a hozzáállás dicsérendő, ám nagy győzelemként elkönyvelni önmagát a mérkőzést nem igazán lehet.

Azt már sokkal inkább, hogy a Barcelona immáron egymás után hatodik alkalommal jutott be a Király Kupa döntőjébe. Ez történelmi, korszakos teljesítmény. Egy ilyen szép estén – az ősi riválist ismételten három góllal két vállra fektetni a saját otthonában bizony az – maradjunk a pozitívumoknál.

Real Madrid – FC Barcelona: 0-3 ( 0-0 )
Madrid, Santiago Bernabéu
66.246 néző

Vezette: José Sánchez

Real Madrid: Keylor Navas – Carvajal, Varane, Sergio Ramos, Reguilón – Casemiro (Fede Valverde, 74′), Kroos, Modric – Lucas Vázquez (Bale, 68′), Benzema, Vinícius (Asensio, 81).

FC Barcelona: ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Jordi Alba – Busquets (Arthur Melo, 85′), Sergi Roberto, Rakitic – Messi, Luis Suárez (Arturo Vidal, 78′), Dembélé (Coutinho, 74′).

Gólok: 0-1, Luis Suárez (50′); 0-2, Varane (68′ – öngól); 0-3, Luis Suárez (72′).

Ötöt most nem kapott a Madrid, de egy 0-3 azért összejött. Rendelj még most az utolsó darabos Manita pólók közül, amíg el nem fogy végleg!