Ebben a szezonban két trófeát nyerhet a Barça: Barcelona – Real Madrid: 0-4 (0-1)

A szezon ötödik Clásicóját rendezték a szerdai Copa del Rey elődöntő visszavágóján. A Camp Nouban 21:00 kezdéssel csapott össze a Barcelona és a Real Madrid. A katalánoknak elég lett volna a döntetlen is, hiszen kis szerencsével és a madridi fölény ellenére 1-0-ra győzni tudtak a Bernabeuban.  Ezen a mérkőzésen az első madridi gól után nem volt meg a hit a katalán játékosokban, és sorban kapták a találatokat, a védelem nem állt a helyzet magaslatán. Innentől fogva lehet a LaLigára koncentrálni, a bajnoki címmel a spanyol Szuperkupa mellett két trófeát szerezhet a Barça.

Előzmény, összeállítás

A Barcelona egy nappal többet pihenhetett a bajnoki összecsapás után, mivel szombaton játszhatott. A két gigász igen jó formát mutatott a hétvégén 10 rúgott és nulla kapott góllal, a madridiak vették ki jobban ebből részüket, 6 gólt termeltek a Valladolid ellen. Mindkét csapat remek formája jó mérkőzést ígért.

Xavi Hernandeznek továbbra sem állt rendelkezésére négy fontos játékosa: Dembélé, Pedri, Christensen és De Jong, így az összes vonalban volt fontos hiányzója a Barcelonának. A védelem jobboldalán nem volt meglepetés Araújo szerepeltetése Vinícius ellen, az uruguayi remekelt az elmúlt mérkőzéseken a brazillal szemben, középen Koundé és Alonso is várható volt Christensen hiányában, és Baldé is már megszokott a balszélen. Különösen érzékeny volt a középpálya, ahol két támadófelfogású futballistát (Pedri, De Jong) nehéz volt pótolni, helyettük Roberto és Kessié játszott a kezdőben, középen Busquets adhatta meg a stabilitást. Elöl sárgalapjai miatt Raphinha pihenhetett a bajnokin, bevetése nem volt meglepetés, ahogy Lewandowskié sem, és a balszélen Gavi játéka is várható volt.

A Real Madridnak kevesebb sérültje volt, Mendy mellett Rüdiger sem kerülhetett csapatba, Camavinga balhátvédként szerepeltetése már nem is tünt meglepetésnek, mellette még Carvajal, Militao és Alaba szűrte a katalánok támadásait. Ancelotti azt állította a mérkőzés előtti sajtótájékoztatón, hogy nem rontanak a Barcelonának, ehhez képest bivalyerős támadósort állított fel a középpályán és a támadó szekcióban. Középpálya: Valverde, Modric, Kroos, a támadók: Rodrygo, Benzema, Vinícius.

Mérkőzés

Rögtön a 2. percben Gavi küldött remek passzt a kapu elé, de az egyik madridi védő szögletre mentett. Nem sokkal utána David Alaba egyértelműen kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül, de a bíró nem ítélte a helyzetet büntetőnek. A 9. percben tűzijátékot rendezett a Barcelona, de a végén Courtois védett. A 10. perc legfontosabb eseménye, hogy a közönség Messi nevét kezdte skandálni, érzékeltetve, hogy szívesen visszavárják az argentint.

A 11. percben a Madrid is megmutatta az oroszlánkörmeit, Rodrygo egy kontra során remekül centerezett, az érkező Vinícius elől Araújo becsúszva mentett, de az uruguayi a kapufával ütközött. Kicsit megfagyott a vér a katalán szurkolók ereiben. A 16. percben a játékvezető, Juan Martinez Munuera megállította a játékos és kiment az oldalvonalhoz, mert Xavi erősen reklamált, a bíró felmutatta neki a sárga lapot. A 26. percben Gavi és Vinícius kakaskodása szintén sárgalapot érdemelt ki a bírótól. A 32. percben Baldé pillanatai következtek több csel és megindulás után a centerezése nem volt pontos, ígéretes helyzet volt.

Az utolsó negyedórára picit enyhült a mérkőzés irama, a hangulat viszont paprikássá vált vélt vagy valós szabálytalanságok miatt vonták kérdőre egymást a felek. Aztán egy remek Barcelona támadást követően óriási gólhelyzet alakult ki a fővárosi csapat kapuja előtt, de Lewandowski lövését Courtois hárította, a védő kivágta a labdát, ami egy indítással felért, a Real Madrid kontrázhatott, és a létszámfölényes helyzetet Vinícius találata zárta le: 0-1!

Az első félidőben több veszélyes támadása volt a Barcelonának, mint a Madridnak, magasabb volt a labdabirtoklása is, ami nem meglepő, az viszont igen, hogy 11-4-re alakult a szabálytalanságok aránya, több volt a katalán fault.

A második félidő madridi fölénnyel kezdődött, ami az 50. percben góllá érett, Modric középre gurított, a tizenhatos vonaláról Benzema szabadon lőhetett Ter Stégen kapujába: 0-2!

Válaszul Baldé kivételesen nem megindult és beadott, hanem távoli bombát zúdított Coutois kapujára, de a belga védett, majd nem sokkal egy szögletet követően Araújo csúsztatott fejjel, de célt tévesztett, aztán Raphinha lőhetett, de a jobb felsősarkos lövése elkerülte a kaput, majd Araújo folytatta, csatárokat meghazudtoló módon cselezett és lőtt.

Ezután következett egy tizenegyes a semmiből, Kessié fölösleges pillanatban rálépett Vinícius lábára, ami tizenegyest ért, ezt Benzema értékesítette: 0-3!

Az eredmény ismeretében változtatott Xavi, Jött Ansu Fati balszélsőnek, a lecserélt Kessié helyét Gavi vette át, Ferran Torres Raphinhát váltotta, és a védelem is változott Alonso helyett García érkezett. A cserék azonban nem hoztak változást, a katalánok hit nélkül játszották le a maradék időt, a védelem is összeesett. A Barcelona vértelen támadásaira jöttek a madridi kontrák, egy ilyet követően Benzema belőtte harmadik gólját: 0-4!

Négy gólt kapott a Barcelona, míg a bajnokságban 27 forduló alatt összesen csak kilencet.

A Barcelona visszatér a bajnokságba, a következő ellenfél a Camp Nouban a Girona lesz április 10-én, a szezon végéig a cél a bajnokság megnyerése lesz.

FC Barcelona – Real Madrid 0-4 (0-1)

Copa del Rey elődöntő, visszavágó

Camp Nou, Barcelona

21.00

Vezette: Juan Martinez Munuera

Real Madrid: Courtois – Carvajal, Militao, Alaba, Camavinga – Valverde , Modric (Tchouameni 87’), Kroos – Rodrygo (Asensio 74’), Benzema (Nacho 89’), Vinícius

FC Barcelona: Ter Stegen – Araújo, Koundé, Alonso (García 66’), Baldé – Roberto, Busquets, Kessié (Fati 63’) – Raphinha (Torres 66’), Lewandowski, Gavi

Gólok: Vinícius (45’), Benzema (50’, 58’, 80’)