Vérrel, verejtékkel lett meg a továbbjutás: Cornellà-Barcelona 0-2

Két tizenegyes és több ziccer is kimaradt

Rendkívül nehezen sikerült csak továbbjutnia a Barcelonának a Király-kupában, mivel a borzasztó helyzetkihasználásának köszönhetően csak a hosszabbításban tudta legyőzni a harmadosztályú Cornellát Dembélé és Braithwaite góljaival. A Barça két tizenegyest és több ziccert is kihagyott a rendes játékidőben, a játéka messze volt a kielégítőtől, de a célt végül teljesítette és ott lesz a nyolcaddöntőben.

Műfű, edzőpálya jelleg és egy harmadosztályú ellenfél várt a Barcelonára a Király-kupában: a Cornella a szezon legfontosabb meccsére készült, óriási önbizalommal és vesztenivaló nélkül játszhatott, főleg azok után, hogy az Atletico Madridot ejtette ki az előző körben és ahogy minden évben szokott lenni, a Barcelona rendesen meg is szenvedett az első kupameccsén.

Részben amiatt is, mert ahogy minden évben a kupa kezdeti szakaszában, úgy most a Cornella ellen is egy sosem látott kezdőcsapattal vágott neki a Barcelona a mérkőzésnek, kezdett a fiatal saját nevelés, Ilaix Moriba és hihetetlen módon még Riqui Puig is, aki idén a legkevésbé élvezi a cserék közül Koeman bizalmát eddig.

A mérkőzés elejét szépen megnyomta a Cornella, voltak is kisebb-nagyobb helyzetei, a Barcelona pedig csak az első negyedóra végére tudta átvenni az irányítást. Könnyű dolga ugyanakkor nem volt gránátvörös-kékeknek a helyzetek kialakításában, mert a hazai játékosok, életük meccséhez illően fáradhatatlanul hajtották a labdás játékosokat, akiknek sokszor még a labdakihozatal is nehézségeket jelentett. A kapura az első félidőben nem is nagyon volt veszélyes a Barça, egyedül Trincao lövését lehetett kiemelni, aki egy szöglet után lőtt kapura, mezőnyben pedig ugyan többet járatta a labdát a csapat, de a Cornella megérdemelten tartotta a 0-0-s döntetlent.

A félidő végül gól nélkül ért véget, de csak amiatt, mert Pjanic kihagyta az Araújo ellen megítélt büntetőt a 37. percben, akit a kapu elé érkezve rúgtak fejbe. Barcelonai oldalról Puig sokat volt játékban, ám a félidőben így is lecserélte őt Koeman és beküldte Dembélét, hogy a csapat szélső játéka életre keljen, mert a csapat nagyon kevés mozgással és még kevesebb váratlan megoldással próbálkozott a mérkőzésen.

A második félidőben jöhetett volna egy megnyugvást jelent gól, viszont Griezmann és Braithwaite is kihagyott egy-egy nagy ziccert, amivel az amúgy sem túl magas önbizalmukat is sikerült még lejjebb tornázniuk. A Barcelona sok hibával játszott, olyan eladott labdái voltak a játékosoknak, amikre azért ritkán látni példát, a hazai kontrák pedig folyamatosan elértek Neto kapujáig, akinek csak azért nem kellett többször védenie, mert a Cornella támadói nem céloztak túl pontosan…

A hajrára aztán simán eldőlhetett volna a mérkőzés, de a csapat képtelen volt a kapuba találni. Egyrészt megismétlődött az első félidőben egyszer már lejátszott jelenet: Araújo helyett ezúttal Lenglet tűnt fel az ellenfél kapuja előtt, ugyanúgy fejbe rúgták, mint védőtársát, majd ezúttal Dembélé hagyta ki ugyanúgy a tizenegyest, mint Pjanic korábban. Másrészt pedig hiába adódott Pjanic, Braithwaite vagy Dembélé előtt lehetőség, az akciógól sem jött össze egyiküknek sem.

Jött viszont a hosszabbítás, egy héten belül másodszor az elvesztett Szuperkupa döntő után, de a Barcelona nagyon nem akart tizenegyespárbajt, mert úgy kezdte a hosszabbítást, ahogy a meccset kellett volna kezdenie. A főszereplővé Dembélé lépett elő, akinek az első lövését még blokkolták, ám a 92. percben viszonylag váratlanul előtte 18 méterről, amibe csak beleérni tudott az addig bravúrokat halmozó Ramón kapus, 0-1!

A nehezen megszerzett előnyt aztán már nem engedte ki a kezéből a Barcelona, a végén még Pedri is rúgatott Braithwaite-tel egyet a teljesen elfáradt ellenfél ellen, így a csapat végül továbbjutott és ott lesz a Copa del Rey nyolcaddöntőjében a jövő héten.

Cornella FC – FC Barcelona 0-1 (0-0; 0-0) – hosszabbítás után
Nou Camp Municipal, Cornellà
Copa del Rey, a legjobb 32 között
Zárt kapuk mögött
Játékvezető:
César Soto Grado

Cornella: Ramón – Guzman, Estellés, Moreno, Martin – Eloy Gila, Presa, Dorca, Marcet – Medina, Ontiveros.

Barcelona: Neto – Mingueza, Araújo, Lenglet, Firpo – Pjanic, Moriba (Busquets 74’), Puig (Dembélé 46’) – Trincao (Pedri 74’), Braithwaite és Griezmann (Konrad 101’).

Gól: Dembélé 92’, Braithwaite 120′.

Kiállítva: Estelles 118’.

***