Lucho: “Pep csak a jó játékosoknak köszönheti a sikereit? Hazugság!”

A korábbi Barça-edző még tavasszal adott egy nyilatkozatot Guardioláról

Luis Enrique korábbi Barcelona-edző és spanyol szövetségi kapitány egy, még a tavasszal felvett rádiós interjúban a ‘Parlem de futbol’ című műsor vendégeként elárulta, miért is nevetséges az, amikor az emberek azt mondják, hogy Guardiola vagy éppen ő csakis a játékosoknak köszönhetik az elért sikereket. 

Guardiola a világ legjobb trénere. Több összetevője van ennek, miért. Egyrészt a játékfelfogásáért. Az ő csapatai mindig támadó felfogásban lépnek pályára, mindig szórakoztatni akarnak. Egy színházi hasonlattal élve: ha elmész egy előadásra, ott is művészetet akarsz látni. Lehetséges, hogy néha félremegy az előadás, mert a színész elront három mondatot, de a törekvés mindig ott van. Másrészt Pep rendelkezik azzal a képességgel, hogy meggyőze a sztárjátékosait erről a játékfelfogásról. A maga oldalára tudja állítani őket, és ráveszi a kulcsembereit is, hogy fussanak. Nézzétek meg Agüero példáját: más edzőkkel is kiváló csatár volt, de Pep rávette, hogy vegye ki a részét a védekezésből. Azóta egy teljesen más Agüerót látunk a pályán. És akkor egyesek azt mondják, hogy ezekkel a játékosokkal bárki megnyerné ezeket a trófeákat. Hazugság! Ezt mondták az én Barcelonámról és az MSN-ről is. Hazugság! Vannak olyan edzők, akik egyetlen egy sztárt sem tudnak kezelni, nemhogy többet egy keretben…

Végül Lucho hozzátette: “Pep tehát a legjobb, de egyszer valóban megnézném én is egy, a tabella alsó felében helyezkedő csapatnál. Ellentétben sok emberrel, nekem nincs kétségem afelől, hogy mit látnék: Guardiola ott is elérné azt, hogy a csapata úgy játsszon, ahogy ő akarja. Más kérdés, hogy a tudásbeli hiányosságok miatt nem nyerne bajnokságot. Én tudom, hogy mi történne a pályán, de ezzel bizonyíthatná, hogy gyengébb képességű csapatok játékát is hasonlóan markáns módon tudná formálni.”