Dembélé lőtte elődöntőbe a csapatot a Sociedad ellen a kupában: 1-0

A Getafe elleni 1-0 után újra egygólos győzelmet aratott a Barcelona, ezúttal a Copa del Rey negyeddöntőjében a Real Sociedad ellen, amivel bejutott a sorozat elődöntőjébe. A csapat meggyőzőbb volt, mint hétvégén, különösen Dembélé futballozott nagyszerűen, de a katalánok még emberelőnyben is képtelenek voltak lezárni a mérkőzést a rengeteg kialakított helyzet ellenére, ami ter Stegen hibája miatt a végén majdnem hosszabbítást eredményezett.

Xavi a meccsek előtti sajtótájékoztatókon általában nem szereti elárulni, kik fognak játszani, de az elmúlt hetek alapján, főleg az Atletico elleni bajnoki és a kiválóan sikerült Real Madrid elleni győztes Szuperkupa döntő óta úgy néz ki, megtalálta az alapcsapatát a nehezebbnek tűnő meccsekre: Busquets és de Jong újra együtt duplaszűrt Pedrivel és Gavival az oldalukon, míg hátul Araújo és Koundé játszottak Christensen mellett, annyi különbséggel, hogy most Koundé volt a jobbhátvéd, Araújo pedig középen szerepelt.


Duplaszűrő á lá Busquets & de Jong


Pedri és Gavi vezették a letámadást sokszor, Dembélé a szélen

A csapat aktívan kezdett, a várakozásoknak megfelelően beszorította a Sociedadot, magasan letámadt, így a baszkok maximum csak a labdát tudták tartani, ter Stegen kapuját nem igazán látták közelről. A Barça a kezdeti mezőnyfölényt aztán elkezdte helyzetekre váltani, Gavi egy szöglet utáni flipperezés végén lőtt mellé, Dembélé nevéhez egy kontra-szóló-mellé lehetőséget lehetett felírni, de Jong becsúszva tette kapu mellé a labdát, Lewandowskit pedig előbb blokkolták ziccerben, majd gólt is szerzett, azonban de Jong lesen állva beleért a lövésébe – viszont az élőképen látszó sima leshez képest végül csak kicsivel volt előrébb, mint az alul bújkáló vendég játékos. A labda sokat volt a Barcelonánál és különösen Dembélé játszott jól: a francia szélső cselei folyamatosan ültek, gyakorlatilag nem volt támadás, hogy ne verte volna meg az emberét, ráadásul ezúttal a passzai is jó helyre mentek és több nagy helyzetet is kialakított a többieknek.


Alul a Sociedad játékosa majdnem megoldotta, hogy ne legyen les… 

A Sociedad magasan védekezett, próbálta szűkíteni a katalánok játszóterét, erre válaszul a Barcelona tudatosan próbált hosszú labdákkal a vendég védelem mögé kerülni és az üres területekre befutni. Ez alapvetően működött is, érkeztek a labdák laposan, ívelve, direktben ter Stegentől vagy mezőnyből kényszerítők után, érkezett több jó beindulás Pedritől, Gavitól és de Jongtól is, azonban a helyzeteket kivétel nélkül elrontották a végén. Mindeközben a Sociedad az egész félidőben egyszer jutott el lövésig, de az máris kapufa lett Kubo részéről.


Volt hely befutni a védők mögé… 

A félidő közepén sokat állt a játék, sikerült belemennie mindkét csapatnak egy könyöklős, aztán törlesztős adok-kapokba, amit Gil Manzano sokáig próbált lapok nélkül kordában tartani. A főszereplő aztán Brais Méndez lett, aki a könyöklésekből előbb kapott egyet Lewandowskitól, aztán adott egyet Pedrinek, majd Lewandowskiba szállt bele hátulról, de aztán csak Busquets letalpalásáért kapta meg a jól megérdemelt lapját – ráadásul a kezdeti sárgáját visszavonva a VAR javaslatára végül pirossal jutalmazták meg.


-1 boka, +1 piros

A kiállítás után a második félidőre a játék képe nem változott túlságosan, mert ugyanúgy a Barcelonánál volt többet a labda, az viszont különösen érdekes volt, hogy a Sociedad emberhátrányban sem tette be a buszt a kapu elé, hanem maradt a félpályára feltolt magas védekezésnél. Ennek köszönhetően aztán Dembélé is elszaladt egyszer és az 52. percben éles szögből gólt tudott lőni, 1-0!

Ember- és gólelőny ellenére a Barcelona játéka kissé leült ezután, meglepően sokat volt a labda Sociedadnál, Kubo pedig továbbra is egyszemélyben jelentette a veszélyt a vendégek támadásainál. A japán támadó Pedrit és Busquetset is besárgázta, majd a 60. percben megtalálta a kapu előtt ácsorgó Sorlothot, aki egy (!) méterről kapu fölé lőtt – valószínűleg ő sem tudta, hogyan.


Végre Dembélé futott egyet – lett is egy gól

Érdekes volt, hogy Xavi nem cserélt a szokásos 60. perc környékén, de valószínűleg abban a reményben várt ki, hogy a csapat tud még egy gólt rúgni – ehhez Gavi járt a legközelebb, aki a 68. percben rúgott egy kapufát, természetesen Dembélé passzából. A gól helyett aztán csak a cserék érkeztek meg, beállt Kessie és Raphinha (Pedri meg lesántikált), később pedig Fati is, de ahogy a szezonban már sokadik alkalommal, a Barcelona nem volt képes lezárni a mérkőzést egygólos vezetés után.

Barcelonai oldalon még Lewandowski fejese volt a hajrában komoly lehetőség, de az igazi hidegzuhany ter Stegennek köszönhetően jöhetett volna, aki a találkozó végén gólpassz értékű átadást adott az ellenfélnek, majd azzal a lendülettel meg is fogta a ziccert – és később egy szöglet után is bemutatott egy nagy védést, megőrizve az előnyt, amivel a csapat a négy közé jutott.


ter Stegen unatkozhatott… 

A csapat nem játszott ellenállhatatlanul, de órási mezőnyfölényben volt, nagy problémák nem voltak a játékkal, helyzeteket is sikerült kialakítani és minden adott volt egy többgólos győzelemhez, főleg az emberelőnynek köszönhetően, de – megint, már sokadszorra idén – a második gólt nem tudták belőni Lewandowskiék.

Folytatás a négy között, ahova a Barcelona mellett az Osasuna is bejutott (a Sevillát búcsúztatva) és akikhez csütörtökön a Valencia-Athletic és a Real-Atletico párharcok győztesei csatlakoznak majd. Az elődöntő már oda-visszavágós kör lesz február 7-8-án és március 2-án, a sorsolásra pénteken sor kerül. Az elődöntő előtt így még három bajnoki találkozója lesz a csapatnak, szombaton a Girona, szerdán a Betis vendége lesz a Barça, majd február első hétvégéjén a Sevilla látogat a Camp Nouba.

Barcelona-Real Sociedad 1-0 (0-0)
Copa del Rey, negyeddöntő
Spotify Camp Nou, Barcelona
59.610 néző
Vezette
: Jesús Gil Manzano

Barcelona: Ter Stegen – Araújo, Koundé, Christensen (Alonso 90+2’), Baldé (Raphinha 77’) – Pedri (Kessie 77’), Busquets, de Jong, Gavi – Lewandowski, Dembélé (Fati 84’).

Real Sociedad: Remiro – Elustondo, Zubeldia, Le Normand, Rico (Muñoz 46’) – Brais Méndez, Zubimendi, Marin (Olasagasti 78′) – Oyarzabal (Barrenetxea 46’) – Sorloth (Fernández 87′), Kubo (Navarro 78′).

Gólok: Dembélé 52’,

Sárga lapok: Busquets 56’, Pedri 59’, Zubimendi 66’,

Kiállítva: Brais Méndez 40’

A fotmob.com statisztikái:

***