Nyögvenyelősen hozott kötelező győzelem – már csak egy pont a hátrány!

Dembélé döntött a 90. percben

A spanyol bajnokság 29. fordulójában a Valladolid együttesét fogadta a Camp Nouban hazai pályán az FC Barcelona. A válogatott szünet és az El Clásico közé ékelődött ez a bajnoki, ami előzetesen igen könnyed hazai győzelemnek tűnt, azonban ennél sokkal nehezebben alakult a mérkőzés a katalánok számára. Kevés komoly helyzetet tudtak kialakítani Messiék, és azokat sem jól használták ki. Sokáig gólnélküli döntetlen volt az állás, és úgy is tűnt, hogy nem tudja feltörni a Barça a végén már 10 emberből álló Valladolid védelmét, de végül Dembélé döntött a 90. percben. Így nagy nehezen, de sikerült egy pontra feljönni a Barçának az Atlético mögé a tabellán.

Folytatódtak a spanyol bajnoki küzdelmek a Barcelona számára is a válogatott szünet után. Hiába játszik már hétvégén El Clásicót a Real Madrid otthonában a Barça, Koeman mester nem pihentetett, a lehető legerősebb összeállításban küldte ki Messiéket, a mostanában már megszokott 3-4-3-as felállásban. A Barcelona előtt nagy lehetőség adódott, hiszen a Sevilla vendégeként vereséget szenvedett a listavezető Atlético Madrid, így ha hozzák a katalánok a kötelező győzelmet, egy pontra megközelíthetik Simeone együttesét.

Elég nyögvenyelősen kezdődött a mérkőzés a hazaiak számára, korántsem volt látható az a meggyőző, magabiztos játék, amit a Sociedad elleni bajnokin mutattak. A találkozó elején inkább a Valladolid veszélyzetetett, a kilencedik percben kis híján meg is szerezte a vezetést a vendég csapat, amikor egy éles beadást követően az ötös vonaláról fejelhetett Kodro, de a labda a felső lécről kifelé pattant, így a Barça számára kisebb szerencsével, de maradt a gólnélküli döntetlen. A következő időszakban továbbra sem tudták feltörni a Valladolid kemény védekezését a katalánok, a 41. percig kellett várni az első komolyabb hazai lehetőségre. Griezmann ugratta ki ügyesen Dembélét, aki már a tizenhatoson belül volt, de talppal szépen visszatette a labdát a mögötte érkező Messinek, akinek a lövését egy becsúszó vendég védő blokkolta. Ezt követően még a hosszabbításban alakult ki nagy helyzet a Valladolid kapuja előtt: Messi lekészítése után Pedri tüzelt a kapura, de Masip óriási bravúrt bemutatva a kapufára tudta tolni a lövést, így megúszták a vendégek, 0-0-ás eredménnyel mehettek pihenni az öltözőbe a csapatok.

A második játékrészben ott folytatták a csapatok, ahol abbahagyták, tehát a Barcelona nyomott, a Valladolid pedig próbált kontrázni. Az 59. percben nagyon közel állt a gólhoz a Barça, miután Messi ugratta ki Dembélét, akinek a lövését Masip védte, de Griezmann a kipattanót még bebólinthatta volna, azonban elkerülte a kaput a próbálkozása. Pár perccel később határozta el Koeman, hogy cserél, méghozzá hármat is. Mingueza, Busquets és Griezmann hagyta el a pályát, míg Araújo, Braithwaite és Trincao jött be. A 64. percben a szívükhez kaphattak a Barça-szurkolók, hiszen Alba kezét érintette a labda a büntetőterületen belül, de nem szólt a síp. A 77. percben jött a következő csere: Moriba állt be Pedri helyére, így már csak egy lehetősége maradt Koemannak a változtatásra. Két minutummal később tíz emberre kényszerült a Valladolid, miután Dembélét ütközték le, a játékvezető felmutatta a piros lapot, a visszajátszás alapján szigorú döntés született. Továbbra is nyomott a Barcelona, a rendes játékidő előtt Moriba fejét találta meg Trincao beadása, de már túl kiszorított helyzetben volt a fiatal játékos, nem tudta kapura irányítani a fejest. A 90. percben aztán Dembélé egy lapattanó fejes után kapásból vette célba a kaput, amit már nem tudott hárítani Masip, nagyon fontos gólt szerzett a francia támadó, amivel megszerezte a három pontot a Barcelona!

A katalánok tehát a válogatott szünet utáni nyögvenyelős játékkal kínkeservesen, de nyerni tudtak a Valladolid ellen, így már csak egy pont a Barça hátránya a bajnoki táblázaton az Atlético Madrid mögött. Szombat este pedig jön az El Clásico, és fontos megjegyezni, hogy Simeone csapatára is nehéz meccs vár hétvégén, hiszen a Betis otthonában lépnek pályára Suárez és Llorente nélkül. Ők ketten eltiltottak, ezért nem léphetnek pályára – Messivel és De Jonggal ellentétben, akik lehozták sárga lap nélkül a Valladolid ellen, így ott lehetnek a Klasszikuson.

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

FC Barcelona – Real Valladolid CF 1-0 (0-0)

Camp Nou, Barcelona

Vezette: Jaime Latre

Barcelona: Ter Stegen – Mingueza (Araújo 63′), De Jong, Lenglet – Dest (Puig 87′), Busquets (Braithwaite 63′), Pedri (Moriba 77′), Alba – Messi, Dembélé, Griezmann (Trincao 63′)

Valladolid: Masip – Sánchez, González, Olaza – Janko (Hervias 65′), Mesa, Plano, Alcaraz, Nacho – Guardiola (Andre 77′) és Kodro (Rubio 85′).

Gól: Dembélé 90′.