Működött a B-terv: 2-1-es siker Milánóban

Van eredményes, tetszetős Barcelona Lionel Messi nélkül is. És még sok más sztár nélkül is. A Barcelona meglepetésre 2-1-re megnyerte a számára tét nélküli, az Internek élet-halál meccset a BL zárófordulójában és leckét adott a profi mentalitásból.

Mert hogy ezen a meccsen csak a sportszerűség és a csapaton belüli pozícióharc vihette előre a játékosokat. A továbbjutás vagy csoport elsőség szempontjából nem volt tétje a meccsnek katalán szempontból.

Ezek után Valverde edző kihagyta a kezdőből Ter Stegent, Piquét, Busquetset, De Jongot, Luis Suárezt és persze Lionel Messit. Játszottak azok, akik ritkábban szoktak, és ők is egy teljesen új felállásban. Lenglet, Umtiti és Todibo hárman együtt voltak középső védők, a középpályán Aleñá, Arturo Vidal és Rakitic játszottak, elől csak Griezmann és Carles Pérez. Ansu Fati is csak csere volt, Riqui Puig végül a kispadra sem ülhetett le.

Az eredménykényszer az Intert nyomta, hiszen minimum olyan eredményt kellett volna elérniük, mint a Dortmund a Slavia Prága ellen hazai pályán. Ezt a nyomást lehetett érezni a meccs egyes szakaszaiban, amikor veszélyesen támadott vagy ment előre az Inter, de az összkép az volt, hogy a Barcelona nagyon jól állt a lábán a tartalékcsapatával. Eleinte talán az Inter volt veszélyesebb, de később jobban kézben tartotta a játékot a Barcelona, volt is helyzete Carles Péreznek.

Elsőre még nem jött a gól, másodszorra már igen egy Griezmann, Vidal, Pérez háromszögelés végén. Az Internek szerencséje is volt, hogy a szünet előtt ki tudott egyenlíteni egy tizenhatosról elengedett Lukaku lövésből, pláne, hogy ezzel egy időben a Slavia Prága is egyenlített Dortmundban. Így a szünetben még nem állt kiesésre az olasz csapat, bár azt lehetett érezni, hogy nem igazán bírnak a Barcelonával.

A folytatásban Lukaku nem tudott túljárni Neto eszén, és közben a Dortmund is újfent vezetést szerzett, ami újra nyomás alá helyezte az Intert. A Barcelonánál Ernesto Valverde frissített a csapatán, jött Suárez és De Jong, lement Griezmann és Rakitic – ezzel pályán maradhatott a jó meccset játszó Carles Pérez.

Mindkét kapu előtt akadtak gólhelyzetek, az Inter kétszer is lesgólt szerzett, a másik oldalon viszont jött a hajrában a csereként beállt Ansu Fati, aki néhány labdaérintés után nagyon szépen kilőtte a jobb alsó sarkot. Ezzel most ő a BL-történetének legfiatalabb gólszerzője.

A Barcelona győzött Milánóban, ott, ahol az Inter ellen még soha a történetében. És pont most sikerült ezt elérnie, amikor nem is kellett volna feltétlenül, és amikor tartalékosabb csapat volt pályán. De az összkép a lényeges: ez a kísérleti csapat nagyon stabilan állt a lábán a Serie A listavezetőjével szemben, és kiejtette az olaszokat a Bajnokok Ligájából.

Internazionale – FC Barcelona: 1-2 (1-1)
Milánó, Giuseppe Meazza
85.000 néző
Vezette: Kuipers

Inter: Handanovic, Godín, De Vrij, Skriniar, D’Ambrosio (Politano 75′), Vecino, Brozovic, Borja Valero (Esposito 76′), Biraghi (Lazaro 68′), Lautaro, Lukaku

FC Barcelona: Neto, Wague, Lenglet, Umtiti, Todibo, Junior, Rakitic (De Jong 62′), Aleñá, Vidal, Griezmann (Suárez 62′), Carles Pérez (Ansu Fati 84′)

Gólok: Carles Pérez (23′), Lukaku (44′), Ansu Fati (87′).