Girona – Barça mégis Katalóniában?

Az AFE elnöke egyre kevesebb esélyt lát az Egyesült Államokbeli bajnoki meccsre

Egyre kisebb az esélye annak, hogy a Girona és a Barcelona januári összecsapását végül az Egyesült Államokban rendezik meg, legalábbis erre enged következtetni az RFEF álláspontja után David Aganzo, a Spanyol Labdarúgók Szövetségét (AFE) irányító sportvezető legfrissebb nyilatkozata is. 

Aganzo és a La Liga elnöke, Javier Tebas a csütörtöki nap folyamán asztalhoz ültek, és egyeztettek arról a kezdeményezésről, mely spanyol bajnoki meccseket vinne a tengerentúlra. Amint az ismeretes, Aganzo korábban egy esetleges sztrájkkal is fenyegetett már, és noha a találkozó megvalósult, az AFE továbbra sem támogatja a tengerentúli bajnoki meccseket.

A költségvetési kontrollról, valamint az Egyesült Államokban megrendezendő bajnoki meccsek ötletéről beszéltünk. Azok az információk, melyeket átadott nekünk, nem teljes körűek a meglátásunk szerint, így Tebas vállalta, hogy a következő 12 órában az asztalunkon lesznek a szükséges dokumentumok és tanulmányok. Ahogy azonban a dolgok jelenleg állnak, a játékosok nem mehetnek majd az Egyesült Államokba. Számos információ hiányzik, például gazdasági vagy egészségügyi hatásai a megváltozott menetrendnek, valamint az első keretek összetartásainak a hossza. Egy komoly, átfogó dokumentumot akarunk, mely ezeket a területeket felöleli. A játékosok emberi lények, ráadásul változnának a munkakörülmények, így tisztán akarunk látni, hogy az új feltételek megfelelnek-e a szabályzatban foglaltaknak.

Aganzo a fentieken túl hozzátette, hogy ugyan Tebas elnök elnézést kért azért, amiért nem vonták be a játékosokat az egyeztetési folyamatba, ez az AFE elnökét nem hatotta meg különösebben, aki szerint „egyoldalúan cselekedni nem megfelelő ebben a helyzetben. Elnézést kértek tőlünk azért, ahogy ez lezajlott, ám ez nem az illem kérdése, hanem a tettekről szól. Nem vagyok elégedett azzal, milyen csekély szerepe is volt a játékosoknak ebben a kérdésben”. 

Aganzon végül hozzátette, hogy „jelen pillanatban 20% esélyt látok arra, hogy a Girona – Barcelona mérkőzést Miamiban rendezzék majd meg. A játékosok a főszereplők ebben a sportágban. Hogy sztrájkolni fogunk-e? Ez egy eszköz a sok közül, ami a kezünkben van. Ameddig nem kapjuk meg a megfelelő információkat vagy nem születik elfogadható döntés, nem zárható ki a sztrájk sem.”