Még összejöhet a negyedik hely: Barcelona – Celta 1-2

Az FC Barcelona megismételte a Levante ellen már ellen bemutatott bravúrt: hazai pályán, Messi vezető gólját követően szenvedett 2-1-es vereséget egy középmezőnybeli csapat ellen. A madridi csapatok győzelme miatt ezzel a vereséggel immáron biztossá vált, hogy idén már nem lehet bajnok a Barça. A katalán csapat az elmúlt 5 fordulóban arcpirítóan kevés, mindösszesen 5 pontot szerzett, amelynél csak négy csapat ért el kevesebbet ugyanennyi mérkőzés alatt a LaLigában.

Pedig nem indult rosszul a mérkőzés, a 10. percben Griezmann lőhetett kapura, de Ivan Villarnak nem okozott problémát a hárítás. Ezt követően Messi került helyzetbe, a Griezmanntól kapott labdát enyhén kiszorított helyzetből kapásból vágta a kapu fölé.

A 28. percben Sergio Busquets ívelt be a baloldalról egy labdát a védelem mögé, amit Messi szépen fejelt vissza a hosszúra: 1-0. Ezzel a góllal tehát vezetett a Barcelona a Celta ellen, akik a gólig még kapura lövéssel sem próbálkoztak és  labdát is csak 29%-ban birtokolták. A vendégek tehát az első 30 percben teljesen lemondtak a labdáról és a támadás vezetésről, de ez a kapott gól után nem maradt így.

A kapott gólra gyorsan érkezett is a válasz: a 38. percben Iago Aspas kapott a bal szélen labdát, aki a befelé mozgó Santi Mina elé tálalt. A spanyol támadó nyugodtan vehette át a lasztit és feltehetően még a Háború és békét is elolvashatta volna, ugyanis a katalán védelem a koronavírus miatti szociális távolságtartás elvét figyelembe véve méterekről figyelte őt és mozdulatait. Santi Mina Tolsztoj klasszikusának áttanulmányozása helyett viszont a kapura lövést választotta, ami olyannyira meglepte a Barcelona védelmét, hogy egy nem túl erős, 20 méterről a kapu közepébe tartó lövés simán utat talált a hálóba: 1-1.

Egy ilyen kapott gól után a mennyei megyeiben a védelem fizeti a csapát sörét egész este. Reméljük, hogy erre lesz anyagi kerete a védekezés helyett a beavatkozás nélküli megfigyelés fegyverét használó Piqué – ter Stegen kettősnek. Ezt követően nem történt semmi érdemleges a kettős sípszóig, 1-1-es állásnál mehettek tehát az öltözőbe a csapatok.

Ronald Koeman már nem az eltiltását tölti és újra a csapattal lehetett, talán ennek köszönhetően vette észre, hogy van az öltözőben egy alacsony, ámbár ügyes fiú, aki nem az egyik játékos gyermeke, hanem bizony az ő egyik játékosa, akit történesten úgy hívnak, hogy Riqui Puig. Ennek a fantasztikus felismerésnek köszönhetően a fiatal tehetség állhatott be a második félidőre a mezőnyben gyakran eltűnő Pedri helyére.

Az 54′ percben előbb Riqui Puignak volt lehetősége gólt lőni, de egy védő még időben odaért az ötös környékén, majd a rövid felszabadítást követően Moriba lőtt jócskán a kapu fölé. Kicsit később a hosszúra lőtt szögletet követően Piqué fejelte vissza a labdát középre, de Araújo 2 méterről nem tudta a kapuba bólintani a kicsit mögé érkező passzt.

Ezt követően Dembélének sokadik próbálkozására végre összejött a „teszkós” csel (a „megtolom és futok utána”), aminek köszönhetően egészen az ötös sarkáig jutott a labdával, de a bepassza olyan volt, mint a barcelonai karrierje tömören: ígéretes, de semmi több. A védők viszonylag könnyedén tisztáztak a gyenge megoldást követően.

A 83. percben Clement Lenglet felesleges szabálytalansága sárgalapot ért, így megismételte a Celta Vigo elleni őszi mérkőzésen nyújtott teljesítményét: két sárgalappal a kiállítás sorsára jutott. Ekkor már érezni lehetett, hogy a francia védő újabb amatőr hibája komoly következményekkel járhat: a 89. percben Solari lecsúszott beadása csattant a hosszú kapufán, majd a mezőnybe visszapattanó labdát Santi Mina lőtte közelről az üresen álló kapuba. Még Messi veszélyeztetett, de lövése elkerülte a kaput, így maradt a kínos vereség a Celta Vigo ellen.

Az Atlético Madrid és a Real Madrid győzelmét követően a Barcelona számára már matematikai esély sem maradt a bajnoki cím megszerzésére. A Sevilla viszont megtette azt a szívességet, hogy nem nyert, így nem előzte meg a folyamatosan saját cipőfűzőjében is felbukó gránátvörös-kék együttest. Így tehát az utolsó fordulóra is maradt némi izgalom: a Sevilla még leszoríthatja a dobogó legalsó fokáról is a Koeman-csapatot.

FC Barcelona – Celta Vigo 1-2 (1-1)
La Liga, 37. forduló
Barcelona, Camp Nou
Zárt kapuk mögött
Vezette: R. Bengoetxea

Barcelona: Ter Stegen – Araújo, Piqué (Dest 64′), Lenglet –Pedri (Puig 46′), Busquets, Moriba (Pjanić 86′), Alba – Dembélé (Trincão 70′), Messi, Griezmann (Braithwaite 70′)

Celta Vigo: Villar – Vazquez Comesana, Araujo, Dominguez, Caricol – Suárez, Beltran, Nolito, Mendez – Iago Aspas, Santi Mina

Gólszerzők: Messi 28′ illetve Santi Mina 38′, 89′

Öltöztesd a lakást is gránátvörös-kékbe – exkluzív darabok otthonra is! 

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát