Háború az igazgatótanácson belül: Rousaud borítja a szennyest

A félreállított elnökségi tag visszalőtt Bartomeu elnökre a 'Catalunya Radio' műsorában

Miután Josep María Bartomeu elnök ellentámadásba kezdett, és igyekszik elnyomni az ellentétes hangokat az elnökségen belül, Emili Rousaud alelnök is borította a szennyest, és nyíltan beszélt az igazgatótanácson belüli ellentétekről, valamint az elmúlt hónapok történéseiről a ‘Catalunya Radio’ mikrofonjainak nyilatkozva. Rousaud, aki Bartomeu legújabb manőverének az első számú célpontja, ezzel elismerte, hogy a színfalak mögött hatalmi játszmák zajlanak, és ugyan nyíltan nem mondta ki, de egyértelműen kilátásba helyezte, hogy kapcsolat lehet a lejárató kampányokat folytató ‘I3Venture’ tevékenysége és Bartomeu elnök között.  

 

 

Bartomeu visszatámadott – mi is történt?

„Bartomeu hívott a tegnapi nap folyamán, és közölte, hogy az elnökség átalakítását tervezi. Ezt a lépést azzal indokolta, hogy bizalmatlan néhány elnökségi taggal szemben, és ehhez a csoporthoz tartozom én is. Amint az ismeretes, szivárogtattak a sajtónak a klubon belülről, és az elnök úgy gondolta, hogy én voltam az, aki kritizálta a vezetés munkáját. Azt válaszoltam neki, hogy én ugyan beszélek a sajtóval, de semmiképpen sem szivárogtatok, a játékosokat pedig sosem kritizáltam. Ami az elnökségi tagokat illeti, elmondtam neki, hogy ez olyan, mint amikor egy vállalatban vagy: vannak hitelesebb és kevésbé hiteles személyek. Én úgy gondolom, hogy az ilyen jellegű döntéseket semmiképpen sem telefonon kell közölni, ráadásul tenni mindezt mindenféle előzetes egyeztetés nélkül, de ez az ő eljárásmódja.”

Ő lett volna a Bartomeu-féle irányvonal utódja?

„Az igazgatótanácson belül volt egy széles egyetértés azt illetően, hogy én leszek az, aki tovább vinné a már elkezdett vonalat. Ambíciózus is voltam a terveket illetően, mert óriási Barça-szurkolónak tartom magam, igazi culé vagyok. Ennek ellenére azért nem jelentettem még be eddig hivatalosan a pályázatomat, mert először tisztázni akartam, milyenek is a körülmények, hiszen értelmetlen egy olyan elnökség kontinuista jelöltje lenni, melynek nincs hitelessége.”

A háttérbe akarja őt szorítani Bartomeu

„Azt megértem, és tiszteletben tartom, hogy az elnök más típusú vezetőket keres, de bőven várhattunk volna még 3-4 hetet ennek a lebonyolítására. A mód, ahogyan ezt intézte, nem tetszett.”

Folyamatban a könyvvizsgálat a ‘Barçagate’ kapcsán

Amikor ez elkészül, ismertetni fogják azt a klubon belül e célból létrehozott bizottsággal. Ennek a bizottságnak a tagjai az alelnökök, köztük én is. Ez ugyan csak egy feltételezés, de nagyon úgy tűnik, hogy Bartomeu pozíción kívülre akarja helyezni az alelnököket, mielőtt ez megtörténik, így a könyvvizsgálat bemutatásakor mi már nem leszünk jelen. Egyértelmű tehát, hogy az indokok, amiket felhoz a változásokra, nem stabilak, és hogy valami más áll a háttérben.

Mi a véleménye a ‘Barcagate’-ügyről?

„Én tagja vagyok annak a bizottságnak, mely engedélyezi a kifizetéseket a különböző számlák kapcsán. Az ‘I3Venture’ cégtől beérkező számlákat elaprózták, hogy azok kikerüljenek a belső kontrollmechanizmus alól. Ez egy tény, és ez nagyon nincs rendben.”

Masferrer kabinetfőnök felfüggesztve – a színfalak mögött mégis dolgozik?

„Bartomeu azt mondta nekünk a botrány kirobbanása után, hogy Masferrert felfüggesztette a munkavégzés alól, és a fizetését is befagyasztotta. Azt ugyan nem tudom, hogy Masferrer kap-e pénzt jelenleg a klubtól, de azt meglepődve hallottam egy elnökségi tagtól, hogy Masferrer felhívta őt néhány kérdés erejéig… Ez alapján az elnöknek még továbbra is ad tanácsokat, ami felettébb különös a fentiek fényében.”

A klubkassza nem feneketlen

„A koronavírus járvány kirobbanása óta komplikált helyzetben találtuk magunkat. Ha nincsenek meccsek, ha nincs televíziós közvetítés, akkor a szponzorok csökkentik a támogatási összegeket. Nagyon csekély a mozgásterünk az adósságállományt tekintve, szóval ebben a pillanatban az forog kockán, hogy meg tudjuk-e menteni a jelenlegi klubmodellt.”

Előrehozott választásokat akart, de nem Bartomeu ellen szólt az ötlet

„Volt egy nem hivatalos találkozója az elnökségnek néhány hete, amin a többség amellett érvelt, hogy hozzuk előre a választásokat, ám a hírekkel ellentétben senki sem kérvényezte Bartomeu lemondását. Az elnök azt mondta, hogy átgondolja a javaslatunkat, de aztán nem történt semmi.”

Bartomeu, a hatalmi játszmák mestere

„Én úgy látom, hogy Bartomeu elhagyta azt az utat, melyen az elnökség egy kollégákból álló tanács, ahol a véleménykülönbségnek helye van. A klub alapszabályai is ezt írják elő: az igazgatótanácsnak meg kell vitatnia az aktualitásokat. Bartomeu azonban az elnöki modellben hisz. Még 2015-ben elénk tolt egy dokumentumot, és azt mondta: ‘ez alapján bármikor kirúghatlak benneteket’. Én akkor is jeleztem neki, hogy ez nem tűnik korrekt módszernek. Nem kapunk pénzt a pozíciónkért, culék vagyunk, a klubszeretet vezérel bennünket, ennek ellenére az elnök egy pisztolyt tart a fejünkhöz, és azt mondja, hogy bármikor kivégezhet minket… Ez nem helyes.”