Alakuló, de felemás Barça: 1-0 a Gamperen

A Barcelona nem adott gálaelőadást, de magabiztos volt az Elche ellen a Joan Gamper Kupán, mely egy újabb meccs volt az előszezon során. 1-0-ra győzött a Barcelona, akadtak jó periódusai, és a csapat tudja, hogy mit játszik, ám voltak szürkébb időszakai is, és nem egyértelmű, mekkora a csapatban rejlő potenciál. Azt nehéz megjósolni, hogy mennyire lesz versenyképes a Barça már tétmérkőzésen, komoly ellenfelekkel szemben.

Mert az az Elchére is és a korábbi előszezonbeli ellenfelekre is igaz volt, hogy semmiképp sem azt a szintet képviselik, akikkel a Barcelonának a címekért harcolnia kell. Ezért nehéz lemérni, mennyi rejlik a Barcelonában most, és mennyire stabilan tudja azt, amit játszik.

Ami viszont mostanra világoson látszik, hogy milyen csapattal áll majd ki az első tétmérkőzésen, jövő hétvégén a Villarreal ellen. A védelemben szinte semmilyen változás nem lesz a tavalyi évhez képest, Busquets és De Jong indulnak favoritként a szűrő posztokon, itt még Pjanic jövőbeni szerepét nehéz megjósolni, mert a bosnyák szombaton játszott először a Barcelonában. Jelentős súlyt kaphat a csapatban Coutinho, Ansu Fati könnyen kezdővé is válhat, Messi és egyelőre Griezmann helye is biztosnak látszik. Trincao, Dembélé és Pedri lehetnek azok, akikhez elsőként nyúl a tréner, ha változtatnia kell, és gyakran bekerülhetnek a rotációba.

Az Elche ellen érdekes volt, hogy Griezmannt ezúttal nem küldte előre középcsatárnak az edző, hanem inkább a jobb oldalra helyezte, Messi és Coutinho játszottak középen. Ansu Fati maradt a baloldalon, ahonnan a legveszélyesebb. És Griezmann a megszokottnál most lényegesen többször vett részt a játékban, Coutinho is magabiztosan, bátran játszott, Messi gólpassz értékű labdával ugratta ki Albát, aki végül a tényleges gólpasszt adta Griezmannak.

Ami jó fegyvere lehet a Barcelonának, hogy a támadó feladatú játékosok sokat mozognak, folyamatosan változtatják a pozíciójukat, ezzel talán kevésbé lesz kiszámítható a csapat játéka. A tavalyi évhez képest lényegesen jobb a letámadás is, ez sokat segíthet a védekezésnek, és több könnyű gólt hozhat a konyhára.

A meccs elsősorban azért lett csak 1-0, mert a Barcelona sok helyzetet elhibázott, ez igaz volt az első félidőre, de a második játékrész elejére is. Talán ez utóbbi időszakban játszott a legjobban a Barça, talán azért is, mert ekkor élénkült meg az első félidőben még visszafogott Ansu Fati. Ekkor azonban újfent megmutatta, hogy más kategóriájú tehetség, mint a többiek. Hagyott ki helyzetet ő is, Messi, Coutinho és Trincao is. Másrészről igaz az is, hogy akadtak periódusai a meccsnek, amikor a Barcelonából nem sugárzott a lehengerlő erő.

fc barcelona maszk

Egy hét múlva kiderül, hogy mennyi rejlik a Barçában, mekkora az átütőerő éles helyzetben, és mennyire stabilan tudja a társaság, hogy mit kell csinálnia.

FC Barcelona – Elche: 1-0 (1-0)
Barcelona, Camp Nou
Zárt kapuk mögött

FC Barcelona: Neto; Sergi Roberto, Piqué, Lenglet, Alba; Sergio Busquets (Pjanic, min. 63), de Jong; Coutinho (Pedri, min. 79), Griezmann (Trincao, min.63), Ansu Fati (Dembélé, min. 63); és Messi.

Elche: Edgar Badía; Josan (Gerard Barri, min. 83), Dani Calvo, Gonzalo Verdú, Josema, Fidel (Diego Bri, min. 79), Nuke (César Moreno, min. 69), Jony Alamo (Víctor Rodríguez, min. 69); Tete Morente, Pere Milla és Nino (Salinas, min. 79).

Gól: Griezmann (2′).