A Barça két portugálja jelentette a Porto vesztét, a Xavi-érában először jutott a legjobb 16 közé a csapat

Cancelo és Félix összehozta

Ha volt valaha is olyan nap, amikor reagálni kellett az elmúlt időszakban felmerülő negatív hangokra, akkor az ma volt. A Barcelona egy nagyon értékes győzelmet aratott a Porto ellen, amivel kvalifikálta magát a legjobb 16 közé a Bajnokok Ligájában csoportelsőként. Ez egy olyan dolog, amelyre három éve nem volt példa. Cancelo, aki a kisebb sérülése előtt nagyszerű meccset játszott, és Joao Félix kulcsszerepet vállalt abban, hogy a Barcelona fordítani tudjon Pepê korai gólja után. A jobbhátvéd, aki a mai estén a balhátvéd poszton szerepelt egy góllal és egy gólpasszal, míg Félix egy góllal vette ki a részét a sikerből, egy olyan meccsen, ahol az első félidőben kevésbé volt pontos a csapat, a második játékrészben viszont már élesebb volt.

Xavi csapata nem bukhatott meg. Kötelességük volt megmutatni, hogy képesek nyerni ezekben a nehéz hetekben is, ezzel örömet szerezve a szurkolóknak, akik nem hagyták magukra a csapatot a Montjuïcon. A legtapasztaltabb csapattal álltak ki a katalánok, gyakorlatilag fiatal tehetségek nélkül. A tapasztalt játékosoknak adott esélyt Xavi… plusz Iñaki Peñának, aki Ter Stegen hiányában nagyon komplett teljesítményt nyújtott. Cancelo, aki ezúttal is Baldé rovására játszott, a Barcelona legmeghatározóbb játékosa volt.

Kétségtelen, hogy a mérkőzés egyik nagy pillanata az volt, hogy Pepe ismét a Barcelonával találta szembe magát. A durva, piszkos, sőt erőszakos játék igazi képviselője, az egykori Bajnokok Ligája-győztes játékos Portugáliában találta meg a számításait, akit természetesen nem is fogadták jól Barcelonában: minden egyes labdaérintését füttyszó kísérte.

A Barcelona a kezdetekben nehezen tudta kihozni a labdát a saját térfeléről, a portugálok nyomása miatt hosszú labdákkal próbálkoztak, de néha labdákat is veszítettek Araújo, Iñaki Peña vagy éppen Koundé pontatlan passzai után. A Porto két csatára nyomást gyakorolt Koundéra és De Jongra, a Barça pedig kereste az üres területeket a csapatrészek között.

A Barcelona az első félidőben végig türelmes volt a támadások felépítésénél és nagyon szorgalmas visszarendeződéskor. A veszélyt a hosszú labdák és Cancelo megindulásai jelentették, akinek az első említésre méltó megmozdulása az volt, amikor egy remek labdát adott Raphinának, akinek a távoli lövését Diogo Costának kellett hárítania.

A Porto a Barça első erőteljes perceire hatékony presszinggel reagált, amely megfojtotta a katalánok játékát. Ez jóval megkönnyítette a gránátvörös-kékek dolgát Joao Félix egyik lehetőségénél, de az igazság az, hogy ez végül jobban kifizetődött a Porto számára.

Galeno lövését Iñaki Peñának kellett védenie, az ismétlésnél azonban Pepê közeli próbálkozásánál már tehetetlen volt. 0-1

A Barcelona nagy sikere az volt, hogy alig két perccel később egyenlített, nem hagyva, hogy a hátrány tudata sokáig megmaradjon a fejekben. Cancelo Pedri átadása után gondolt egyet, megindult, majd egy csel után támadókat megszégyenítő gólt lőtt. 1-1

A Barcelona ezután nyugodtabb volt, anélkül, hogy elveszítette volna intenzitását, amikor a második félidőre kijött. Joao Félix rögtön a folytatás után a keresztlécet találta el. Ez volt az előszele annak, ami következett. Az intenzív, nagy vágyakkal teli Barcelona játékából hiányzott egy kis pontosság ahhoz, hogy vezetést szerezzen.

A fordítást jelentő találat a két Joao jóvoltából érkezett, Cancelo elfutott a balszélen, majd a középre centerezését Félix váltotta gólra a kapu torkából. Különös pikantériája a mérkőzésnek az, hogy a Barcelona két portugálja szállította Xaviék győzelmét, ráadásul ugye korábban mindketten megfordultak a Porto legnagyobb riválisánál, a Benficánál. 2-1

Innentől a Porto végső rohamaira lehetett számítani, így a mérkőzés hajrája nagyon intenzív játékot hozott. Mindkét oldalon voltak kisebb-nagyobb lehetőségek, nagyon sokszor Iñaki Peñának kellett védenie, aki remek teljesítményt tett le az asztalra, és ez azt figyelembe véve, hogy nem is volt nagyon játékban, ez még nagyobb dolog. Éppen amikor a legjobb formáját hozta, Cancelót a kisebb izomproblémái miatt le kellett cserélni, miközben a Porto nyomott az egyenlítésért. Raphinha akrobatikus mozdulata egy szép akció után végül nem ért gólt, az eredmény azonban már nem változott – így a Barcelona két sikertelen év után ismét ott van a Bajnokok Ligája legjobb 16 csapata között, ami első ízben jött össze Xavi Hernández irányításával.

FC Barcelona – FC Porto 2-1 (1-1)

Bajnokok Ligája csoportkör, 5. játéknap

Montjuïc, Barcelona

43.533 néző

Vezette: Daniele Orsato (olasz)

Barcelona: Peña – Araújo, Koundé, Iñigo, Cancelo (Baldé 81′) – Pedri, Gündogan, Frenkie de Jong – Raphinha (Lamine Yamal 90′), Lewandowski, Joao Félix (Ferran 75′)

Porto: Diogo Costa – Joao Mario (Jorge Sánchez 67′), Fabio Cardoso (Danny Namaso 90′), Pepe, Zaidu – Pepê, Varela, Eustaquio (Nico 81′) – Galeno (Martínez 90′) – Taremi, Evanilson (Conceiçao 81′)

Gólszerzők: Cancelo 32′, Félix 57′ ill. Pepê 30′

***