„Xavi edzőként azt követi, amit a Barça a legjobb éveiben tett”

Még nem hivatalos Xavi edzői kinevezése a Barcelonánál, de soha ilyen közel még nem volt a visszatéréshez. Ám kérdés, egyáltalán hogyan dolgozik trénerként az egykori középpályás? Erről kérdezte a Cadena SER ‘El Larguero’ című műsorában Santi Cazorlát, aki még játékosként tagja az Al-Saddnak.

Ő mint rutinos spanyol játékos tehát Xavi alatt futballozik, ilyen szempontból autentikus forrás, hogy milyen edzőként Xavi.

„Természetesen Xavi készen áll arra, hogy edzze a Barçát. Kevés ember ismeri úgy a klubot, mint ő, és pontosan tudja, hogy mit szeretne. Határozott elképzelése van a fociról: szeretné magánál tudni a labdát, és a meccs főszereplője lenni. Ezt bárhova megy, így fogja csinálni. És erre van szüksége a Barçának is: visszatérnie a mindenkori stílusához.”

“Xavi szereti a hosszú labdabirtoklásokat. Váltogat a 4-3-3 és a 3-4-3 között. De mindig többet akar, mindig hosszabb labdabirtoklásokat. Ha labda nélkül vagyunk, erősen és csapatként támadunk le. Azt az elképzelést követi, mint a Barcelona a legjobb éveiben tette, amikor nagyon előretoltan támadtak le.”

„A katari csapattársaim nagyon jól megértették Xavi filozófiáját, nagyon szeretik és elégedettek ezzel. Xavinak nagy érdemei vannak azért, amit Katarban elért. Arra bíztatnálak titeket, hogy nézzétek meg a meccseinket, és lássátok, hogy milyen szinten játszunk.”

“Dohában nagyon nyugodtan élek. Ha elmegy Xavi, újra kell értékelnem majd a projektet, hogy lássam, folytatom-e.”