Gigászi lépés Madrid felé: 3-0

Messi-dupla és Suárez gól

A Barcelona elérte a célját a BL-elődöntő odavágóján, miután 3-0-ra nyert a Liverpool ellen. Nem kapott gólt, emellett jelentős előnyt is szerzett az Anfieldre, és bár korai lenne már most örülni, az biztos, hogy egy jelentős lépést tett a döntő felé. A kivételes színvonalú és intenzitású meccset a Barça jobb helyzetkihasználása és Messi zsenialitása döntötte el ilyen arányban. 

Ernesto Valverde egy kicsit variált a megszokott kezdőcsapatán, és a brazil Arthur Melo helyett a chilei Arturo Vidal játszott az elejétől fogva, vélhetően azért, hogy az intenzív liverpooli kezdést az elején meg tudja fogni az együttes, illetve Vidal szerepeltetése egyben azt is jelentette, hogy a Barça nem feltétlenül akarja birtokolni a labdát 90 percen keresztül. További kérdőjel volt még a jobbhátvéd pozíciója, ahol Semedo mellett a gyorsasága szólt, ám végül Sergi Roberto kezdhetett, vélhetően azért, mert a saját nevelés az összjátékban még jobb, mint portugál csapattársa.

Az első félidő igazi csúcsfutballt hozott – nem véletlenül ez az a mérkőzés, amire a legnehezebb volt jegyet szerezni az idei szezonban. Intenzitás, koncentráltság, egyéniségek, zsenik és parádés megoldások jellemezték az első 45 percet, mely során végül Luis Suárez góljával a Barcelona mehetett előnnyel a szünetre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a Liverpool nem lett volna partiban, sőt, Mané révén akár az egyenlítés is összejöhetett volna az angol csapatnak, ám a támadó az utolsó döntésnél hibázott, így maradt az egygólos katalán előny.

Mindvégig érezhető volt, hogy a Barça ki akarja húzni a Liverpool méregfogát, vagyis a térfél közepén szerzett labdákból való megindulást. Ezt a magas fokú koncentráltság mellett (83%-os passzpontosság csapatszinten) azzal érte el a gárda, hogy a saját térfelén a pálya középső zónáin nem ment bele a rizikós helyzetekbe. A Liverpool két csapatrésze között már meghúzták azokat a cseleket és passzokat Messiék, amik megszokottak tőlük, de a saját térfélen ezúttal minimalizálta a kockázatokat a csapat. Ami a támadásokat illeti, a Barcelona kettővel kevesebbszer lőtt kapura a félidő során (4 – 6 az angolok javára), ám amíg a Pool’ egyszer sem találta el a kaput, addig Alissonnak egyszer védenie kellett, egyszer pedig tehetetlen volt Suárez lövésénél. 1-0, Vidal forgatta át a játékot, Alba beadására pedig Suárez érkezett, és előzte meg a brazil kapust.

A katalán vezetés ellenére a Liverpool nem igazán érezhette úgy, hogy pánikolnia kellene, hiszen az ígéretes helyzetei megvoltak, ráadásul Salah alig veszített párharcot, és csakis a kollektív védőmunkának köszönheti a Barça, hogy végül sikerült őt megállítania. Lenglet be is sárgult róla, de az egyiptomin kívül a szenegáli Mané is nagyon veszélyesen játszott.

A meccs ugyanolyan színvonalon és sebességgel folytatódott a szünet után, mint azelőtt, annyi különbséggel, hogy a ‘Pool talán többször felért ter Stegen kapujáig. Többet birtokolták a labdát, többször voltak veszélyesek, a Barcelona pedig nem tartotta meg a játékszert. Labda nélkül pedig egyre inkább védekezésre kényszerült a Barça. Volt remek lövése Salah-nak, óriási ziccere Millnernek, ezt követően jött is az első csere, hogy meg tudja erősíteni a középpályáját Valverde, mert érett a vörösök gólja. Lejött a támadásban és védekezésben is visszafogott Coutinho, helyére érkezett Semedo – ezzel ő lett a jobbhátvéd, Sergi Roberto pedig feljebb lépett a középpályára.

A cserével a Barcelona ugyan nem támadott jobban, de stabilabbá vált a védekezése, hiszen egyel több embere lett a pálya közepén, így a Liverpool már egy stabilabb védelemmel találta szemben magát. Az is látszott azonban, hogy a katalán csapat nem mert vagy nem akart menni a második gólért, és inkább törekedett a stabilitására, ami hazai pályán mindenképpen megkérdőjelezhető taktika volt. A második félidő elején a ‘Poolé volt a labda, a Barcelona inkább egy-egy labdaszerzésre, talán egy kis szerencsére is bízta azt, hogy lő-e második gólt. És végül ez jött be: Messi indítása szerencsésen pattant a center posztján felbukkanó Sergi Robertóhoz, ő letette Suárez elé, és az uruguayi ugyan elhibázta a lövését, a kapufáról kijövő labdát Messi már bekísérhette a kapuba. 2-0, semmiből jövő, de elképesztően fontos gól.

Ez a gól nagy lélektani pluszt is adott a Barçának, mely átvette a játék irányítását és ment a harmadik gólért, melyet meg is szerzett, bár nem akcióból, hanem pontrúgásból. Messi 25 méterről, pont középről kapott egy esélyt, és talán az egész szezon legjobban kivitelezett szabadrúgását mutatta be. Nagyon pontosan, és nagyon erősen lőtt a jobb felső sarokba. 3-0, újabb gigászi lépés előre a döntő felé.

A kicsit még ünneplő Barcelona játékosok kihagyását majdnem kihasználta a csereként beállt Firmino és Salah, de egyszer Rakitic mentett a gólvonalról, majd a kapufa mindenki más helyett. A Barcelona ezt az ordító ziccert megúszta, és a hátralévő időt is kapott gól nélkül. A meccs utolsó jeleneténél ráadásul Dembélé lábában maradt a 4-0.

El nem dőlt a párharc, de bőven jobb helyzetből következik a folytatás a Barcelona számára, mint azt előzetesen talán várni lehetett.

FC Barcelona – Liverpool: 3-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
98.299 néző
Vezette: Bjorn Kuipers

FC Barcelona: ter Stegen, Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Alba, Busquets, Rakitic, Vidal, Messi, Suárez, Coutinho.

Liverpool: Alisson – Gomez, Matip, Van Dijk, Robertson – Fabinho, Milner, Wijnaldum – Keita, Salah, Mané.

Gólok: Luis Suárez (26′), Messi (75′, 82′).