Paulinho: „Örömmel visszatérnék a Barçába, sem a pénz, sem a szerződés hossza nem számít”

Paulinho, aki július 25-én tölti be 33. életévét, múlt vasárnap fejezte be a kínai Guangzhou csapatához fűződő hat szezonnyi sikeres kapcsolatát, amely két szakaszra oszlott, ugyanis emlékezhetünk rá, hogy a 2017/18-as szezonban a Barcelona játékosa is volt.

Amióta elhagyta Katalóniát Paulinho 65 alkalommal lépett pályára, 42 gólt szerzett, 12 gólpasszt is kiosztott, és kétszer választották meg a kínai Szuperliga legjobb játékosának. A brazil középpályás azt is elmondta, hogy szívesen visszatérne Barcelonába: „sem a pénz, sem a szerződés hossza nem lenne probléma számomra: ott töltöttem életem egyik legjobb évét.”

Miért döntöttek úgy, hogy nem hosszabbítanak a Guangzhou csapatával?

„Hat vagy hét hónapig Brazíliában voltam, mert a kínai konzulátus nem adott engedélyt az utazásra a koronavírus járvány miatt. Ez idő alatt a Red Bull Bragantinóval edzettem. Ott megkapták a Guangzhou-i edzésre vonatkozó irányelveket, és én követtem őket. Mivel azonban láttam, hogy nem tudok utazni, és még egy év hátra volt a szerződésemből, mindketten megegyeztünk a szerződés felbontásában. Szerettem volna a pályán elbúcsúzni a Guangzhou szurkolóitól, de hat nagyon sikeres szezon után ez egy nagyon jó búcsú volt.”

Mi a prioritásod most?

„Biztos vagyok benne, hogy a Barcelonában töltött évem után lesznek olyan csapatok Európában, amelyek érdeklődnek irántam, de ez még mindig egy nagyon új dolog, és várnunk kell.”

A Barça most egy olyan típusú középpályást keres, mint Wijnaldum, aki végül úgy döntött, hogy a PSG-t választja …

„A Barça egy olyan csapat, amelyet jól ismerek. Felejthetetlen évet töltöttem ott, mind a csapatban, mind a városban, megnyertük a bajnokságot és a Copa del Rey-t. Ha lenne lehetőségem visszatérni, akkor ez valami egészen különleges dolgot jelentene nekem és a családom számára is, örülnék neki.”

Az a probléma, hogy most a Barcelona gazdasági helyzete most nem túl jó?

„Számomra sem a pénz kérdése, sem a szerződés hossza nem jelentene problémát, soha nem is jelentett, és még kevésbé, ha a Barça az a csapat, amelyik hív. Ezt már bebizonyítottam, amikor elhagytam Guangzhou-t, hogy oda menjek, sokkal kevesebbet kérve, mint amennyit Kínában kaptam. Soha nem a pénzt helyeztem előtérbe a pályafutásom során, így nem jelentene problémát, ha visszatérnék oda. Ráadásul ezúttal a klubnak nem kellene átigazolási díjat fizetnie értem.”

A bürokráciai problémák, amelyek miatt nem tudtál visszamenni Kínába, megakadályoztak abban, hogy az elmúlt hét hónapban játszhass, ez nem lehet hátrány?

„Igaz, hogy hét hónapja nem játszottam hivatalos mérkőzésen, és ez hosszú idő, de keményen edzettem a Red Bull Bragantinóval, és még mindig jó formában vagyok. Csak játszanom kell. Ha aláírok egy klubhoz, akkor csak három-négy meccsre lesz szükségem ahhoz, hogy újra meccs ritmusba kerüljek.”

Idén tavaszra is kiválogattuk nektek a legjobb Barçás cuccokat – exkluzív darabok, prémium minőségben!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát

Július 25-én leszel 33 éves, de már 16 szezon óta profi játékos vagy, és eddig csak egy sérülésed volt, és akkor is mindössze öt meccset hagytál ki. Mivel magyarázod ezt?

„Hála Istennek, nem szenvedtem komolyabb sérüléseket a pályafutásom során. A titok? Keményen dolgozom, edzek és vigyázok magamra. Mindig is nagyon profi voltam a munkámban, és azt hiszem, ez segített abban is, hogy ne sérüljek meg sokszor.”

Csak egy évet volt, de jó barátságot kötöttél az öltözőben, különösen Leo Messivel. Minden jel arra mutat, hogy marad…

„Nem tudom, számomra nehéz olyasmiről beszélni, amit nem tudok pontosan, de Leónak nagyszerű története van Barcelonában, a világ legjobbja, és szerintem a szurkolók és a klub is örülne, ha ott fejezné be a pályafutását.”

Tartod vele vagy a Barcelona bármely más játékosával a kapcsolatot?

„Az  igazság az, hogy az egész világjárvány miatt, ami itt Brazíliában is nagyon nehéz volt, és a bürokráciai problémák okán, amelyekkel megpróbáltam visszajutni Kínába, valamint a családom miatt, alig volt időm beszélni bárkivel is. Valójában nem tudtam annyira követni a csapat összes meccsét, mint szerettem volna.”

Mit gondolsz a Barça eddigi szerződtetéseiről, különösen Emersonról, aki Brazíliában is játszott?

„Úgy gondolom, hogy, akik érkeztek, mind Barça-szintű játékosok. Kun például egy top csatár. Emersont nem sok meccsen láthattam játszani, de amit láttam, az alapján egy egy jó játékosnak tűnik, kiegyensúlyozott, fegyelmezett, erős,… Szerintem minden megvan benne ahhoz, hogy sikeres legyen Barcelonában.”

Meghatározott már egy határidőt a jövője eldöntésére?

„Nem, csak nemrég hagytam el a Guangzhou-t, így még szükségem van néhány hétre, hogy megnézzem, milyen ajánlatok érkeznek, és kiértékeljem őket.”

Brazíliában maradna, vagy visszatérne Európába?

„Az elsődleges célom az, hogy visszatérjek Európába, mert még mindig megvan bennem a vágy és a képesség, hogy folytassam a versenyzést és a trófeákért való küzdelmet.”

***

A legjobb Barçás pólókat válogatottuk össze nektek – nézd meg a teljes kínálatot!

fc barcelona hivatalos szurkolói termékek eurobarca shop polo sapka kulacs parna kabát