Egy félidő játékkal a negyeddöntőben: Barcelona-Napoli 3-1

A Bayern várja pénteken Messiéket

Remek első félidőt játszott a Barcelona a Napoli ellen a koronavírus miatt elhalasztott BL nyolcaddöntő visszavágóján, a csapat három első félidei találatára csak egy válasz érkezett a vendégek részéről, így hamar döntésre tudták vinni a mérkőzés és a továbbjutás sorsát Messiék. Katalán részről ezúttal a kirakós szépen összeállt: a játék, a hozzáállás, a védekezés és a befejezések is, ha nem is kiemelkedőek, de szezon átlag felettiek voltak, ez pedig a BL negyeddöntőre simán elég volt a mezőnyfölényben játszó, de kapura veszélytelen olaszok ellen – a kérdés, hogy a jóval erősebb Bayern ellen a következő körben tud-e még ennél is többet a csapat, ott ugyanis biztosan szükség lesz rá…

A katalán lapok nem tévedtek nagyot, amikor azt jósolták a mérkőzésre, hogy Setién egy 4-3-1-2-es felállással fogja köszönteni a Napolit – gyakorlatilag az egyetlen olyan támadóhármas formációval, amiben Messi és Griezmann a legjobban tudnak együtt játszani a természetes pozíciójukat nézve. A francia ezúttal Messiék mögött játszott egy kicsivel, a Barcelona elképzelése pedig nagyon jól működött és már az első félidőben gólokkal vezetett a csapat.

Ha esetleg valaki nem tudta volna a meccs előtt, hogy a Barça számára a BL az utolsó esély, hogy kozmetikázzon valamit az eddig egyértelműen csalódást jelentő szezonon, annak hamar világossá vált, hogy a csapat motivációjával nem lesz gond. A Napoli ugyan ráijesztett ter Stegenre az első percekben, amikor Mertens egy szerencsésen elé pattanó labdát eltört a kapu előtt, utána viszont teljesen egyértelmű fölénybe került a Barcelona, ami ezúttal nem meddő mezőnyfölényt jelentett (sőt, a Napolinál volt többet a labda a félidőben), hanem gyors, pontos, lendületes támadásokat, időnként eredményes letámadást és gólokat is.

Egy szöglet után Lenglet nyitotta a sort, aki gyönyörűen érkezett és fejelt a hálóba a 10. percben, majd a 23. percben Messi szerzett egy félig szerencsés, félig zseniális gólt, amikor estében még eltekert a hosszúba. Ezzel már 2-0 volt, majd jött újra Messi és de Jong gyönyörű beívelése után közelről a kapuba lőtt, ám egy kicsit kézzel beleért, így elvették tőle a harmadikat. A csapatkapitány egyébként látványosan motivált és koncentrált volt, amit nem csak a góljai mutattak, hanem mezőnyben is sokat dolgozott, a félidő vége előtt pedig a labdaszerzése után 11-est érően rúgta őt fel Koulibaly. A büntetőt Suárez értékesítette, de hogy ne legyen teljes a csapat öröme, arról a Napoli gondoskodott: a félidő utolsó perceiben Mertens is kiharcolt egy tizenegyest, Insigne belőtte, így 3-1-gyel mentek pihenőre a felek.

A második félidőre a Barça támadásbeli fölénye visszaesett, de ebben egyértelműen volt tudatosság: az előnynek és a továbbjutásra állásnak köszönhetően nem volt hova rohanni, másrészt szinte több BL trófeája van a klubnak, mint ahány BL meccset játszottak a padon ülők… A csapat ezért inkább lassította a játékot felállt védelem ellen és inkább kontrákból próbált Ospina kapuja elé érni, miközben a Napoli láthatóan igyekezett nagyobb erőket mozgósítani az újabb gól(ok)ért. A vendégek hiába kaptak nagyobb teret, ter Stegennek komoly védeni valót sokáig nem tudtak felkínálni, de helyzeteik azért bőven voltak: a 70. percben Lozano fejelt fölé, majd a 81. percben a Milik már a kapuba bólintott, ám egyértelműen lesről indult, aztán egy kapufát is összehoztak szerencsésen – a gól azonban nem jött.

A Barcelona a végére már nagyon elfáradt, Messi az utolsó 10-15 percben már egy felesleges mozdulatot vagy futást nem tett (látványos volt, ahogy térdre támaszkodva pihent, miközben támadt az ellenfél, ennek ellenére nem őt, hanem Suárezt cserélte le Setién, és kicsit érthetetlenül, végül összesen is csak kettőt cserélt). A teljes visszaállásnak köszönhetően a csapat előre már egyáltalán nem volt veszélyes, szerencsére viszont ezúttal önveszélyes sem volt a dolog, mivel a Piqué-Lenglet páros középen mindent és mindenkit eltakarított, a Napoli pedig képtelen volt valódi gólhelyzetekig vinni a támadásait. A hajrában pályára lépett egyébként a B csapat egyik legjobbja, Monchu (életében először a felnőtt csapatban) – bár a tehetségéből sokat az előbb leírt meccskép miatt nem tudott megmutatni.

Setiénék meccsterve és taktikája igazából tökéletes volt, hiszen a meccset és a továbbjutást már az első félidőben eldöntötte a csapat, a másodikban pedig belefért egy közepes iram is – a folytatás azonban egészen biztosan nehezebb lesz, hiszen jövő héten pénteken, már Lisszabonban a Chelsea-t búcsúztató Bayern München ellen fog pályára lépni a Barcelona. Viszont oda-visszavágó helyett csak egy meccsen, ami talán előny lehet barcelonai oldalon…

FC Barcelona – SSC Napoli 3-1 (3-1), összesítésben: 4-2.
Camp Nou, Barcelona
Zárt kapuk mögött
Vezette:
Cuneyt Cakir

Barcelona: Ter Stegen – Semedo, Piqué, Lenglet, Alba – De Jong, Rakitic, Roberto – Griezmann (Monchu 84’) – Messi, Suárez (Junior Firpo 90+2’).

Napoli: Ospina – di Lorenzo, Manolas, Koulibaly, Rui – Ruiz (Elmas 79’), Demme (Lobotka 46’), Zielinski (Lozano 70’) – Callejón (Politano 70’), Mertens, Insignie (Milik 79’).

Gólok: Lenglet 10’, Messi 23’, Suárez 45+1’, Mertens 45+5’.

Sárga lapok: Zielinski 60’, Suárez 90+2′.

A whoscored.com statisztikái: